Western Digital: έτοιμοι σκληροί δίσκοι των 10 ΤΒ

Λιγότερο ενεργοβόροι από ποτέ, αρχικά για εταιρείες, στη συνέχεια για το καταναλωτικό κοινό

Το γεγονός ότι οι δίσκοι τεχνολογίας SSD (που απαρτίζονται από chip μνήμης και δεν έχουν κινητά μέρη) έχουν "απελευθερώσει" τις επιδόσεις των PC την τελευταία τριετία δεν αμφισβητείται - όμως οι... "κλασικοί", μηχανικοί σκληροί δίσκοι συνεχίζουν να έχουν θέση τόσο σε περιβάλλοντα γραφείου ή/και server όλων των ειδών, όσο και στο οικιακό περιβάλλον. Ο λόγος είναι απλός: το κόστος των SSD τούς καθιστά απαγορευτικούς, για την ώρα τουλάχιστον, σε σενάρια χρήσης όπου ο όγκος δεδομένων είναι πολύ μεγάλος. Πρόκειται για κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι κατασκευαστές, αν κρίνουμε από την Western Digital: η αμερικανική εταιρεία όχι μόνο δεν σταμάτησε στην διάθεση των μηχανικών σκληρών δίσκων χωρητικότητας 4, 6 και 8 ΤB που κυκλοφορεί σε πολλαπλές σειρές της, αλλά αυτές τις μέρες προσφέρει για πρώτη φορά τέτοιο αποθηκευτικό μέσο και σε μέγεθος 10 ΤΒ (!).

Ο συγκεκριμένος σκληρός δίσκος δημιουργήθηκε από την HGST, το τμήμα έρευνας και κατασκευής τέτοιων προϊόντων που εξαγόρασε πριν από κάποιο καιρό η Western Digital από την Hitachi ακριβώς για την ανάπτυξη τέτοιων "ειδικών" λύσεων. Ο Ultrastar He10, όπως είναι το όνομά του, κατορθώνει να φιλοξενήσει 10 TB δεδομένων σε στάνταρ μέγεθος και περίβλημα δίσκου 3.5 ιντσών περιέχοντας ήλιο και όχι κενό αέρα ανάμεσα στις "στρώσεις" των αποθηκευτικών του επιφανειών. Πρόκειται για την καινοτομία που έφερε στο προσκήνιο η HGST στα τέλη του 2013 "ανοίγοντας τον δρόμο" ουσιαστικά για μεγαλύτερες χωρητικότητες από αυτήν των 4 TB καθώς το ήλιο επιτρέπει την τοποθέτηση κάθε επιφάνειας εγγραφής πιο κοντά στην επόμενη λόγω μειωμένων τριβών και χαμηλότερης θερμοκρασίας λειτουργίας. Η τεχνολογία PMR (perpendicular magnetic recording) αξιοποιεί αυτά τα χαρακτηριστικά του ηλίου και σε μικρότερες χωρητικότητες, όμως η Western Digital είναι η πρώτη που βασισμένη σε αυτήν προσφέρει αυτά τα ομολογουμένως... όχι εύκολα εξαντλήσιμα 10 TB.

Ο Ultrastar He10 καταφέρνει, παρά την πολύ μεγάλη πυκνότητά του, να καταναλώνει και σημαντικά λιγότερη ενέργεια από μικρότερους σε χωρητικότητα σκληρούς δίσκους: χρειάζεται 56% λιγότερα Watt ανά Terrabyte από μηχανισκούς δίσκους που δεν αξιοποιούν το ήλιο στη λειτουργία τους. Όπως συμβαίνει συνήθως, το συγκεκριμένο μοντέλο η Western Digital αρχικά θα το προωθήσει σε εταιρείες και επιχειρήσεις όπου μεγάλος όγκος δεδομένων φυλάσσεται καθημερινά χωρίς απαραίτητα να καλείται προς χρήση το ίδιο συχνά. Στη συνέχεια οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να το προσφέρουν στους καταναλωτές σε προτάσεις οικιακών mini-servers (NAS) και μετά αυτόνομα στο λιανικό εμπόριο... οπότε θα μάθουμε και την επίσημη τιμή πώλησής του στο κοινό. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ