Windows 11: ξεκίνημα τον Οκτώβριο

Μετά τα... απανωτά φάουλ, αναπάντητα ερωτηματικά για το νέο λειτουργικό σύστημα

Και... έτσι απλά, όλα επίσημα: παρά την σύγχυση, τις ατέλειωτες συζητήσεις και τα καυστικά σχόλια που έχουν προκαλέσει τα Windows 11 επί τρεις μήνες, η Microsoft - χωρίς να επιλύσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει ή να δώσει απαντήσεις - ανακοίνωσε την διάθεση του νέου της λειτουργικού συστήματος στις 5 Οκτωβρίου. Το ξεκίνημα των νέων Windows θα γίνει τόσο σε μορφή προεγκατάστασης σε νέα PC, όσο και ως δωρεάν ενημέρωση λογισμικού για τους Η/Υ που πληρούν τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η εταιρεία όσον αφορά στα υποσυστήματά τους.

Σύμφωνα με την Microsoft "η δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 11 θα γίνει σταδιακά με γνώμονα την ποιότητα. Συσκευές που πληρούν τις τεχνικές προϋποθέσεις και έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα θα αποκτήσουν πρόσβαση στην αναβάθμιση πρώτες και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βάσει κριτηρίων που επηρεάζουν την διαδικασία της". Ο αμερικανικός κολοσσός σχεδιάζει να έχει προσφέρει την αναβάθμιση αυτή σε όλες τις συσκευές που την δικαιούνται μέχρι τα μέσα του 2022. Οι καταναλωτές με κατάλληλα εξοπλισμένα PC μπορούν να την λάβουν ωστόσο οποτεδήποτε θέλουν από την περιοχή Windows Update των Windows 10. Η εταιρεία θα προσφέρει, άλλωστε, στους χρήστες και την διορθωμένη εφαρμογή PC Health Check στην περίπτωση που δεν είναι βέβαιοι αν ο Η/Υ είναι αναβαθμίσιμος σε Windows 11.

Η Microsoft συνεχίζει να θέλει... "με το έτσι θέλω" να αγοράσει το κοινό νέους υπολογιστές για τα Windows 11, στην ανακοίνωσή της λοιπόν απαριθμεί και μία σειρά από συσκευές που θα φέρουν το νέο της λειτουργικό σύστημα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του: πρόκειται για τα Acer Swift 5, Acer Swift X, Asus Zenbook Flip 13 OLED, Asus Zenbook 14, Alienware X15, Alienware X17, Dell XPS 13, HP Spectre x360 14, HP Envy x360 15, Lenovo Yoga 7, Lenovo Yoga Slim 7i Pro, Samsung Galaxy Book Pro, Samsung Galaxy Book Pro 360, καθώς και τα Surface Pro 7 ή Surface Laptop 4 της ίδιας της Microsoft (πολλά από τα παραπάνω δεν είναι διαθέσιμα επισήμως στην Ελλάδα). Όλα τα παραπάνω είναι είτε laptop είτε υβριδικά laptop/tablet, αλλά στο τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν σίγουρα ανακοινώσεις και για Η/Υ desktop με Windows 11.

Σχεδόν όλα τα νέα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού θα είναι διαθέσιμα στις 5 Οκτωβρίου, όπως το ανασχεδιασμένο Microsoft Store για apps των Windows, το ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον και οι εξελιγμένες λειτουργίες gaming όπως οι DirectX 12 Ultimate, Direct Storage και AutoHDR. Ένα νέο χαρακτηριστικό άξιο αναφοράς που δεν θα προσφέρεται από τα Windows 11 στην αρχή είναι η δυνατότητα χρήσης apps για Android μέσα από την εφαρμογή Amazon Appstore. Προέκδοση αυτής της δυνατότητας θα γίνει πάντως διαθέσιμη το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι καταναλωτές που δεν μπορούν ή δεν ενδιαφέρονται να μεταβούν στα Windows 11 έχουν πάντοτε την επιλογή να παραμείνουν στα Windows 10, τα οποία η Microsoft θα υποστηρίζει με ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 (θα διαθέσει και μία αναβάθμιση γι' αυτά έως το τέλος του τρέχοντος έτους).

Τα Windows 11 δεν είχαν και την... ομαλότερη διαδρομή γενικώς από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο. Η επιλογή της Microsoft να θέσει προαπαιτούμενα που αποκλείουν τα πιο πολλά PC τετραετίας "και πάνω" έχει κατακριθεί εξ αρχής και δικαιολογημένα καθώς δεν επεξηγήθηκε ποτέ επαρκώς. Οι παλινωδίες των Αμερικανών όσον αφορά το ζήτημα δημιούργησαν σύγχυση σε πολύ κόσμο, απορία δημιούργησε και η πρόθεσή τους να αφήσουν μόνο 10 ημέρες περιθώριο σε όσους αναβαθμιστούν από Windows 10 να αποφασίσουν αν προτιμούν τα Windows 11, ενώ πριν από δύο ημέρες απείλησαν ανοιχτά τους καταναλωτές πως αν αναβαθμίσουν τους Η/Υ τους από Windows 10 ενώ αυτοί δεν στηρίζονται σε εγκεκριμένους επεξεργαστές, η εταιρεία δεν θα προσφέρει ενημερώσεις για τα δικά τους Windows 11, ούτε καν ασφαλείας.

Για λειτουργικό σύστημα που δεν προσφέρει και τόσα πολλά όσον αφορά σε νέες λειτουργίες ή δυνατότητες, τα Windows 11 δεν είναι και... καλόβολα ακριβώς. Το αν και κατά πόσο η Microsoft θα πραγματοποιήσει την απειλή της και δεν θα προσφέρει ενημερώσεις σε "μη επίσημα υποστηριζόμενα PC" (στα οποία όμως επιτρέπει την εγκατάσταση των Windows 11...) κανείς δεν γνωρίζει ακόμη με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι πως η εταιρεία έκανε υπερβολικά πολλά λάθη στην περίοδο προετοιμασίας προώθησης του λειτουργικού συστήματος που θα διαδεχθεί το δημοφιλέστερο του πλανήτη. Τί ακριβώς σημαίνει αυτό πρακτικά σε ορίζοντα βραχυπρόθεσμο και - κυρίως - μακροπρόθεσμο απομένει, βεβαίως, ν' αποδειχθεί.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ