Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

VDSL Bonus: Αλήθειες και... μύθοι για το αληθινά γρήγορο Internet

Ποιές ανακρίβειες ακούγονται γι' αυτό και τί... πραγματικά ισχύει!

Είναι γεγονός ότι οποτεδήποτε εμφανίζεται μία νέα τεχνολογία στην αγορά, σχεδόν... νομοτελειακά δημιουργούνται θέματα συζήτησης γύρω από αυτήν ακριβώς επειδή υπάρχει σχετική ημιμάθεια ή έλλειψη κατανόησης για τα χαρακτηριστικά της στοιχεία από πολύ κόσμο. Είναι εύκολο να δημιουργηθούν... "μύθοι" γύρω από την εκάστοτε καινούργια τεχνολογία με αυτόν τον τρόπο - ανακρίβειες που δεν ισχύουν πρακτικά. Ε, οι Δικτυακές συνδέσεις VDSL για σημαντικό τμήμα του ευρύτερου κοινού της χώρας μας νέα τεχνολογία θεωρούνται ακόμη, λογικό να "κυκλοφορούν" λοιπόν διάφοροι τέτοιοι... μύθοι και γι' αυτές. Ορίστε οι συχνότεροι που ακούμε και, φυσικά, τί αληθινά ισχύει, ώστε να τους... καταρρίψουμε!


"Για να πιάσεις ταχύτητες VDSL... πρέπει να έχεις ΚΑΦΑΟ δίπλα σου!"
Σαφώς... επικίνδυνος "μύθος" αυτός, ακριβώς επειδή εμπεριέχει δόση αλήθειας. Είναι γεγονός ότι - όπως και στις συνδέσεις ADSL - η απόσταση ανάμεσα στην οικία του καταναλωτή που ενδιαφέρεται για σύνδεση VDSL και στο κοντινότερο κέντρο ελέγχου του εκάστοτε παρόχου, είναι παράγοντας που επηρεάζει την ταχύτητα. Όσο πιο κοντά, τόσο υψηλότερες οι ταχύτητες π.χ. στα 600 μέτρα απόστασης μπορεί να λάβει κανείς το maximum της ταχύτητας που προσφέρει αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά (50 Mbps). Συγκεκριμένα στην περίπτωση των συνδέσεων VDSL, ακριβώς επειδή οι πάροχοι γνωρίζουν πως πέρα από την απόσταση του ενός χιλιομέτρου οι ταχύτητες δεν είναι πια επιπέδου VDSL, μπορούν (βάσει της διεύθυνσης του πελάτη) να την υπολογίζουν. Αν είναι μεγαλύτερη του χιλιομέτρου, συνήθως δεν προτείνουν Δικτυακή συνδρομή τύπου VDSL. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΟΤΕ, ο σημαντικότερος πάροχος όσον αφορά στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακής υποδομής, εγκαθιστά συνεχώς νέες "καμπίνες" ελέγχου (τα περίφημα KV ή... ΚΑΦΑΟ) σε όλη τη χώρα, ώστε όλο και πιο πολλοί καταναλωτές ν' απέχουν λιγότερο του χιλιομέτρου από αυτές. Δεν είναι απαραίτητο να τις έχει κανείς... δίπλα του ή στην αυλή του, λοιπόν, αλλά όχι πολύ μακριά.

"Για να αξιοποιήσεις σύνδεση VDSL, χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό"
Κι αυτός είναι μύθος με... ψύγματα αλήθειας μέσα του, αναλόγως με το τί εννοεί κανείς αναφερόμενος στον "ειδικό εξοπλισμό". Αν αναφέρεται στο απαραίτητο modem/router με το οποίο θ' αποκτήσει πρόσβαση στο Internet με ταχύτητες VDSL, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο "ειδικό" από αυτό που θα τού χορηγήσει ο εκάστοτε πάροχος. Αυτό το modem/router είναι διαφορετικό από αυτό π.χ. των συνδέσεων ADSL, αλλά ο καταναλωτής δεν θα χρειαστεί να ψάξει για κάτι άλλο ή κάτι εξεζητημένο. Συνδέοντας κανείς είτε ενσύρματα είτε ασύρματα υπολογιστές, smartphones, tablets κλπ. (σχετικά σύγχρονες όμως συσκευές) σε αυτό το modem/router, λαμβάνει την πλήρη ταχύτητα πρόσβασης που τού είναι διαθέσιμη με την σύνδεση VDSL του. Τώρα, αν οι συνθήκες και οι απαιτήσεις γίνονται περισσότερο περίπλοκες - π.χ. εξυπηρέτηση πολλών ασύρματων συσκευών ταυτόχρονα, κάλυψη μεγαλύτερων σε εμβαδόν οικιών με πολλούς τοίχους κλπ. - ο καταναλωτής για να αξιοποιήσει στο έπακρο όλη την ταχύτητα της σύνδεσης VDSL που διαθέτει, μπορεί να καταφύγει σε ικανότερες και ακριβότερες λύσεις (κυρίως όσον αφορά τον ασύρματο router). Έχουμε ήδη περιγράψει μερικούς τρόπους σχετικούς. Το αρχικό modem/router, ωστόσο, είναι στις πιο πολλές περιπτώσεις επαρκές και δεν έχει κάτι το... εξόχως "ειδικό" να επιδείξει ως συσκευή.


"Όταν μπαίνω στο Internet, θα χαλάει η εικόνα στην τηλεόραση"
Αυτή είναι η αληθινά αντιπροσωπευτική περίπτωση "μύθου" που... δημιουργούν μόνο άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν οι ίδιοι πρακτική εμπειρία των συνδέσεων VDSL και του τηλεοπτικού προγράμματος όταν αυτό "μεταδίδεται" μέσω Internet. Αφενός οι πάροχοι δίνουν την επιλογή να μην τεθεί καν θέμα "διένεξης" τεχνολογικό, καθώς μπορεί να έχει κανείς τηλεοπτικό συνδρομητικό πρόγραμμα τύπου π.χ. OTE TV μέσω δορυφόρου, το οποίο απλώς δεν σχετίζεται στο ελάχιστο με την Δικτυακή του σύνδεση. Αλλά και Δικτυακό συνδρομητικό τηλεοπτικό πρόγραμμα να επιλέξει κανείς, το οποίο δηλαδή αξιοποιεί την σύνδεση του καταναλωτή στο Internet, το ποσοστό που τα κανάλια (ακόμη και HD) "δεσμεύουν" από την συνολική ταχύτητα μιας σύνδεσης VDSL λόγω συμπίεσης είναι μικρό - αρκετά μικρό ώστε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να μην επηρεαστεί σε τίποτε το τηλεοπτικό πρόγραμμα από τα άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει παράλληλα στο Δίκτυο κάποιος στο σπίτι. Μόνο φτάνοντας μία σύνδεση VDSL κυριολεκτικά... "στα όριά της" διακινδυνεύει κανείς να διακρίνει πτώση στην ποιότητα εικόνας Δικτυακού τηλεοπτικού προγράμματος. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, άλλωστε, εννοείται πως λύσεις υπάρχουν.

"Κανείς δεν χρειάζεται 30 και 50 Mbps στο σπίτι του"
Ο... αγαπημένος μας "μύθος" αυτός - όχι μόνο επειδή ολοφάνερα δεν ισχύει σε κανένα επίπεδο, αλλά κι επειδή διαπιστώνουμε συχνά πως αυτοί που τον υποστήριζαν (άνθρωποι καθόλου άσχετοι με την τεχνολογία ενίοτε), είναι... οι πρώτοι που παραδέχονται πως δεν ισχύει αφού αποκτήσουν σύνδεση VDSL! Τα π.χ. 50 Mbps "ακούγονται" ίσως πολλά όταν τα αντιπαραβάλλει π.χ. με τα 5-10 Mbps των συνδέσεων ADSL, τα οποία πολλοί αποκαλούν "μια χαρά". Εννοώντας, ωστόσο, "μια χαρά"... για έναν μόνο χρήστη, που απλώς επισκέπτεται Web sites! Στο σύγχρονο ελληνικό σπίτι όλα πρακτικά τα μέλη μιας οικογένειας θέλουν πρόσβαση στο Internet, και με πολλαπλές συσκευές, οπότε η συνολική ταχύτητα διαμοιράζεται (και σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει). Χρήσεις του Internet όπως η παρακολούθηση Δικτυακού video υψηλής ευκρίνειας ή το online gaming απαιτούν ταχύτητες υψηλότερες μιας τυπικής σύνδεσης ADSL για να προσφέρονται απροβλημάτιστα. Συν τοις άλλοις... "τρώγοντας έρχεται η όρεξη": ο περισσότερος κόσμος, άπαξ και ξεκινήσει να χρησιμοποιεί μία αληθινά γρήγορη σύνδεση Internet, ανακαλύπτει πολύ σύντομα όλο και πιο πολλούς τρόπους για να την αξιοποιεί - και είναι πάντοτε ενδεικτικές οι αντιδράσεις του όταν για τον οποιοδήποτε λόγο αναγκάζεται να την στερηθεί (μιλάμε εκ πείρας). Εκείνο το "χρειάζομαι" και το "50 Mbps", λοιπόν, ίσως καλύτερα να μην τα συνδυάζει κανείς στην ίδια πρόταση με ένα "δεν"... αν πρώτα δεν συμβιώσει με μία σύνδεση VDSL, έστω και για λίγο!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ