Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

VDSL: φέτος, τo θέλεις!

Και όλα τα συναρπαστικά που αξίζει να γνωρίζεις γι' αυτό, σε ειδική ενότητα

Σκέψου το λίγο, γιατί κατά βάση έτσι είναι - κι ας ακουγόταν υπερβολικό κάποτε. Εν έτει 2015, η σύνδεση στο Internet όντως θυμίζει πια... το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό: σε ένα σύγχρονο σπίτι, θεωρείται σχεδόν το ίδιο αυτονόητη! Και, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, δεν είναι πια ένα ή δύο τα μέλη της οικογένειας που χρειάζονται Δικτυακή σύνδεση: από μία ηλικία "και πάνω" όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της την θέλουν, το καθένα για τους δικούς του λόγους. To περιεχόμενο που "έρχεται", δε, Δικτυακά στο οικιακό περιβάλλον - από πολλών ειδών πηγές και σε όλων των ειδών τις οθόνες - έχει γίνει σαφώς περισσότερο απαιτητικό. Τα δεδομένα των οικιακών συνδέσεων στο Internet, κοινώς, έχουν αλλάξει. Ε, καιρός δεν είναι να αλλάξουν και οι συνδέσεις αυτές, ακολουθώντας τα καινούργια δεδομένα;

Η τεχνολογία ADSL, το πρώτο είδος "γρήγορου Internet" που έγινε διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, μάς υπηρέτησε επαρκώς για καιρό. Ήταν, άλλωστε, σημαντικό "βήμα μπροστά" σε σχέση με τις... πρωτόγονες "τηλεφωνικές" συνδέσεις (dial-up). Όμως οι συνδέσεις ADSL δεν αντιστοιχούν στα σημερινά δεδομένα, όπως τα περιγράψαμε παραπάνω. Είναι επαρκείς για τα "απλά και βασικά", και για χρήση από έναν ή δύο ανθρώπους, αν όμως ζητήσει κανείς από μία σύνδεση ADSL περισσότερα είναι πιθανό αυτή να μην τον καλύψει. Ο λόγος: δεν είχε σχεδιαστεί ποτέ για τις απαιτήσεις του 2015 - πόσο μάλλον γι' αυτές των επόμενων ετών.

Αυτές τις απαιτήσεις, ωστόσο, τις καλύπτει η τεχνολογία VDSL. Είναι το επόμενο εξελικτικό βήμα στις Δικτυακές συνδέσεις, παραμένοντας όμως στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή που υπάρχει ήδη για την ADSL. Δεν απαιτεί υλική σύνδεση νέου τύπου - όπως π.χ. οι οπτικές ίνες - αλλά αξιοποιεί με διαφορετικό, εξυπνότερο τρόπο την υποδομή αυτή, ώστε να προσφέρει κατά πολύ υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο Internet. Στην ελληνική αγορά τυπικά οι συνδέσεις VDSL είναι διαθέσιμες εδώ και μήνες, το 2015 ωστόσο "είναι η χρονιά τους": με τις χρήσεις και τις εφαρμογές του Internet να έχουν πια πολλαπλασιαστεί, και σχεδόν όλες τις συσκευές για δουλειά και διασκέδαση να απαιτούν (όλες μαζί!) γρήγορη Δικτυακή σύνδεση, η τεχνολογία VDSL είναι πρακτικά η μόνη ικανή να απαντήσει σε αυτήν την πρόκληση.

Στο Αθηνόραμα Digital μάς αρέσει να ασχολούμαστε όχι μόνο με τις τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το αύριο στην οικιακή ψυχαγωγία και την ηλεκτρονική διασκέδαση, αλλά και με εκείνες που... απλά "κάνουν τη ζωή ευκολότερη" σε καθημερινή βάση για όλους, σήμερα. Η τεχνολογία VDSL κάνει και τα δύο. Τής αφιερώνουμε, λοιπόν, ειδική υποενότητα, η οποία όχι μόνο "δίνει απαντήσεις" σε όλα τα σημαντικά, αλλά θα ανανεώνεται σε τακτική βάση τους επόμενους μήνες ώστε να εξελιχθεί στον πληρέστερο προορισμό του ελληνικού Web για το θέμα. Ready, set, connect!


  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ πριν από 4 χρόνια

    Πράγματι η τεχνολογία VDSL είναι 2Χ (ίσως και περισσότερο) ταχύτερη, συγκρινόμενη με την ADSL. Όμως δυστυχώς δεν υποστηρίζεται (ακόμη) σε όλες τις περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ