Windows 10: διαθέσιμη η αναβάθμιση Νοεμβρίου

Με βελτιώσεις στα σημεία και ελάχιστες προσθήκες, μεν, αλλά πολλές διορθώσεις όλων των ειδών

Καθιερώνοντας, κατά πάσα πιθανότητα, τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε στο εξής να περιμένουμε πως θα γίνονται οι αναβαθμίσεις στην γενικότερη εξέλιξη των Windows 10, η Microsoft διέθεσε στο ευρύ κοινό χθες την ενημέρωση υπ' αριθμόν "1511" ("Νοέμβριος του 2015") του νέου της λειτουργικού συστήματος. Πηγές από το Redmond έχουν κατ' επανάληψη διαρρεύσει πως το πλάνο του αμερικανικού κολοσσού είναι αυτό: η πολύ συχνή διάθεση ενημερώσεων ασφαλείας και επίλυσης προβλημάτων και η διάθεση, δύο φορές το χρόνο, δύο μεγαλύτερων ενημερώσεων που εμπεριέχουν τόσο τις μικρότερες, όσο και νέα χαρακτηριστικά ή δυνατότητες. Έτσι καταργείται και επισήμως η έννοια του Service Pack οπότε, με τη διάθεση των Windows 10 τον Ιούλιο και το πρώτο μεγάλο Update τον Νοέμβριο, μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο μεγάλο Update το καλοκαίρι του 2016.

Η αναβάθμιση 1511 δεν φέρνει στο προσκήνιο πολλά σημαντικά πράγματα, λοιπόν - σίγουρα όχι τόσα όσα υποννοεί η διαδικασία εγκατάστασής της, που είναι παρόμοια της πλήρους εγκατάστασης των Windows 10 (με τον γνωστό... κύκλο της ποσοστιαίας προόδου και τα τρία στάδια επανεκκίνησης). Πέρα από όλες τις ενημερώσεις Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, το November Update προσφέρει ευκολότερη ενεργοποίηση (δέχεται σειριακούς αριθμούς των Windows 7/8/8.1), βελτιώσεις στην διαμόρφωση του Start Menu, την δυνατότητα εγκατάστασης apps σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, περαιτέρω βελτιστοποίηση του μηχανισμού διαχείρισης μνήμης και τρία νέα σημαντικά apps (τα Μessagging/Skype/Phone που θα βρίσκονται προεγκατεστημένα στα smartphones με Windows 10 Mobile). Διορθώσεις έχουν γίνει σε διάφορα σημεία των Windows 10 όπου παρατηρούνταν σχεδιαστικές ανακολουθίες, ενώ ο νέος Web browser της Microsoft, ο Edge, έχει επίσης βελτιωθεί "στα σημεία" κι αποκτήσει κάποιες νέες λειτουργίες.

Με το November Update η "επίσημη" αρχική έκδοση των Windows 10 γίνεται πλέον η 1511, γεγονός που σημαίνει πως η Microsoft από δω και στο εξής αυτήν θα διαθέτει για τη δημιουργία αντιτύπων εγκατάστασης (installation media) μέσα από το γνωστό εργαλείο Media Creation Tool. Αυτήν, άλλωστε, θα φέρουν και όλα τα PC που θα πωλούνται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Πέρα από την προσθήκη "επεκτάσεων" (extensions) για νέες λειτουργίες στον Edge, δεν γνωρίζουμε ακόμη κάποια σημαντική νέα δυνατότητα που η Microsoft σκέφτεται να προσθέσει στα Windows 10 μέσα στο επόμενη τρίμηνο ή τετράμηνο. Συμβουλή μας, πάντως, το November Update να το εγκαταστήσουν όλοι οι χρήστες Windows 10 (το έχουμε ήδη εγκαταστήσει σε τέσσερα διαφορετικά PC χωρίς πρόβλημα) και για το επόμενο "μεγάλο" Update... έχουμε καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ