Western Digital: ο λεπτότερος σκληρός... ever

Και νέος υβριδικός σκληρός δίσκος, για Ultrabooks διαφορετικών τύπων και οι δύο

Τα αποθηκευτικά μέσα για προσωπικούς υπολογιστές όλων των ειδών είχαν παραμείνει πρακτικά στάσιμα για χρόνια ολόκληρα, η... κινητικότητα ωστόσο που παρατηρούμε όλοι τους τελευταίους 18 μήνες στην κατηγορία των σκληρών δίσκων μόνο ενθαρρυντική μπορεί να είναι. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην αύξηση της χωρητικότητας των σκληρών δίσκων προφανώς (αυτή είναι αναπόφευκτη), ούτε στην έλευση των δίσκων τεχνολογίας SSD (αυτή ήταν ολοφάνερα απαραίτητη). Αναφερόμαστε σε τεχνολογίες που συνδυάζουν χαρακτηριστικά και των δύο, ώστε τα προϊόντα που προκύπτουν να είναι καταλληλότερα για... hot προϊοντικές κατηγορίες, όπως τα λεπτά κι ελαφρά laptops που αποκαλούμε Ultrabooks. Η Western Digital παραμένει πρωταγωνίστρια εταιρεία στ' αποθηκευτικά μέσα και οι δύο νέες της προτάσεις στοχεύουν στα Ultrabooks του τώρα και του αύριο.

Η μία αφορά σε σκληρούς δίσκους "κλασικούς" μεν, δηλαδή μηχανικούς, αλλά... περισσότερο λεπτούς από ποτέ: οι WD Blue Ultraslim έχουν πάχος μόλις 5 χιλιοστά (!) και αξιοποιούν μία και μοναδική σύνδεση τόσο για τροφοδοσία, όσο και για δεδομένα, ώστε να αφήνουν διαθέσιμο το μικρότερο δυνατό χώρο για την κεφαλή και τη μαγνητική επιφάνεια αποθήκευσης. Είναι επίσης κατά 36% ελαφρύτεροι από τους τυπικούς σκληρούς δίσκους των 2.5 ιντσών και φέρουν νέα συστήματα αντικραδασμικά κι απόσβεσης ήχου. Στα υπόλοιπα βέβαια οι Blue Ultraslim είναι τυπικοί - ταχύτητα περιστροφής στα 5400 rpm, σύνδεση SATA 2/3 και χωρητικότητα που ανέρχεται στα 500 GB - όμως δεν μπορεί να μην αποδώσει κανείς στη Western Digital τα εύσημα γιατί, με τόσο λεπτούς σκληρούς δίσκους, όντως είναι εφικτές και πολύ λεπτότερες συσκευές που τους ενσωματώνουν.

Η άλλη νέα πρόταση της WD θυμίζει πολύ την αντίστοιχη πρόσφατη της Seagate: είναι υβριδικοί σκληροί δίσκοι που προσφέρουν τον περισσότερο αποθηκευτικό τους χώρο με μηχανικά μέρη, ενσωματώνουν όμως γενναίο ποσό χώρου σε μορφή μικροτσίπ (όπως οι SSD), τον οποίο χρησιμοποιούν ως προσωρινό (cache) για να επιταχύνουν τη λειτουργία του δίσκου χωρίς να αυξήσουν πολύ το κόστος του. Οι υβριδικοί δίσκοι SSHD της Western Digital προκύπτουν από συνεργασία της με την επίσης διάσημη εταιρεία Sandisk, η οποία είναι ειδική στα προϊόντα μνήμης flash και η τεχνογνωσία της αξιοποιείται στον "έξυπνο" τρόπο με τον οποίο η cache αυτών των δίσκων θα επιταχύνει τη... σχέση τους με το εκάστοτε λειτουργικό σύστημα. Και τα δύο είδη δίσκων, οι Ultraslim και οι SSHD, θα είναι διαθέσιμα στους κατασκευαστές laptop από τα μέσα Μαΐου, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε τα πρώτα δείγματα τέτοιων συσκευών κατά την περίφημη περίοδο "back to school" το Σεπτέμβριο. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ