Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

VDSL Bonus: ταχύτητα σύνδεσης, μέτρησέ την!

Πώς θα ελέγχεις και θα αξιοποιείς στο έπακρο... όλα σου τα Mbps, πάντοτε

Διάβασες, συνέκρινες, αξιολόγησες τις ανάγκες σου, αποφάσισες πως μία σύνδεση VDSL τη θέλεις ή/και τη χρειάζεσαι, την εγκατέστησες λοιπόν χωρίς πολλές-πολλές συζητήσεις. Πολύ καλά έκανες... κι εμείς μαζί σου! Θα είναι κρίμα, ωστόσο, αν δεν έχεις στη σύνδεση αυτή έναν σχετικό έλεγχο και δεν εξακριβώσεις πως αυτή αποδίδει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο όριο της ταχύτητάς της. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχεις - και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς απαιτούν εξειδικευμένη γνώση στα τεχνικά των Δικτυακών συνδέσεων, την οποία προφανώς δεν έχουμε όλοι. Μπορείς, ωστόσο, να καταφύγεις στα παρακάτω σχετικά απλά βήματα, με τα οποία θα έχεις σαφή εικόνα της σύνδεσης VDSL που χρησιμοποιείς και θα γνωρίζεις πως, το λιγότερο, έχεις καλύψει "όλα τα βασικά". Για να τα δούμε τα βήματα αυτά, ένα-ένα!

Έλεγξε σε ποιές ταχύτητες "κλειδώνει" τη Δικτυακή σου σύνδεση η συσκευή router που χρησιμοποιείς. Η τεχνολογία VDSL λαμβάνει και στέλνει δεδομένα πολλές φορές πιο γρήγορα από την γνωστή μας ADSL, όμως κι αυτή επηρεάζεται από παράγοντες όπως η απόσταση του εκάστοτε σπιτιού από τον πλησιέστερο κόμβο σύνδεσης και η ποιότητα του χαλκού στο τοπικό δίκτυο τηλεφωνίας. Οι ταχύτητες σύνδεσης των 30 ή 50 Mbps θα είναι, εκ των πραγμάτων, κατά τι χαμηλότερες. Πόσο χαμηλότερες; Ο απόλυτα σίγουρος τρόπος για να το "τσεκάρεις" είναι η είσοδος στις ρυθμίσεις του router σου, όμως αν δεν γνωρίζεις πώς να το κάνεις αυτό ή/και θέλεις να... "μπλέξεις", υπάρχουν άλλοι τρόποι. Ευκολότεροι. Να μερικοί:

Επισκέπτεσαι Web sites μέτρησης ταχυτήτων σύνδεσης. Tο πιο γνωστό είναι βέβαια το Speedtest.Net, το οποίο ίσως έχεις χρησιμοποιήσει και με app στο κινητό ή στο tablet σου για να "τσεκάρεις" ταχύτητες σύνδεσης 4G. Όμως συγκεκριμένα για VDSL πολλοί θεωρούν καλύτερο το Speedof.Me, το οποίο εκτελείται άψογα μέσα από σύγχρονο browser σε οποιαδήποτε συσκευή και δίνει περισσότερο ρεαλιστική εικόνα της σύνδεσής σου με το παγκόσμιο Internet. Ένα τρίτο δημοφιλές τεστ που μπορείς να αξιοποιήσεις είναι αυτό του TheBandwidthPlace, αν μη τί άλλο για να επιβεβαιώσεις τα αποτελέσματα των δύο πρώτων τεστ. Εννοείται πως θα "τρέξεις" τα τεστ αυτά χωρίς να "απασχολείς" τη σύνδεσή σου με κάτι άλλο ταυτόχρονα και, για τη μέγιστη αξιοπιστία, είτε με κάποιο PC συνδεδεμένο στον router σου ενσύρματα, είτε ασύρματα με πρόσφατο smartphone/tablet.

Συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα των παραπάνω θα έχεις πλέον μια σαφή ιδέα της απόδοσης της σύνδεσης VDSL που αξιοποιείς. Αν η ταχύτητα λήψης και αποστολής δεδομένων σου είναι - για τις δύο "κλίμακες" σύνδεσης που διατίθενται εμπορικά στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή - κατά πολύ χαμηλότερη των 30 Μbps/2.5 Mbps και 50 Mbps/5 Mbps αντίστοιχα, καλό θα ήταν πρώτα απ' όλα να "κλείσεις και ν' ανοίξεις" τον router σου (reset το λένε οι Σάξονες) και να ξανακάνεις τα τεστ μία ακόμη φορά για επιβεβαίωση. Αν τα αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερα, ίσως πρέπει να μιλήσεις με την τεχνική υποστήριξη του παρόχου σου για ενδεχόμενο έλεγχο κι από την δική του πλευρά. Το φαινόμενο της όχι καλής απόδοσης στις συνδέσεις VDSL δεν είναι τόσο συχνό - η περιοχή όπου διαμένεις είτε έχει τη δυνατότητα να σού προσφέρει φανερά υψηλότερες ταχύτητες από αυτές των συνδέσεων ADSL, είτε δεν την έχει ακόμη - αλλά περιπτώσεις τέτοιες υπάρχουν, οπότε...

Και μία συμβουλή για τους gamers - είτε αυτοί προτιμούν PC, είτε συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας όπως τα PS4/Xbox One: γι' αυτούς δεν είναι μόνο οι ταχύτητες αποστολής και λήψης δεδομένων σημαντικές για να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους Δικτυακές συγκρούσεις απροβλημάτιστα, είναι και τα... "αντανακλαστικά" της εκάστοτε σύνδεσης (το αγγλιστί λεγόμενο latency που μετράται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου). Με την τεχνολογία VDSL έχει γίνει εφικτό τα "αντανακλαστικά" των συνδέσεων να μειωθούν από τα 100-120 ms που "ανεχόμασταν" κάποτε σε 20, 15 ή και λιγότερα, στοιχείο που βοηθά πολύ στους δημοφιλέστερους τύπους ανταγωνιστικών video games (γιατί οι Δικτυακές καθυστερήσεις προστίθενται σε αυτές που χαρακτηρίζουν και το εκάστοτε μέσο προβολής). Οι gamers που θέλουν να εξασφαλίσουν πως θα έχουν τις λιγότερες δυνατές καθυστερήσεις θα πρέπει να έλθουν σε επαφή με τον πάροχό τους και να ζητήσουν αλλαγή του προφίλ της γραμμής σύνδεσής τους από Interleaved σε Fast Path. Ενδέχεται να έχουν μικρή μείωση στην ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων έτσι, αλλά... καθυστερήσεις της τάξης των 10 ms (!) με τους πιο πολλούς servers στο εξωτερικό, ε, για τους gamers αυτούς πιστεύουμε πως αξίζουν τον κόπο!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ