Windows 10: επιτέλους, πληροφορίες για τις ενημερώσεις

Η Microsoft τηρεί την υπόσχεσή της και αλλάζει στάση, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση γενικότερα

Από πολλές απόψεις δεν θα έπρεπε να είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο εξ αρχής - και σίγουρα όχι να... αισθανόμαστε ευγνώμονες για την αλλαγή στάσης της Microsoft - όμως τελικά ο κολοσσός του Redmond κράτησε την υπόσχεσή του του Οκτωβρίου ξεκινώντας εδώ και λίγες μέρες να αναφέρει με λεπτομέρεια τί ακριβώς διορθώνουν ή αλλάζουν οι ενημερώσεις των Windows 10. Όπως πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, είχαμε κατακρίνει έντονα την Microsoft για την κάκιστη προσέγγισή της στο θέμα αυτό - την είχαμε μάλιστα προκαλέσει πρόσφατα να προβεί σε αυτήν ακριβώς την αλλαγή στάσης όχι μόνο ως ένδειξη καλής πίστης και επιθυμίας για διαφάνεια, αλλά και για καθαρά πρακτικούς λόγους: χωρίς σαφή εικόνα του τί αλλάζει κάθε ενημέρωση, οι κάτοχοι των Windows 10 Pro δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν μία τέτοια από το να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημά τους "από το πουθενά" (έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές από τον περασμένο Αύγουστο).

Η Microsoft, πάντως, όχι μόνο δίνει πλέον περισσότερες πληροφορίες για τις αλλαγές που κάθε ενημέρωση φέρνει σε διάφορα στοιχεία των Windows 10, αλλά έχει συγκεντρώσει όλο αυτό το υλικό σε ένα καινούργιο Web site που καταγράφει χρονολογικά αυτά τα στοιχεία δημιουργώντας έτσι πλήρες "ιστορικό". Σε μία άλλη σελίδα, άλλωστε, αυτή τη φορά στο Web site της για τεχνικούς και προγραμματιστές, το Technet, η αμερικανική εταιρεία έχει συγκεντρώσει και τα "στάδια εξέλιξης" (branches) του λειτουργικού της συστήματος με απευθείας links στα αρχεία των ενημερώσεων που κάθε φορά αναβαθμίζουν τα Windows 10 στο επόμενο "βήμα" τους. Και οι δύο πηγές είναι χρησιμότατες για οποιονδήποτε χρήστη των καινούργιων Windows ενδιαφέρεται για την προοδό τους, έστω και πληροφοριακά.

Το γεγονός, φυσικά, πως η Microsoft αναφέρει διορθώσεις και βελτιώσεις που γίνονται με κάθε ενημέρωση των Windows 10 δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την πιθανότητα η εκάστοτε ενημέρωση να κάνει κι άλλες αλλαγές που δεν αναλύονται ή αναφέρονται καν. Η εμπιστοσύνη μας απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό δεν είναι εύκολο να επανακτηθεί μετά τον τρόπο που διαχειρίστηκε (και συνεχίζει να διαχειρίζεται) το θέμα της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων στα Windows 10. Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός, ωστόσο, πως η εκτενής πληροφόρηση για τις ενημερώσεις τους είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ένα πολύ καλό επόμενο θα ήταν ένα app της Microsoft που χωρίς δυσνόητους όρους, παραπομπές σε εξωτερικά sites και περίπλοκες επιλογές θα έδινε στους χρήστες την δυνατότητα να απενεργοποιήσουν - αληθινά και όχι... "για τα μάτια του κόσμου" μόνο - την διαρκή αποστολή δεδομένων χρήσης στους servers της πέραν των απολύτως απαραίτητων και σχετικών με την εύρρυθμη λειτουργία των Windows 10. Όπου υπάρχει θέληση...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ