Windows 10: προετοιμασία γι' αναβάθμιση... στα κρυφά

Νέα συζητήσιμη επιλογή της Microsoft αποκαλύπτεται, ο προβληματισμός παραμένει

Έχουν αρχίσει, δυστυχώς, να φαντάζουν πολλές πλέον οι... συζητήσιμες (στην καλύτερη περίπτωση) αποφάσεις της Microsoft αναφορικά με τα Windows 10 - και αν υπάρχει ένα πράγμα που οι Αμερικανοί πρέπει να "εισπράξουν" από όλα αυτά, είναι η επιτακτική ανάγκη να γίνουν περισσότερο ειλικρινείς και "ανοιχτοί" ως προς τις προθέσεις και τις κινήσεις τους. Μετά από τα ερωτηματικά για τις υπερβολικά πολλές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των νέων Windows που παραχωρούν προσωπικά δεδομένα, τις ενημερώσεις που στην δημοφιλέστερη έκδοσή τους καθίστανται "αδιάφανες" και υποχρεωτικές, την μη παράθεση κατανοητών επεξηγήσεων για το αντικείμενο της κάθε ενημέρωσης, ακόμη και τους ισχυρισμούς πως τα Windows 10 συνεχίζουν να αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα και μετά την απενεργοποίηση όλων των σχετικών ρυθμίσεων, άλλη μία επιλογή της διχάζει αυτές τις μέρες: η ανακάλυψη από χρήστες πως η Microsoft έχει προ-εγκαταστήσει τα αρχεία των Windows 10 στους Η/Υ τους, ακόμη κι αν δεν έκαναν τη γνωστή "κράτηση"-αίτηση για κάτι τέτοιο!

Πράγματι, στο πλαίσιο προώθησης των Windows 10 η αμερικανική εταιρεία φαίνεται πως έχει συμπεριλάβει στον αυτοματοποιημένο μηχανισμό Windows Update των Windows 7 SP1/8.1 και τα απαραίτητα αρχεία για την εγκατάσταση του νέου λειτουργικού (!). Με άλλα λόγια αν ο χρήστης έχει ενεργοποιημένη την επιλογή "Automatically receive and install Updates" στις δύο προηγούμενες εκδόσεις των Windows - ή δεν την έχει αλλάξει, αφού η σχετική ρύθμιση είναι εξ ορισμού αυτή - στον ίδιο σκληρό δίσκο με τα παρόντα του Windows πιθανότατα υπάρχει ήδη το γνωστό κρυφό directory "$Windows.~BT" το οποίο ανέρχεται σε μέγεθος ανάμεσα σε 3.5 GB και 6 GB και περιέχει την εγκαταστάσιμη μορφή των Windows 10. Σε κανένα χρονικό σημείο δεν ζητείται από τον χρήστη η συγκατάθεσή του για κάτι τέτοιο και, υπενθυμίζουμε, αναφερόμαστε πάντοτε στην περίπτωση που ο εκάστοτε χρήστης δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα Windows 10 μέσω του μηχανισμού "κράτησης" του δωρεάν αντιτύπου που δικαιούται.

Οι χρήστες που το ανακάλυψαν με το δίκιο τους διαμαρτύρονται, αφενός γιατί υπάρχουν ουκ ολίγα PC που δεν διαθέτουν άφθονο αποθηκευτικό χώρο στον ίδιο δίσκο με τα παρόντα τους Windows - όλα τα tablet με λειτουργικό της Microsoft, για παράδειγμα, ή πολλοί Η/Υ με οικονομικούς δίσκους SSD - αφετέρου γιατί σε Δικτυακές συνδέσεις που κοστολογούνται "με το GB" έχασαν σίγουρα κάποιο από το μηνιαίο τους διαθέσιμο χωρίς να το αντιληφθούν. Δεν θεωρούμε πως ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τη Microsoft να εμφανίσει κάποιου είδους ειδοποίηση για προαιρετική λήψη των Windows 10 σε όσους χρήστες δεν είχαν κάνει την "κράτηση" ή, εναλλακτικά, να συμπεριλάβει στο Windows Update τα Windows 10 ως προαιρετική ενημέρωση και όχι υποχρεωτική (που λαμβάνεται αυτόματα όπως προαναφέραμε). Με... αυτά και μ' εκείνα μπορεί μεν να προσφέρει ο αμερικανικός κολοσσός τα Windows 10 δωρεάν σε πολλά εκατομμύρια καταναλωτές - και πάρα πολλοί από αυτούς να έχουν ήδη αξιοποιήσει την ευκαιρία - αλλά ελάχιστα δείχνει να ενδιαφέρεται για το πώς φαντάζουν οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί για την προώθησή τους. Για μια ακόμη φορά, κρίμα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ