Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

VDSL Bonus: εξοπλισμός για full απόδοση

Με ποιές συσκευές θα έχεις όλη την ταχύτητα της νέας σου σύνδεσης σε κάθε γωνιά του σπιτιού;

Εγκαθιστώντας κανείς μία σύνδεση VDSL στο σπίτι του δεν αποκτά απλώς γρήγορη πρόσβαση σε Δικτυακές υπηρεσίες και περιεχόμενο για... ένα ή δύο PC, όπως συνέβαινε παλιότερα. Στην ουσία εγκαθιστά μια "πύλη" προς το Internet, μέσα από την οποία θα συνδέονται καθημερινά πολλές συσκευές, πολλών ανθρώπων - αφού η ταχύτητα σύνδεσης το επιτρέπει πλέον - πράγμα που σημαίνει πως οι απαιτήσεις για την λειτουργικότητα μιας σύνδεσης VDSL είναι διαφορετικές. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως ο καταναλωτής ο οποίος εννοεί να αξιοποιήσει την καινούργια του Δικτυακή πρόσβαση στο έπακρο, οφείλει να "έχει στα υπ' όψιν" κάποια πράγματα καθαρά... πρακτικής φύσης. Ποιά ακριβώς; Αυτά που ακολουθούν!

Πρώτον κι αρχή: καταμετρώντας ακόμη και πρόχειρα ποιές συσκευές στο σπίτι σου θέλεις να έχουν πρόσβαση στο Internet μέσω οποιουδήποτε τύπου σύνδεσης, πόσο μάλλον μέσω VDSL, συνειδητοποιείς πως - στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τουλάχιστον - οι πιο πολλές είναι είτε και ασύρματες, είτε αποκλειστικά ασύρματες. Το smartphone, το tablet, το laptop, η smart TV και... ό,τι μπορεί να έχει αυτή συνδεδεμένο "πάνω της" - PS4/PS3, Xbox One/Xbox 360, media player, Blu-ray player, Media Center PC, Wii/WiiU κλπ. - όλα "ζητούν" πρόσβαση στο Internet συνήθως μέσω Wi-Fi. Αυτό σημαίνει πως τη συσκευή διαχείρισης (modem/router) που θα λάβεις εγκαθιστώντας στο σπίτι σου μία σύνδεση VDSL δεν μπορείς να την... "κρύψεις" σε μία βολική γωνία όπου δεν θα φαίνεται. Αντιθέτως, θα πρέπει να την τοποθετήσεις κάπου "ανοιχτά", ώστε να μεγιστοποιήσεις την ακτίνα ασύρματης κάλυψής της. Κοινώς, στο σαλόνι.

Αυτό μπορεί να... σε καλύπτει - κυριολεκτικά και μεταφορικά! - μπορεί και όχι. Άλλοι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανό να χρειάζονται ασύρματη σύνδεση στα υπονοδωμάτιά τους, στην κουζίνα, στο μπαλκόνι, οπουδήποτε αλλού, όπου το σήμα του modem/router μπορεί να εξασθενεί ή να μην "φτάνει" καθόλου. Με δεδομένο ότι στα πιο πολλά ελληνικά σπίτια δεν υπήρξε πρόβλεψη για δομημένη καλωδίωση (καλώδια τοπικού δικτύου σε τοίχους ή πατώματα με τουλάχιστον μία θύρα σύνδεσης σε κάθε δωμάτιο) ώστε να μεταφέρεις ενσύρματα Δικτυακή σύνδεση από το modem/router παντού, θα πρέπει να "επεκτείνεις" την αρχική ασύρματη σύνδεση με "αναμεταδότες". Αυτές οι συσκευές λέγονται Wi-Fi repeaters και προσφέρουν ακριβώς αυτό: "λήψη" του ασύρματου σήματος από το modem/router και "ενίσχυσή" του, ώστε π.χ. τα smartphones και τα tablets να έχουν περισσότερο αξιόπιστη Δικτυακή πρόσβαση... κι αν είναι μακριά από την κύρια συσκευή διαχείρισης μιας σύνδεσης VDSL.

Φυσικά οι... λίγοι και εκλεκτοί μεταξύ μας που ζουν σε σπίτι με δομημένη καλωδίωση, δεν έχουν παρά να τοποθετήσουν το modem/router της σύνδεσης VDSL τους οπουδήποτε και να συνδέσουν σε αυτό μία συσκευή διαχείρισης ενσύρματων θυρών (Ethernet) η οποία θα "μοιράζει Internet" σε κάθε δωμάτιο ταυτόχρονα. Αυτή η συσκευή λέγεται switch και με αυτήν... "κολυμπάμε σε βαθιά νερά" πια με την τεχνική έννοια - άσε που οι πιο πολλοί συγγενείς και γνωστοί και φίλοι έχουν "καλομάθει" στην ασύρματη σύνδεση πια και την προτιμούν! Ευτυχώς, υπάρχει άλλη λύση: το οικιακό δίκτυο που "περνά πάνω από" το ηλεκτρικό ρεύμα (οι σχετικές συσκευές αγγλιστί ονομάζονται homeplug): συνδέεις μία τέτοια συσκευή σε πρίζα κοντά στο modem/router, τα συνδέεις μεταξύ τους και μετά σε όποια άλλη πρίζα, οπουδήποτε στο σπίτι, συνδέσεις μία παρόμοιά της, έχεις σύνδεση Wi-Fi! Τα πρώτα προϊόντα του είδους πριν από λίγα χρόνια "είχαν θέματα", τα έχουν ωστόσο πια επιλύσει και είναι πια η περισσότερο κομψή και αξιόπιστη μέθοδος "κάλυψης" ενός σπιτιού - ειδικά αν τυγχάνει μεγάλο - με Δικτυακή σύνδεση. Έστω κι αν κοστίζει κάτι τις παραπάνω.

Για όσους και όσες, άλλωστε, διαθέτουν όχι μόνο την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση αλλά και τα απαραίτητα χρήματα, υπάρχει πάντα και η επιλογή αντικατάστασης του ίδιου του modem/router που ο πάροχος προσφέρει ως τμήμα μιας συνδρομής VDSL, με άλλη παρόμοια συσκευή του εμπορίου. Υπάρχουν προτάσεις τέτοιες σε πολλές ζώνες τιμών - όσο περισσότερες δυνατότητες, τόσο ακριβότερα τα αντίστοιχα μοντέλα - για εκείνο το ποσοστό των χρηστών όμως που θέλει λεπτομερειακό έλεγχο στη σύνδεση VDSL του και πιθανώς καλύτερες επιδόσεις στην ασύρματη σύνδεση με άλλες συσκευές, είναι μία λύση με νόημα. Αρκεί, όπως προαναφέραμε, να υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία ώστε αυτό το - ανεξάρτητου κατασκευαστή - modem/router να ρυθμιστεί εκτενώς και μελετημένα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το εξ ορισμού παρεχόμενο modem/router είναι απολύτως επαρκής επιλογή για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών. Μεταξύ τους... και για μας!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ