Windows 10: διαθέσιμη η αναβάθμιση υπ' αριθμόν 1809

Όχι σημαντικά νέα στοιχεία, πολλές όμως ευπρόσδεκτες βελτιώσεις και προσθήκες

Χωρίς ιδιαίτερες... τυμπανοκρουσίες είναι η αλήθεια - άλλωστε όλοι γνωρίζαμε πως ήταν έτοιμη και περιμέναμε απλώς να διαλέξει μία ημερομηνία - η Microsoft έκανε διαθέσιμη την νεότερη αναβάθμισή της για τα Windows 10, την λεγόμενη Octrober 2018 ή υπ' αριθμόν 1809 (καθώς είχε ολοκληρωθεί η ανάπτυξή της από τον Σεπτέμβριο). Πρόκειται για την καθιερωμένη δεύτερη μεγάλη της χρονιάς μετά από αυτήν του Απριλίου ή υπ' αριθμόν 1803 και, ενώ δεν φέρνει στο προσκήνιο πολύ σημαντικά νέα χαρακτηριστικά ή δυνατότητες, έχει να επιδείξει μερικές ενδιαφέρουσες προσθήκες και πάρα, πάρα πολλές βελτιώσεις "κάτω από την επιφάνεια", οι οποίες θεωρητικά θα καταστήσουν ένα ήδη πολύ καλό λειτουργικό σύστημα ακόμη καλύτερο στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης.

Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες προσθήκες περιλαμβάνεται (1) η καλύτερη διαχείριση των προσωρινών δεδομένων που μεταφέρουμε στην μνήμη του εκάστοτε Η/Υ, το γνωστό Clipboard (τώρα η λειτουργία "κρατά ιστορικό" και αξιοποιεί το Internet για να "μεταφέρει" αυτούσια τα δεδομένα αυτά σε άλλες ενεργές συσκευές), (2) το Your Phone app, το οποίο αξιοποιεί με διάφορους τρόπους την απευθείας σύνδεση ανάμεσα στον εκάστοτε Η/Υ και το smartphone του κατόχου του, (3) η απεικόνιση του File Explorer με "κλειστούς" χρωματικούς τόνους (Dark Mode), (4) η νέα εφαρμογή "αναφοράς ιδιωτικότητας Diagnostic Data Viewer (αν και έχουμε ήδη δηλώσει πόσο μικρή είναι στην πραγματικότητα η αξία της μπροστά στα μεγάλα φάουλ της Microsoft στο συγκεκριμένο θέμα), (5) η νέα εφαρμογή για λήψη και βασικού επιπέδου επεξεργασία στιγμιοτύπων (screenshot app) και (6) μια σειρά από... νέα emoji. Φυσικά.

Η νέα αναβάθμιση είναι διαθέσιμη αυτήν την στιγμή σε οποιονδήποτε, αρκεί να την "καλέσει" μέσα από την λειτουργία Windows Update (εναλλακτικά μπορεί να το κάνει από αυτήν την επίσημη σελίδα της Microsoft). Ο αμερικανικός κολοσσός θα ξεκινήσει να διοχετεύει μέσω του Windows Update αυτόματα την αναβάθμιση αυτή σταδιακά σε όλα τα PC με Windows 10 από την επόμενη εβδομάδα. Για όσους και όσες, άλλωστε, προτιμούν να εγκαταστήσουν την αναβαθμισμένη αυτή έκδοση των Windows 10 εξ αρχής και "σε καθαρό μηχάνημα" τα links απευθείας λήψης του σχετικού image file για τις εκδόσεις 32-bit και 64-bit είναι αυτό και αυτό αντιστοίχως. Εννοείται πως σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί και ισχύων σειριακός αριθμός (product key) για την σχετική ενεργοποίηση.

Στον ορίζοντα βρίσκεται πλέον η επόμενη αναβάθμιση, η υπ' αριθμόν 1903, η οποία υπόσχεται έναν αριθμό σημαντικότερων λειτουργιών κι επιλογών που δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθούν από την Microsoft μέσα στο 2018. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ