Wi-Fi: εκδόσεις πλέον με αριθμούς, όχι με γράμματα

Αλλάζει ο χαρακτηρισμός τους άμεσα, περισσότερο κατανοητός για το πλατύ κοινό

Από ορισμένες απόψεις... και πολύ άργησε στην ουσία: το επικρατέστερο πρότυπο ασύρματης διασύνδεσης συσκευών για πρόσβαση στο Internet, το 802.11 ή... για τους φίλους Wi-Fi, έχει εξελιχθεί σταθερά κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών σε όλα τα χαρακτηριστικά του, εκτός από αυτό της ονομασίας. Οι πέντε διαφορετικές "εκδόσεις" του, ξεκινώντας από την αρχική του 1999, συνοδεύονταν από ένα λατινικό γράμμα το οποίο υποτίθεται πως καθιστούσε κατανοητή την πρόοδο της κάθε μίας σε σχέση με την προηγούμενή της. Και μπορεί η έκδοση "a" του 1999 και η έκδοση "b" του 2000 να λειτουργούσαν έτσι, αλλά η "g", η "n", η "ac" και η "ax"... όχι και τόσο!

Καθώς συσκευές ασύρματης διασύνδεσης όλων των ειδών - από laptops, smartphones και tablets μέχρι smartwatches, ψυγεία και λάμπες φωτισμού - αγοράζονται πια από εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές κάθε χρόνο, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να καταλαβαίνουν όλοι, όχι μόνο όσοι έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία, σε ποιά έκδοση Wi-Fi αναφερόμαστε κάθε φορά. Το όργανο που διαμορφώνει τις προδιαγραφές και την γενικότερη "εικόνα" του προτύπου αυτού στην αγορά, η Wi-Fi Alliance, αποφάσισε λοιπόν να καταργήσει την ονοματοδοσία με λατινικά γράμματα και να χρησιμοποιεί απλούς, κατανοητούς αριθμούς - όχι μόνο για τις επόμενες εκδόσεις του, μα και για τις παρελθούσες.

Έτσι το Wi-Fi "a" είναι το 1, το "b" το 2, το "g" το 3, το "n" το 4 (πώς περνούν τα χρόνια), το "ac" είναι το 5 (σαν χθες μάς φαίνεται) και το επερχόμενο "ax" είναι, υποθέτουμε, το 6. Φυσικά τα Wi-Fi 1, 2 και 3 δεν είναι πια σε ευρεία χρήση και μόνο σε πολύ παλαιότερα προϊόντα θα τα συναντούσε κανείς, οπότε - παρά την συμβατότητα των νεότερων συσκευών με αυτές τις εκδόσεις - τα νούμερα αυτά δεν περιμένουμε να τα δούμε γραμμένα πουθενά πλέον. Παράλληλα δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα ονομάζονται ορισμένες "ειδικές" εκδόσεις του προτύπου Wi-Fi, όπως π.χ. η "ah" ή HaLow που αφορά σε συγκεκριμένη χρήση.

Το κυριότερο, ωστόσο, είναι πως δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιό βαθμό είναι πρόθυμοι όλοι ανεξαιρέτως οι κατασκευαστές να υιοθετήσουν άμεσα και πρόθυμα την νέα ονοματοδοσία. Θεωρητικά μιλώντας θα τούς συνέφερε, καθώς ο καινούργιος τρόπος χαρακτηρισμού των συσκευών καθιστά απολύτως σαφές ότι π.χ. μία συσκευή με Wi-Fi 6 θα είναι σε θέση να διαχειριστεί ροή δεδομένων ταχύτερα από μία με Wi-Fi 5. Πρακτικά, ωστόσο, ενίοτε αποδεικνύεται πως οι πολυεθνικές δεν λειτουργούν και βάσει... κοινής λογικής ακριβώς. Με άλλα λόγια, και όπως πάντοτε, θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ