Windows 10: στις 29/7... μα όχι για όλους, τελικά

Όχι την ίδια συγκεκριμένη μέρα, τουλάχιστον - με ποιό τρόπο θα τα προσφέρει τελικά η Microsoft;

Για να είμαστε ειλικρινείς το φοβόμασταν έως... περιμέναμε, με δεδομένο το δύσκολο του όλου εγχειρήματος - όμως η Microsoft το επιβεβαίωσε επισήμως και σε σχετικό post του blog των Windows 10: μπορεί μεν η "ονομαστική" ημερομηνία διάθεσης του καινούργιου της λειτουργικού συστήματος να είναι η 29η Ιουλίου, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως θα λάβουν όλοι οι χρήστες τα απαραίτητα αρχεία αναβάθμισης μέσω Internet την ίδια εκείνη ημέρα. Αντιθέτως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν τα Windows 10 το συντομότερο δυνατό - και φυσικά να... αντέξουν οι servers της αμερικανικής εταιρείας αφού, όσοι και να είναι, ήταν πρακτικά βέβαιο πως θα κατέρρεαν κάτω από το βάρος τόσων "αιτημάτων" ταυτόχρονα - η διάθεση του νέου λειτουργικού θα γίνει σταδιακά, με πολλούς καταναλωτές να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά μετά από τις 29/7.

Συγκεκριμένα λοιπόν: οι πρώτοι που θα λάβουν την τελική (RTM) έκδοση των Windows 10 θα είναι οι κατασκευαστές, σε κάποιο χρονικό σημείο πριν το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να την δοκιμάσουν στα PC που συνθέτουν και να αναφέρουν τυχόν προβλήματα ή ασυμβατότητες. Η έκδοση αυτή θα είναι μεν "τελική", αλλά δεν αποκλείεται να ζητά την εγκατάσταση πολλαπλών ενημερώσεων την πρώτη φορά που το εκάστοτε τέτοιο PC θα συνδέεται στο Internet. Στη συνέχεια, την 29η Ιουλίου, θα λάβουν μέσω Internet την "τελική" αυτή έκδοση όσοι και όσες συμμετείχαν στη δοκιμή των προεκδόσεων Windows 10 μέσω του Insider Program - και μάλιστα αυτοί/αυτές που λάμβαναν άμεσα τις νέες προεκδόσεις (το λεγόμενο Fast Ring). Αυτός ο αριθμός ανθρώπων - περίπου 5 εκατομμύρια χρήστες σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση - θα είναι, με άλλα λόγια, οι πρώτοι καταναλωτές που θα λάβουν τα Windows 10 στα PC τους. Κατά την άποψή μας, λογικό: αυτοί θα συνεχίσουν, κατά πάσα πιθανότητα, τη δοκιμή νέων προεκδόσεων των Windows και αφότου αυτά κυκλοφορήσουν.

Μετά την 29η Ιουλίου σταδιακά θα αρχίσουν να λαμβάνουν στο desktop τους την σχετική ειδοποίηση για αναβάθμιση όσοι χρήστες Windows 7/8.1 έχουν κάνει τη λεγόμενη "κράτηση" (reservation) των Windows 10, την οποία εμφάνισε ως επιλογή η Microsoft στα PC μας πριν από μερικές εβδομάδες. Και από αυτούς, προτεραιότητα θα έχουν αυτοί των οποίων τα συστήματα η αμερικανική εταιρεία έχει επαληθεύσει πως δεν θα έχουν κανένα απολύτως "θέμα" κατά την αναβάθμιση. Στους υπόλοιπους η Microsoft θα στείλει σχετικές ειδοποιήσεις και τρόπους με τους οποίους προτείνει να επιλυθούν οι όποιες ασυμβατότητες σε hardware ή software, Έχοντας πια... μπει για τα καλά στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, υποθέτουμε, θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις σχετικές ειδοποιήσεις και οι υπόλοιποι χρήστες. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, υποθέτουμε, θα γίνει διαθέσιμη και η εγκαταστάσιμη έκδοση των Windows 10 μορφής εγγράψιμης σε οπτικό δίσκο (ISO), για εκείνους που έχουν σκοπό να κάνουν την αναβάθμιση χωρίς σύνδεση στο Internet ή σε πολλαπλά PC άμεσα.

Η απόφαση της Microsoft θα... μετριάσει ίσως τον ενθουσιασμό πολλών καταναλωτών για τα Windows 10 (ακόμη και πολλών power users που τα περίμεναν "πώς και πώς" ενδεχομένως), όμως κρίνουμε πως είναι όντως σωστή εκ μέρους της αμερικανικής εταιρείας. Είναι άλλωστε πρακτικά βέβαιο πως η διάθεση των νέων Windows σε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες "κατά κύματα" θα φέρει στην επιφάνεια διάφορα μικροπροβλήματα και ατέλειες, που η Microsoft θα έχει την ευκαιρία να διορθώσει με ενημερώσεις, ώστε να αντιμετωπίζονται όλο και λιγότερα τέτοια όσο περνούν οι μέρες. Ακόμη κι έτσι, ομολογούμε πως μερικά... "παρατράγουδα" και πάλι τα περιμένουμε - είναι, άλλωστε, η πλέον φιλόδοξη διάθεση νέου λειτουργικού απευθείας στο κοινό που έχει οργανωθεί ποτέ - αλλά είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνει κανείς πως η Microsoft κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες. Εικοσιέξι και σήμερα, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ