Windows 10: ενεργή η... πονηρή αναβάθμιση

Στις προτεινόμενες και όχι προαιρετικές πια ενημερώσεις των Windows 7/8.1

Όπως είχε... προειδοποιήσει κι επίσημα το φθινόπωρο πως θα κάνει κάποια στιγμή, η Microsoft ενεργοποίησε πριν από μερικές ώρες στον μηχανισμό Windows Update των Windows 7/8.1 μία σημαντική αλλαγή: η ενημέρωση που αναβαθμίζει τα συστήματα αυτά σε Windows 10 χαρακτηρίζεται πλέον ως "προτεινόμενη" και όχι απλώς ως "προαιρετική" για το κοινό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχει κάνει κάθε χρήστης στο PC του, η αναβάθμιση σε Windows 10 είτε θα ξεκινήσει... αυτόματα (!), είτε τα απαραίτητα αρχεία θα αποθηκευθούν στο σκληρό δίσκο/SSD του εκάστοτε συστήματος για μελλοντική... παρενόχληση. Πρόκειται για το πιθανώς περισσότερο επιθετικό "μέτρο" που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Microsoft, προκειμένου να "παρακινήσει" τους χρήστες των Windows 7/8.1 να μεταβούν στο νεότερο λειτουργικό της σύστημα. Αντιδράσεις υπήρξαν και όταν το "μέτρο" ανακοινώθηκε, αλλά... προφανώς χωρίς αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: στους χρήστες των οποίων τα Windows 7/8.1 διαχειρίζονται τις προτεινόμενες ενημερώσεις όπως τις σημαντικές (επιλογή "Give me recommended updates the same way I receive important updates"), η αναβάθμιση σε Windows 10 θα ξεκινήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η "αόρατη" μεταφορά των σχετικών αρχείων από τους servers της Microsoft. Σε πάρα πολλά PC αυτά τα αρχεία βρίσκονται ήδη αποθηκευμένα εδώ και πολύ καιρό. Οι χρήστες, πάντως, που δεν επιθυμούν να αναβαθμίσουν τους Η/Υ τους σε Windows 10 μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία στην αρχή της, καθώς ο σχετικός μηχανισμός ζητά την έγκρισή τους για να συνεχίσει την εγκατάσταση.

Οι χρήστες, ωστόσο, που είναι βέβαιοι πως δεν θέλουν να αναβαθμίσουν τα Windows 7/8.1 που χρησιμοποιούν σε Windows 10, μπορούν να αλλάξουν τις σχετικές ρυθμίσεις στον μηχανισμό Windows Update για να το αποφύγουν - με ένα μικρό... αντάλλαγμα βέβαια. Οι κάτοχοι Windows 7 μεταβαίνουν στην λειτουργία Change Settings του Windows Update (Control Panel -> Windows Update -> Change Settings στ' αριστερά) και απενεργοποιούν την επιλογή "Recommended updates". Οι κάτοχοι Windows 8.1 κάνουν το ίδιο μέσα από το app των Ρυθμίσεων (Settings -> Update and Recovery -> Windows Update) και απενεργοποιούν την επιλογή "Give me recommended updates the same way I receive important updates", επιλέγοντας Apply στη συνέχεια. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν την "πονηρή" αναβάθμιση, αλλά θα πρέπει να ελέγχουν οι ίδιοι τακτικά με τον μηχανισμό Windows Update αν έχουν γίνει διαθέσιμες ενημερώσεις πέραν των απολύτως σημαντικών.

Τα Windows 10 θα προσφέρονται από την Microsoft ως δωρεάν αναβάθμιση στους χρήστες των (νόμιμων εγκαταστάσεων) Windows 7/8.1 έως τις 31/07/2016, ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους από την διάθεση των πρώτων δηλαδή. Αυτή είναι, τουλάχιστον, η παρούσα θέση του αμερικανικού κολοσσού, αν και πολλοί εικάζουν πως πιο κοντά στο καλοκαίρι αυτή θα επανεξεταστεί και κατά πάσα πιθανότητα το χρονικό περιθώριο είτε θα παραταθεί είτε θα αρθεί. To μερίδιο των Windows 10 στον συνολικό αριθμό εγκαταστάσεων όλων των εκδόσεων Windows παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται, αν και όχι με ρυθμό τόσο γρήγορο ώστε η επιτυχία του στόχου που έχει θέσει η Microsoft - το 1 δισεκατομμύριο συσκευές με Windows 10 έως το τέλος του 2017 - να θεωρείται εύκολη. Με επιθετικές τακτικές όπως αυτή που εφάρμοσαν χθες, πάντως, οι Αμερικανοί μαζί με τα θετικά αποτελέσματα των τακτικών αυτών θα συνεχίσουν να εισπράττουν και την αντίστοιχη αρνητική κριτική, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εικόνα των Windows 10 συνολικά. Αυτό είναι το... μόνο σίγουρο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ