Windows 10 σχεδόν στα μισά PC παγκοσμίως

Η Microsoft έστω κι αργοπορημένα πλησιάζει σε σημαντικό ορόσημο, τα Windows 7 ωστόσο... επιμένουν

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα φανερής (έως ανησυχητικής για την Microsoft) στασιμότητας, τα Windows 10 επανέρχονται σε τροχιά εξάπλωσης αξιόλογης - για την ακρίβεια το κάνουν με εντυπωσιακό άλμα που πραγματοποιήθηκε μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της NetMarketShare και την σχετική αναφορά που δημοσίευσε χθες, το νεότερο λειτουργικό σύστημα του αμερικανικού κολοσσού βρίσκεται πολύ κοντά στο ορόσημο του μεριδίου 50% (48.86% με δεδομένα Ιουλίου) όλων των PC που βρίσκονται σε λειτουργία παγκοσμίως. Με άλλα λόγια, έως τα τέλη Σεπτέμβρη το αργότερο ο ένας από τους δύο προσωπικούς υπολογιστές στον κόσμο θα στηρίζεται σε κάποια έκδοση των Windows 10.

Το "άλμα" αυτό του σχεδόν 5% που σημειώθηκε τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο - την τελευταία φορά που είχαμε δημοσιεύσει σχετικά στοιχεία, τον Απρίλιο, το ποσοστό των Windows 10 βρισκόταν σε σημείο χαμηλότερο του 45% - η αλήθεια είναι πως δεν εξηγείται εμπορικά. Ούτε περίοδος προσφορών και εκπτώσεων για PC ήταν, ούτε περίοδος πωλήσεων υψηλών για κάποιον συγκεκριμένο λόγο (π.χ. όπως ο Σεπτέμβρης που ξεκινά η νέα σχολική κι ακαδημαϊκή χρονιά), ώστε να θεωρήσει κανείς πως το ποσοστό αυξήθηκε από πωλήσεις νέων Η/Υ. Θα μπορούσε, ωστόσο, το "άλμα" αυτό να σχετίζεται με το γεγονός ότι η ημερομηνία "συνταξιοδότησης" των Windows 7 (δηλαδή της παύσης υποστήριξής τους από την Microsoft), η 14η Ιανουαρίου, πλησιάζει γοργά, υποχρεώνοντας μικρές και μεγάλες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο να αντικαταστήσουν τα PC που στηρίζονται σε αυτό το λειτουργικό σύστημα με νέα, φυσικά στηριγμένα σε Windows 10.

H υπόθεση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι το ποσοστό των PC με Windows 7 μέσα στο ίδιο τρίμηνο μειώθηκε στον ίδιο περίπου βαθμό (4.6%), κατεβαίνοντας πια στο 31.9%. Το ποσοστό αυτό βεβαίως μόνο μικρό δεν είναι αν το τοποθετήσει κανείς σε παγκόσμια κλίμακα - πρακτικά το 1 από τα 3 PC εν ενεργεία - κάτι που συνιστά ολοφάνερη... "αντίσταση" εκ μέρους της αγοράς να μεταβεί στα Windows 10 με τον ρυθμό που η Microsoft πιθανότατα θα ήθελε. Το ποσοστό αυτό σίγουρα θα μειώνεται όσο πλησιάζουμε στην 14/1/2020, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως να διαπιστώσουμε σε ποιό επίπεδο θα διαμορφωθεί έως τότε και σε ποιό, αντίστοίχως, αυτό των Windows 10. Ίδωμεν, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ