Windows 10: δωρεάν όχι εύκολα πια

H Microsoft "σφραγίζει" μία ακόμη "πλάγια οδό" αναβάθμισης από Windows 7/8, μόνο μία πλέον διαθέσιμη

To 2017 εκπνέει με την Microsoft να βρίσκεται σε... περίεργη θέση με τα Windows 10 - αλλά εκτός από το έτος, εκπνέει και κάτι άλλο: η προθεσμία ισχύος ενός "πλάγιου" τρόπου με τον οποίο ο αμερικανικός κολοσσός επέτρεπε, άτυπα στην ουσία, ακόμη την αναβάθμιση παλαιότερων PC από Windows 7, 8 ή 8.1 σε Windows 10. Αυτός ο "πλάγιος" τρόπος στηριζόταν σε μία φιλανθρωπική επίφαση και ένα... ψέμα αποδεκτό και από τις δύο πλευρές: η Microsoft αποδεχόταν (χωρίς να κάνει οποιονδήποτε σχετικό έλεγχο) πως ο χρήστης έλεγε την αλήθεια όταν δήλωνε πως θα κάνει χρήση των τεχνολογιών στα Windows 10 που διευκολύνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες... και ο χρήστης αποδεχόταν πως η Microsoft γνωρίζει ότι ψεύδεται σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων αλλά το επιτρέπει.

Και αυτή η "πλάγια οδός" ωστόσο - η οποία ίσχυε για ενάμισι χρόνο περίπου από την ημέρα που η Microsoft τυπικά σταμάτησε να προσφέρει την δωρεάν μετάβαση από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις Windows στα 10 - τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκέμβρη θα πάψει να είναι διαθέσιμη στο κοινό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από 1/1 της νέας χρονιάς ο μόνος τρόπος να μεταβεί κανείς από παλαιότερα Windows στα Windows 10 δωρεάν είναι να διαθέτει κάποιον κλειδάριθμο ενεργοποίησης (activation key) από Windows 7 ή 8 ή 8.1 ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί, να λάβει από το επίσημο Web site της Microsoft το αρχείο που δημιουργεί DVD εγκατάστασης (ISO image) και να το εισάγει στην διαδικασία εγκατάστασης - είτε σε νέο PC είτε σε υπάρχον όπου έχει γίνει format (ενεργοποιημένο και ισχύον license key από υπάρχουσα εγκατάσταση δεν είναι χρησιμοποιήσιμο).

Με τους παραπάνω όρους τυπικά παραμένει μία "οδός μετάβασης" από Windows 7/8/8.1 σε Windows 10 ενεργή, όμως η αλήθεια είναι πως αυτή αφορά πια σε πολύ μικρό ποσοστό του παγκόσμιου κοινού: όποιοι όντως ήθελαν ν' αναβαθμιστούν σε Windows 10 το έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήδη κάνει, όσοι - για τους δικούς τους λόγους - δεν ήθελαν να το κάνουν μάλλον δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ και όλες σχεδόν οι νέες ενεργοποιήσεις Windows 10 προέρχονται αποδεδειγμένα από καινούργια PC που αγοράζονται και αξιοποιούν εξ ορισμού το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Ενδιαφέρον θα έχει μόνο να διαπιστώσουμε αν μέσα στο 2018 η Microsoft κρίνει πως όλοι αυτοί οι διαθέσιμοι, ποικιλλοτρόπως, κλειδάριθμοι ενεργοποίησης Windows 7/8/8.1 τής στερούν εγκαταστάσεις Windows 10, ώστε να τούς αποκλείσει και αυτούς από την διαδικασία αναβάθμισης. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ