Windows 10: τυπική και η επόμενη αναβάθμιση

Η Microsoft σε φάση διεκπεραιωτικής πλέον υποστήριξης του λειτουργικού της συστήματος

Δεν είναι φυσικά κάτι που δεν... γνώριζε ήδη όποιος παρακολουθεί την πορεία και τις επιλογές της Microsoft την τελευταία πενταετία - ουσιαστικά από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων του διευθύνοντά της Satya Nadella - μα είναι πλέον και εκ των πραγμάτων επίσημο: ο αμερικανικός κολοσσός θέτει ουσιαστικά σε "κατάσταση απλής υποστήριξης" το νεότερο λειτουργικό του σύστημα, τα Windows 10, περιοριζόμενος πλέον σε ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεις προβλημάτων. Μόνο σε αυτό το συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει κανείς διαβάζοντας σχετική καταχώρηση της Microsoft στο επίσημο blog της πριν από λίγες μέρες, όπου ενημερώνει για τα σχέδιά της όσον αφορά στην επόμενη "μεγάλη αναβάθμιση" των Windows 10.

Αυτή η "μεγάλη αναβάθμιση" θα ονομάζεται "Version 20H2" - ναι, οι Αμερικανοί αλλάζουν ξανά τρόπο ονοματοδοσίας στις εκδόσεις των Windows 10 - και, σύμφωνα πάντοτε με την Microsoft, "θα προσφέρει βελτιώσεις στις επιδόσεις και στην γενικότερη ποιότητα" του συστήματος. Τίποτε άλλο. Θα είναι η πρώτη "μεγάλη αναβάθμιση" των Windows 10 που θα εγκαθιστά τον νέο browser της Microsoft, τον Edge που στηρίζεται στον ίδιο πυρήνα με τον Google Chrome - αλλά αυτό φυσικά δεν είναι... καινούργιο χαρακτηριστικό του λειτουργικού συστήματος, καθώς μπορεί να τον λάβει οποιοσδήποτε και σήμερα, απλώς εκτελώντας την παρούσα έκδοση του Edge (εμφανίζεται σχετική... υπερτονισμένη επιλογή εξ ορισμού πλέον).

Το πρόβλημα βρίσκεται, φυσικά, στο γεγονός ότι η έκδοση 20Η2 των Windows 10 θα είναι η τρίτη κατά σειρά στην οποία η Microsoft δεν θα προσθέσει κανένα νέο χαρακτηριστικό με ενδιαφέρον για το καταναλωτικό κοινό και καμία καινούργια λειτουργία άξια λόγου. Το ίδιο συνέβη και με την έκδοση 2004 του Μαΐου, το ίδιο και με την προηγούμενή της 1909 του περασμένου φθινοπώρου. Ο αμερικανικός κολοσσός, με άλλα λόγια, δείχνει να μην ενδιαφέρεται πλέον για την εξέλιξη του λειτουργικού του συστήματος, παρά το γεγονός ότι (α) είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο στον κόσμο - και θεωρητικά θα έπρεπε να μην παραμένει στάσιμο - και παρά το γεγονός ότι (β) τα αντίπαλά του MacOS και Linux χρόνο με τον χρόνο προσθέτουν όχι πολλά ή εξόχως εντυπωσιακά, μα κάποια έστω νέα στοιχεία.

Η ειρωνεία σε όλα αυτά εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Microsoft έχει παράλληλα κάνει τραγικά λάθη και εκτεθεί ανεπανόρθωτα - τα τελευταία δύο χρόνια το λιγότερο - λόγω του ανεπαρκούς, αναποτελεσματικού ποιοτικού ελέγχου των "μεγάλων αναβαθμίσεων" των Windows 10. Το αποτέλεσμα ήταν πολυάριθμα, σημαντικά προβλήματα που ταλαιπώρησαν πολλούς καταναλωτές και υποχρέωσαν την αμερικανική εταιρεία σε διάφορες... "πυροσβεστικές" πρακτικές με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία. Ακόμη και την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η νεότερη "μεγάλη αναβάθμιση" 2004 του Μαΐου παραμένει τεχνηέντως μη προσβάσιμη (blocked) για σημαντικό ποσοστό των χρηστών Windows 10 επειδή η Microsoft ανακάλυψε την τελευταία στιγμή ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα στα PC των χρηστών αυτών. Στα ήδη γνωστά αυτά θέματα, δε, έχουν προστεθεί έκτοτε κι άλλα, με άγνωστο το χρονικό πλαίσιο επίλυσής τους.

Τα παραπάνω, βεβαίως, συνδυαστικά δημιουργούν μόνο ένα και... προφανές ερώτημα: αν η Microsoft δεν εξελίσσει τα Windows 10 προσθέτοντάς τους νέα χαρακτηριστικά, και αν η Microsoft "τα έχει κάνει θάλασσα" σε τέτοιο βαθμό με την ποιοτική και απροβλημάτιστη λειτουργία τους, τότε... τί ακριβώς κάνει η Microsoft τους τελευταίους 24 μήνες; Η απάντηση είναι απλή: αφιερώνει ολοένα και λιγότερους πόρους στα Windows και πολύ περισσότερους πόρους στις άλλες της δραστηριότητες, όπως τις διάφορες Δικτυακές υπηρεσίες (cloud) και το Office 365, γιατί θεωρεί πως από τις δεύτερες και όχι από τα πρώτα περιμένει τα υψηλότερα δυνατά έσοδα πλέον.

Είναι προφανώς δικαίωμα της Microsoft να αξιοποιεί τους υπολογίσιμους πόρους της όπως κρίνει αυτή πως πρέπει να κάνει έτσι ώστε να μεγιστοποιεί τα κέρδη της. Όμως υπάρχει μία "κόκκινη γραμμή", ένα minimum ποιότητας και αξιοπρεπούς παρουσίας, το οποίο δεν θα έπρεπε να παραβιάζεται σε καμία από τις δραστηριότητες μιας πολυεθνικής αυτού του μεγέθους και αυτής της διαδρομής. Και, όσον αφορά στα Windows 10, ο κολοσσός του Redmond έχει "περάσει αυτήν την κόκκινη γραμμή" υπερβολικά πολλές φορές για να τού επιτρέπεται έτσι απλά να συνεχίσει να το κάνει. Τα στελέχη της Microsoft θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποια στιγμή πως η τεράστια εγκατεστημένη βάση των Windows 10 - για την δημιουργία της οποίας κατέφυγαν σε... όλων των ειδών τις πρακτικές για τρία ολόκληρα χρόνια - δεν είναι μόνο ένα ολοένα αυξανόμενο στατιστικό που φαίνεται ωραία στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της για τους μετόχους. Είναι και ευθύνη. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ