Windows 10: ίσως... στ' αλήθεια 80 μέρες προθεσμία!

Η δωρεάν αναβάθμιση από Windows 7/8.1 δεν θα παραταθεί πέραν της 29ης Ιουλίου, υπενθυμίζει η Microsoft

Για όσους και όσες (ανάμεσά τους κι εμείς) συχνά παραπονιούνται πως η αγορά της πληροφορικής δεν προσφέρει πια αρκετές εκπλήξεις, η Microsoft είχε μία ενδιαφέρουσα τέτοια να ανακοινώσει στο πλαίσιο της τακτικής... καταμέτρησης που πραγματοποιεί για τα Windows 10. Η πελατειακή βάση του πιο πρόσφατου λειτουργικού της συστήματος μπορεί να μην αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς - τους οποίους θα χρειαζόταν για να επιτύχει τον ομολογουμένως φιλόδοξο στόχο του 1 δισεκατομμυρίου συστημάτων μέσα σε τρία χρόνια - αλλά τα 20 έως 25 εκατομμύρια "ενεργών συστημάτων" που προστίθενται σε αυτήν κάθε μήνα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Όπως ευκαταφρόνητα δεν είναι και τα 300 εκατομμύρια τέτοια "ενεργά συστήματα" που αριθμεί πια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Microsoft, αυτή η πελατειακή βάση - έστω κι αν οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως αυτή περιλαμβάνει τόσο τα PC κάθε είδους, desktop, laptop, tablet και υβριδικά, όσο και τα Xbox One και τα smartphones με λειτουργικό Windows 10 Mobile.

Σημαντικότερη, ωστόσο, πτυχή της σχετικής ανακοίνωσης δεν ήταν προφανώς η σχετική με την παρούσα πελατειακή βάση των Windows 10, αλλά η υπενθύμιση εκ μέρους της Microsoft ότι η προσφορά της για δωρεάν αναβάθμιση σε αυτά από προηγούμενες εγκαταστάσεις Windows 7/8/8.1 δεν θα ισχύσει πέραν της 29ης Ιουλίου. Η υπενθύμιση προκαλεί έκπληξη γιατί - ενώ η αμερικανική εταιρεία δεν είχε ποτέ υπονοήσει το αντίθετο - ήταν πάρα πολλοί οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι που περίμεναν πως για να επιταχυνθεί η διεύρυνση της πελατειακής βάσης των Windows 10 και να θεωρηθεί εφικτός ο στόχος του 1 δις "ενεργών συστημάτων" έως το 2018, η σχετική προθεσμία της δωρεάν αναβάθμισης θα μεταφερόταν τουλάχιστιν έως το τέλος του 2016. Σύμφωνα με τις σημερινές τουλάχιστον δηλώσεις των στελεχών της, "η δωρέαν αναβάθμιση αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένη να λήξει στις 29 Ιουλίου", οπότε "παροτρύνονται όλοι οι παρόντες πελάτες μας να την αξιοποιήσουν όσο ακόμη διαρκεί".

Επειδή φυσικά... "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες" όσον αφορά τέτοιου είδους εταιρικές δηλώσεις, η έκφραση "αυτή τη στιγμή" (currently) αφήνει με ευκολία ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναθεώρησης σε μελλοντική χρονική στιγμή. Συνεχίζουμε να θεωρούμε αυτό το σενάριο πιθανό γιατί, κακά τα ψέματα, με τα Xbox One και smartphones με Windows Mobile 10 να μην συνεισφέρουν σε καμία περίπτωση συνδυαστικά πιο πολλές από 50 ή 75 εκατομμύρια εγκαταστάσεις τα επόμενα 2 χρόνια - και την αγορά των Η/Υ να μην δείχνει σημάδια ανάκαμψης... για την ακρίβεια το αντίθετο - εκείνο το 1 δις "ενεργά συστήματα" φαίνεται ακατόρθωτο μόνο μέσα από τις πωλήσεις νέων PC. Από την άλλη ίσως όντως όσοι χρήστες Windows 7/8/8.1 σκόπευαν να μεταβούν στα Windows 10 να το έχουν ήδη κάνει και όντως η Microsoft να σκοπεύει να χρεώνει €99.99 για το πλήρες αντίτυπο των Windows 10 Home από τις 30 Ιουλίου και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι πως μία αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει: 83 και σήμερα. Στο τέλος της οι προθέσεις της Microsoft οι σχετικές δεν μπορούν παρά ν' αποσαφηνιστούν. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ