USB Type-C: κι απ' την καλή... κι απ' την ανάποδη

Ανασχεδιασμένη, περισσότερο χρηστική η νέα έκδοση του καθιερωμένου προτύπου

Η συνδεσμολογία USB ανάμεσα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones, tablets και περιφερειακά όλων των ειδών είναι ένα από τα πρότυπα που όχι απλώς έχει "αντέξει το τεστ του χρόνου", αλλά έχει καθιερωθεί σε βαθμό που... δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε την αγορά πια χωρίς αυτό. Συνεχίζει ωστόσο να έχει περιθώρια βελτίωσης σε ουκ ολίγους τομείς, ένας εκ των οποίων είναι και αυτός της χρηστικότητας: όπως θα πιστοποιούσε οποιοσδήποτε, έχει αναχθεί σε... ανέκδοτο σχεδόν η ανακολουθία με την οποία ενσωματώνονται οι θύρες USB σε PC, με αποτέλεσμα να χρειάζεται σχεδόν πάντα η γνωστή δοκιμή του "έτσι ή ανάποδα;" κατά τη σύνδεση. Ε, οι μέρες του συγκεκριμένου προβλήματος είναι μετρημένες πια, αν κρίνουμε από τις προδιαγραφές του επόμενου σταδίου εξέλιξης του USB, όπως αυτό προτάθηκε από την επιτροπή που το προωθεί.

Το USB Type-C, όπως είναι η κωδική του ονομασία, είναι σχεδιασμένο εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά USB 1.1/2.0/3.0 και, ως εκ τούτου, δεν είναι υλικά και ηλεκτρολογικά συμβατό ούτε με τις "πλήρεις" εκδόσεις των αντίστοιχων θυρών, ούτε με τις miniUSB και microUSB. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά είναι πως η νέα θύρα και το σχετικό βύσμα είναι πολύ μικρά σε μέγεθος (άρα η θύρα χρειάζεται πολύ λιγότερο χώρο στις φορητές συσκευές που θα το ενσωματώσουν) και πως η συνεργασία τους έχει την ιδιότητα της διασύνδεσης Lightning των συσκευών της Apple: με άλλα λόγια, είτε "από την καλή" να τοποθετήσει κανείς το βύσμα στη θύρα, είτε "από την ανάποδη", η σύνδεση θα πραγματοποιηθεί και θα λειτουργήσει κανονικά.

Άλλα χαρακτηριστικά του USB Type-C περιλαμβάνουν τόσο τη δυνατότητα διοχέτευσης ρεύματος σε κλιμακωτά επίπεδα (ώστε να αξιοποιείται χωρίς πρόβλημα από πληθώρα συσκευών διαφορετικών ενεργειακών αναγκών), όσο και τη δυνατότητα αναβάθμισης των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων που τα σχετικά καλώδια θα προσφέρουν, ακολουθώντας χωρίς πρόβλημα αντίστοιχη άνοδο στις ταχύτητες που θα προσφέρουν οι μελλοντικές μητρικές κάρτες και περιφερειακά. Τα πρώτα τέτοια προϊόντα, ωστόσο, δεν προβλέπεται να εμφανιστούν στην αγορά πριν από τα Χριστούγεννα του 2014, καθώς οι προσδιαγραφές του προτύπου USB Type-C θα παγιωθούν το καλοκαίρι και θα είναι διαθέσιμες στους κατασκευαστές κάποιο καιρό αργότερα. Μέχρι τότε... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ