Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

VDSL Bonus: Πέντε χρήσεις που δεν είχες σκεφτεί!

Πέρα από τα προφανή, σε τί άλλο αξιοποιείται το αληθινά γρήγορο Internet; Σού βάζουμε... ιδέες.

Στo γεγονός ότι οι αληθινά υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που προσφέρουν οι συνδέσεις VDSL καθιστούν εφικτά πράγματα που... ούτε γι' αστείο δεν είμασταν σε θέση ν' απολαμβάνουμε άλλοτε, δεν χωρά συζήτηση. Είτε μιλά κανείς για δουλειά, είτε για διασκέδαση, είτε για γενική χρήση Internet απ' όλη την οικογένεια, είτε για... όλα τα παραπάνω μαζί, η διαφορά σε σχέση με τις παλαιότερες συνδέσεις ADSL είναι πολύ μεγάλη και άμεσα αντιληπτή. Υπάρχουν, δε, συγκεκριμένες χρήσεις που όχι απλώς αξιοποιούν, αλλά χρειάζονται μία σύνδεση VDSL - ειδικά τις ταχύτητες αποστολής δεδομένων της - ώστε να λειτουργήσουν άψογα. Είναι περισσότερο εξειδικευμένες, αλλά παραμένουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές, κι ας χρειάζονται κάποιες γνώσεις και κάποιο χρόνο ενασχόλησης, έτσι, για να... σάς βάζουμε ιδέες!

Κανάλι για games στο YouTube, σε top ποιότητα
Η μετάδοση "εκπομπών" μέσω Internet από παίκτες που παίζουν PC games σε πραγματικό χρόνο (livestreaming) δεν είναι κάτι νέο, βέβαια, αλλά με μία σύνδεση VDSL μπορεί κανείς επιτέλους να την κάνεις... αληθινά "τηλεοπτικά"! Με εξελιγμένες υπηρεσίες όπως το YouTube Gaming, που ξεκίνησε πρόσφατα, είναι πλέον εφικτό να "μεταδώσεις" games με εικόνα σε υψηλή ευκρίνεια και ομαλό ρυθμό εμφάνισης των καρέ - αν φυσικά ο Η/Υ σου είναι αρκετά ισχυρός γι' αυτό (που αν παίζεις games τόσο φανατικά ώστε να έχεις δικό σου κανάλι στο YouTube... είναι). Αυτό που αλλάζει σε σχέση με το παρελθόν είναι η δυνατότητα της δικής σου σύνδεσης να προσφέρει στο κοινό το σχετικό υλικό χωρίς υπερβολική συμπίεση και κακό ήχο, ακριβώς επειδή η τεχνολογία VDSL σού παρέχει ταχύτητα αποστολής δεδομένων είτε στα 2.5 Mbps είτε (ακόμη καλύτερα) στα 5 Mbps. Μπορείς, χωρίς υπερβολή, αν το θέλεις να "μεταδώσεις" με μία σύνδεση VDSL γραφικά και ήχο μέσω Internet που κινούνται ποιοτικά σε επίπεδο πολύ κοντά σε αυτό των τηλεοπτικών καναλιών HD. Και μερικά games, το ξέρουμε πως θα συμφωνήσεις μαζί μας, αληθινά το αξίζουν!

To δικό σου κανάλι υψηλής ευκρίνειας, 24 ώρες το 24ωρο
Αλλά μιλώντας για μετάδοση "εκπομπών" μέσω Internet... γιατί να περιοριστεί κανείς στα games; Οι ίδιες υψηλές ταχύτητες αποστολής δεδομένων που επιτρέπουν την ποιότητα εικόνας τους να κινηθεί σε επίπεδο τηλεοπτικού καναλιού HD μπορούν να αξιοποιηθούν και σε... κανονικό τηλεοπτικό πρόγραμμα! Το περιβάλλον των "εκπομπών" είναι διαφορετικό φυσικά - θα πρέπει να διαμορφώσεις μπροστά στο απαραίτητο PC έναν χώρο που προσφέρεται για λήψεις, να τον καλοφωτίσεις και ίσως να στήσεις μερικά έστω βασικά σκηνικά - και είναι απαραίτητη η αγορά μιας πολύ καλής κάμερας (webcam) που θα συνδεθεί με το PC αυτό, όμως η συλλογιστική δεν διαφέρει ιδιαίτερα. Μοντέλα webcam ικανά να προσφέρουν ικανοποιητικότατη εικόνα κι αξιοπρεπή ήχο - για τον δεύτερο μπορείς πάντοτε να επιστρατεύσεις ένα καλό μικρόφωνο συνδεδεμένο στην κάρτα ήχου του PC - είναι, με σειρά προτίμησής μας, οι Logitech C920 HD Pro και Microsoft LifeCam Studio HD ή οι Logitech C615 HD και Microsoft LifeCam Cinema HD (αν δεν θέλεις να ξοδέψεις πολλά). Από κει και πέρα, ένα account σε υπηρεσίες όπως οι Livestream, ή UStream σού προσφέρουν το "δρόμο" που χρειάζεσαι προς το παγκόσμιο κοινό του Internet. Μία σύνδεση VDSL εξασφαλίζει πως η ποιότητα εικόνας θα είναι εφάμιλλη πολλών τηλεοπτικών καναλιών HD. Το περιεχόμενο των Δικτυακών σου εκπομπών... το αφήνουμε σε σένα!

Δίκτυο από κάμερες ασφαλείας για το σπίτι, σε HD
Μια πολύ γρήγορη Δικτυακή σύνδεση, όπως αυτή που προσφέρει η τεχνολογία VDSL, μπορεί να αξιοποιηθεί και σε ζητήματα περισσότερο... πρακτικά από την "τηλεοπτική" σου φήμη στο Internet: στο θέμα της ασφάλειας, λόγου χάρη. Κάποτε τα συστήματα παρακολούθησης με κάμερες ήταν είτε πολύ καλά αλλά πανάκριβα και μόνο για εταιρική χρήση, είτε φθηνά αλλά μετριότατης ποιότητας για το ευρύτερο κοινό. Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και τώρα μπορείς να έχεις με λογικότατο αντίτιμο τέτοιες κάμερες παρακολούθησης που προσφέρουν εικόνα HD και - το σημαντικότερο - συνδέονται στο Internet μέσω του τοπικού σου οικιακού δικτύου. Έτσι μπορείς να έχεις εικόνα από το χώρο που παρακολουθούν οι κάμερες στην... τσέπη σου, οπουδήποτε, καθώς μπορείς να την βλέπεις και στο smartphone ή το tablet σου (εκτός από την οθόνη οποιουδήποτε απομακρυσμένου Η/Υ προφανώς). Ε, με μία σύνδεση VDSL - και τις ταχύτητες αποστολής δεδομένων που αυτή εξασφαλίζει - μπορείς να έχεις όχι μία ή δύο, αλλά πέντε, έξι ή πιο πολλές κάμερες HD, όλες μαζί συνδεδεμένες "live" στο Internet, ώστε να παρακολουθείς ακόμη και όλους τους χώρους που καλύπτουν, ταυτόχρονα από παντού (σε PC ή tablet λόγω μεγέθους οθόνης προφανώς). Και με καμία απώλεια ποιότητας στην εικόνα που προσφέρουν. Καθόλου άσχημα!

Video υπερυψηλής ευκρίνειας όχι... κάποια στιγμή στο μέλλον. Σήμερα.
Υπάρχει βέβαια σοβαρή πιθανότητα να την... είχες σκεφτεί αυτή τη χρήση, όμως οφείλουμε να την υπενθυμίσουμε - ειδικά τώρα που και περισσότερες συμβατές τηλεοράσεις υπάρχουν στην αγορά, και οθόνες υπολογιστών, και laptop κατάλληλα (κι ας κοστίζουν πολύ): η θέαση απολαυστικού video ανάλυσης 4Κ. Οι πηγές Δικτυακού υλικού ακόμη είναι λιγοστές - στην Ευρώπη ακόμη λιγότερες και στην Ελλάδα... ακόμη λιγότερες από τις λίγες - όμως, από την άλλη, το καλό είναι πως όσες υπάρχουν προσφέρονται δωρεάν. Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό αρκετό υλικό 4Κ στο YouTube, το αντίστοιχο στο Vimeo ολοένα και αυξάνεται, ενώ τηλεοράσεις συγκεκριμένων κατασκευαστών έχουν επίσης πρόσβαση μέσω apps σε εντυπωσιακό demo υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας. Μία σύνδεση VDSL σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απολύτως αναγκαία για τη θέαση video 4Κ, εξασφαλίζει όμως ότι δεν θα πλησιάσεις ποτέ "το όριο" της απαραίτητης ταχύτητας με τις... γνωστές συνέπειες είτε της παύσης στο εκάστοτε video είτε της δημιουργίας ατελειών στην ποιότητα της εικόνας - λόγος για τον οποίο π.χ. το YouTube χαρακτηρίζει ως προαπαιτούμενη την ταχύτητα λήψης δεδομένων στα 25 Mbps. Στον ορίζοντα, εξάλλου, υπάρχουν και εμπορικές επιλογές υπερυψηλής ευκρίνειας τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, για τις οποίες είναι 100% βέβαιο πως θα χρειαστείς μία σύνδεση VDSL. Παίρνεις μια γεύση με τα δωρεάν "ορεκτικά" σήμερα και... κάνεις όρεξη για τα "κυρίως πιάτα" αργότερα!

Η παγκόσμια Δικτυακή εγκυκλοπαίδεια... στο σκληρό σου δίσκο!
Η τελευταία... απρόσμενη χρήση των υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης VDSL που επιλέξαμε δεν αξιοποιεί τη γρήγορη αποστολή δεδομένων - μπορεί να αποδειχθεί ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμη όταν δεν έχεις στη διάθεσή σου ούτε VDSL, ούτε... καμία άλλη μορφή σύνδεσης στο Internet! Ο λόγος για την μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια στο Internet σήμερα, την πασίγνωστη Wikipedia, η οποία συγκεντρώνει αξιόλογο τμήμα της σύγχρονης ανθρώπινης γνώσης σε μορφή αναζητήσιμη και ενδο-συνδεδεμένη (hyperlinked). Αυτήν όλοι μας τη χρησιμοποιούμε "live" ως Δικτυακή αμιγώς πηγή. E, με μία σύνδεση VDSL μπορείς να "κατεβάσεις"... όλη τη Wikipedia στο σκληρό δίσκο του PC σου (offline), με όλα τα κείμενα των λημμάτων πλήρη και τις συνοδευτικές φωτογραφίες, αξιοποιώντας ένα πρόγραμμα με το όνομα XowA. Αυτό λαμβάνει όλη τη Wikipedia τμηματικά, αποσυμπιέζοντας κι εγκαθιστώντας τη Δικτυακή εγκυκλοπαίδεια σε αποθηκευτικό μέσο ως ένα τεράστιο αυτόνομο Web site (τελικό μέγεθος: 75GB!). Άλλοτε η λήψη της Wikipedia χρειαζόταν περίπου... 30 ώρες διαμεταφοράς και διαμόρφωσης δεδομένων. Με σύνδεση VDSL κι ένα σύγχρονο PC μπορείς να έχεις αυτήν την αχανή πηγή πληροφοριών διαθέσιμη εκεί - ή ακόμη και σ' ένα... στικάκι ή κάρτα μνήμης, ευμεγέθη βέβαια - σε λιγότερο από 8-10 ώρες. Αν δεν αξίζει μια αληθινά γρήγορη σύνδεση το Internet όπως μία VDSL για κάτι τόσο μεγάλης πρακτικής αξίας, τότε... δεν μπορούμε να φανταστούμε για τί θα άξιζε περισσότερο!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ