Windows 10: πολλές εκδόσεις, αυτή τη φορά σωστά

Σαφείς οι επιλογές για το καταναλωτικό κοινό, άλλες εξειδικευμένες διαθέσιμες εν καιρώ

Με την αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft για προσωπικούς υπολογιστές (για την ώρα), των Windows 10, να έχει πρακτικά αρχίσει, έρχονται σιγά-σιγά στο φως της δημοσιότητας και οι λεπτομέρειες που αφορούν στα τυπικά μεν, αλλά από κάποιες απόψεις σημαντικά στοιχεία του. Όπως, για παράδειγμα, τις εκδόσεις των νέων Windows: παραδοσιακά η αμερικανική εταιρεία προωθούσε έξι, οκτώ ή και πιο πολλές διαφορετικές, άλλοτε αποσαφηνίζοντας κατανοητά πού απευθύνεται η κάθε μία, άλλοτε... όχι ακριβώς κατανοητά. Αυτή τη φορά, ευτυχώς, τα πράγματα φαίνονται να κινούνται σε κατεύθυνση σωστή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα χρησιμοποιήσουν τα Windows 10. Είναι, ουσιαστικά, ελάχιστα αυτά που χρειάζεται να διευκρινιστούν για τις εκδόσεις τους - και το πιθανότερο είναι αυτά να τα διαπιστώσουμε σύντομα απευθείας σε πρακτικό επίπεδο πλέον.

Η έκδοση που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού του Αθηνόραμα Digital είναι μόνο μία: η Windows 10 Home, η οποία προορίζεται για όλα τα καταναλωτικά desktop, laptop, υβριδικά PC και tablet. Είναι η έκδοση, άλλωστε, στην οποία θα έχουν την επιλογή να αναβαθμιστούν όχι μόνο οι αντίστοιχες εκδόσεις των Windows 7 (Home Basic/Home Premium) και η "απλή" έκδοση των Windows 8.1, αλλά και άλλες "παραλλαγές" των 7, όπως π.χ. η Strarter και η Ν. Σε μικρότερο, αλλά σαφώς υπολογίσιμο, ποσοστό του ευρύτερου κοινού απευθύνεται εξάλλου και η έκδοση Windows 10 Pro, επαγγελματικών προσανατολισμών, στην οποία θα είναι σε θέση να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους όσοι χρήστες Η/Υ αξιοποιούν σήμερα τα Windows 7/8.1 Pro και την έκδοση Ultimate των Windows 7.

Από κει και πέρα υπάρχουν οι δύο επιχειρηματικές εκδόσεις που απευθύνονται σε υπαλλήλους επιχειρήσεων και φέρουν χαρακτηριστικά ειδικά γι' αυτά τα εργασιακά περιβάλλοντα: η Windows 10 Enterprise και, για πρώτη φορά, η Windows 10 Mobile Enterprise. Υπάρχει μία ακόμη που έχει διαμορφωθεί για χρήση σε διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης, η Windows 10 Education, καθώς και δύο εκδοχές των Enterprise και Mobile Enterprise "κομμένες και ραμμένες" σε συγκεκριμένες εφαρμογές (οι λεγόμενες embedded). Όλες αυτές οι εκδόσεις θα διατίθενται μέσα από ομαδικές άδειες χρήσης της Microsoft - τον γνωστό μηχανισμό volume licensing - οπότε δεν ενδιαφέρουν το καταναλωτικό κοινό.

Δύο άλλες εκδόσεις που ενδιαφέρουν, ωστόσο, τμήματα του καταναλωτικού κοινού είναι φυσικά η Windows 10 Mobile και η Windows 10 Internet of Things. H πρώτη αφορά σε smartphones και tablets μικρά και μεγάλα και αντικαθιστά, στην ουσία, τα Windows RT που έχουν και επισήμως συνταξιοδοτηθεί πλέον. Τα Windows 10 Mobile, πάντως, αναμένονται μετά το φθινόπωρο. Η έκδοση Internet of Things, άλλωστε, των Windows 10 προορίζεται για όλες εκείνες τις συσκευές που έχουν απλούστερο ρόλο και λιγότερες δυνατότητες από τα σύγχρονα smartphones και tablets, όπως τα λιλιπούτεια PC τύπου Raspberry Pi 2. Ειδική έκδοση των Windows 10 για το σύστημά τους, άλλωστε, μπορούν να περιμένουν κάποια στιγμή στο μέλλον και οι κάτοχοι του Xbox One κατά μία έννοια - έστω κι αν φυσικά αυτή θα έχει διαμορφωθεί για διαφορετικούς τρόπους χειρισμού και θα σχετίζεται με συγκεκριμένο τμήμα του App Store της Microsoft, με ειδικά σχεδιασμένα apps. Για την έκδοση αυτή, που δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2016, έχουμε καιρό...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ