USB 4.0: πολύ γρήγορο και για κάθε χρήση, στον ορίζοντα

Όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2020 σε εμπορικά προϊόντα όμως - πρώτες λεπτομέρειες

Το να ισχυριστεί κανείς πως βασιλεύει... μια μικρή (ή όχι και τόσο μικρή) τρικυμία στο κρανίο των μελών του USB Implements Forum, του φορέα που διαμορφώνει και προωθεί τις προδιαγραφές του δημοφιλέστατου προτύπου ενσύρματης , όλα δείχνουν πως δεν θα ήταν διόλου άτοπο. Ελάχιστα εικοσιτετράωρα από την ημέρα που το USB IF ανακοίνωσε αλλαγές στην ονομασία των διαφορετικών "εκδόσεων" USB 3.1 ώστε, ουσιαστικά, να τις ενσωματώσει όλες στην "νέα έκδοση" USB 3.2 (με τις δικές της διαφορετικές εκδοχές), έχουμε... καινούργια ανακοίνωση, αυτή τη φορά σημαντικότερη και (ελπίζουμε) ουσιαστική: "αφήνοντας πίσω" τις εκδόσεις 3.0, 3.1 και 3.2, έχουμε να προσβλέπουμε πλέον στην ολοκαίνουργια έκδοση 4.0.

Η έκδοση αυτή είναι τεχνολογικά ισάξια και, κατά βάση, πανομοιότυπη με το πρότυπο Thunderbolt 3 που προωθεί εδώ και τρία χρόνια περίπου η Intel (με την διαφορά βέβαια πως το USB 4 είναι "ανοιχτό" πρότυπο ενώ το Thunderbolt 3 όχι). Τα σχετικά καλώδια και θύρες είναι σχήματος USB3 - θα υπάρχει συμβατότητα με τις υπάρχουσες θύρες και καλώδια - και ο ρυθμός διαμεταγωγής δεδομένων είναι ο ίδιος (40 GBps), κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το USB 4 θα είναι δύο φορές πιο γρήγορο από το USB 3.2 που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αυτός ο ρυθμός διαμεταγωγής δεδομένων είναι αρκετός ώστε να είναι εφικτή η χρήση δύο οθονών ανάλυσης 4Κ ταυτόχρονα (ή μίας 5Κ) καθώς και η χρήση εξωτερικών καρτών γραφικών μεγάλης επεξεργαστικής δύναμης ενώ με τα κατάλληλα καλώδια USB 4 είναι εφικτή και η μεταφορά ρεύματος ισχύος έως 100 Watt για την φόρτιση συσκευών.

Οι εκπρόσωποι του USB IF αναμένουν πως οι ακριβείς προδιαγραφές του προτύπου USB 4 θα παγιωθούν έως τα μέσα του καλοκαιριού και θα παραδοθούν στους κατασκευαστές λίγο αργότερα. Δοκιμαστικές συσκευές θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται στις αρχές του 2020, το USB IF ωστόσο δεν εκτιμά πως θα βρίσκονται εμπορικά προϊόντα USB 4 στην αγορά πριν από τα μέσα ή τέλη του 2020. Όταν αυτό συμβεί, πάντως, θεωρητικά μιλώντας θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα χρήσης καλωδίων USB 4 και προϊόντων USB 4 και με τις πλήρους ταχύτητας θύρες και καλώδια Thunderbolt 3 (και το αντίστροφο), έστω κι αν η Intel θα συνεχίσει να προωθεί το δεύτερο ως δικό της πρότυπο. Αναμονή για... διαπιστώσεις, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ