Valve: Έρχονται τα PC games στο σαλόνι

Με συστήματα στηριγμένα στην υπηρεσία Steam, μέσα στο 2013

Είναι... ουκ ολίγες οι φορές πια που το "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά" ισχύει ακόμη και στο Web (όπου η φημολογία κοντεύει να ξεπεράσει τη δημοσιογραφία ενίοτε). Επί σειρά μηνών, για παράδειγμα, είχε αναπτυχθεί φιλολογία για τις προθέσεις ή όχι της Valve - της εταιρείας που διευθύνει την κορυφαία Δικτυακή υπηρεσία διανομής PC games, την Steam - να εισέλθει και στο χώρο του hardware, της πώλησης δηλαδή προσωπικών υπολογιστών για gaming. Η Valve έστελνε... περίεργα μηνύματα: από τη μία "δεν απέκλειε τίποτε", από την άλλη επίσης δεν ανακοίνωνε τίποτε, παράλληλα όμως δημιούργησε "πύλη" της Steam για Linux και εγκαινίασε πρόσφατα το Big Picture Mode στην έκδοση για Windows (λειτουργία ολοφάνερα προσανατολισμένη στη χρήση PC στο σαλόνι). Ε, απ' ότι φαίνεται... τέλος στο "κρυφτούλι", αν κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της!

Πράγματι, ο Gabe Newell επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του πριν από μερικές ημέρες πως για τη Valve δεν είναι πλέον... θεωρητικό το project του περίφημου Steam Box - ενός έτοιμου PC, δηλαδή, με προεγκατεστημένη είτε σε Windows είτε σε άλλο λειτουργικό την υπηρεσία Steam και προσήλωση στα όσα αυτή η υπηρεσία προσφέρει. Ο Η/Υ αυτός θα χαρακτηριζόταν από λειτουργία α λα PS3 ή Xbox 360, δηλαδή θα εκκινούσε απευθείας στο περιβάλλον του Big Picture Mode της Steam και θα προσέφερε PC games των κατηγοριών που προσφέρονται για παιχνίδι στο σαλόνι και εκμεταλλεύονται χειριστήρια όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι κάτοχοι των συστημάτων της Sony και της Microsoft.

O Newell διευκρίνισε πως δεν θα είναι μόνο η Valve, αλλά και "παραδοσιακοί" κατασκευαστές PC εκείνοι που θα έχουν έτοιμες προτάσεις τύπου "Steam Box" κάποια στιγμή μέσα στο 2013. Αυτές οι συσκευές, μάλιστα, δεν θα θεωρούνται ανταγωνιστικές των παρόντων PlayStation και Xbox, αλλά των επόμενων - δήλωση παράτολμη, αν σκεφτεί κανείς πως με π.χ. τα €499-€699 που θα μπορούσαν να κοστίζουν οι διάφορες εκδόσεις ενός Steam Box δεν αγοράζει κανείς σήμερα και το ισχυρότερο gaming PC ακριβώς. Πολλά εξαρτώνται από το τί θα θεωρήσει η Valve ως κατάλληλο σετ "ελάχιστων προδιαγραφών" για ένα Steam Box - γιατί ναι μεν πολλά από τα games που διατίθενται στην υπηρεσία της δεν είναι τόσο απαιτητικά σε επεξεργαστές, μνήμη ή κάρτες γραφικών, αλλά εκεί δεν παύουν να πωλούνται και όλες οι πρόσφατες, και άρα σαφώς απαιτητικότερες, παραγωγές τύπου Far Cry 3, Assassin's Creed 3 και Crysis 3.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μια τέτοια κίνηση θα έφερνε ουκ ολίγες αλλαγές στο χώρο της διασκέδασης στο σαλόνι με games. Οι Sony και Microsoft πάντα στηρίζονταν στην απλότητα χρήσης των συστημάτων τους σε σχέση με ένα PC με Windows, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο παραμένει περισσότερο ευέλικτο. Αν η Valve καταφέρει να θεσπίσει ένα πλαίσιο λειτουργίας προσωπικών υπολογιστών "στο πνεύμα" τέτοιων συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας, και καταφέρει να καθιερώσει το πλαίσιο αυτό υποβοηθούμενη από την απίθανη δημοτικότητα της υπηρεσίας Steam... ξαφνικά έχουμε "νέο παίκτη" στην "μάχη του σαλονιού". Και μάλιστα "παίκτη" που έχει τιμολογιακό πλεονέκτημα, καθώς πάρα πολλά ποιοτικά games στην Steam κινούνται στη ζώνη κόστους των €5-€10 και όχι σε αυτήν των €50, €60 ή και παραπάνω, όπως στα οικιακά PlayStation και Xbox. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ