Υποστήριξη αναλύσεων έως 8K (!) στα Windows 10

Η Microsoft προετοιμάζει το νέο της λειτουργικό για το... απώτερο μέλλον - και καλά κάνει, φυσικά

Τα επερχόμενα Windows 10 έχουν ο,ολογουμένως ήδη να επιδείξουν μία σειρά από σημαντικές βελτιώσεις και προσθήκες σε σχέση με τα παρόντα 8/8.1 - όμως η Microsoft έχει ολοφάνερα μεγάλα και μακροπρόθεσμα σχέδια για το νέο της λειτουργικό σύστημα, αν κρίνουμε από συγκεκριμένες πληροφορίες που είτε διαρρέουν από τον "κλειστό" κύκλο των προγραμματιστών που εργάζονται γι' αυτό, είτε ανακοινώνονται από την ίδια χωρίς ενίοτε πολλές... τυμπανοκρουσίες. Ένα τέτοιο στοιχείο πρόσφατο ήταν η υποστήριξη από τα Windows 10 τόσο του προτύπου διασύνδεσης USB 3.1 για σχετικά περιφερειακά, όσο και του (πλήρους) προτύπου HDMI 2.0 και DisplayPort 1.3 στις κάρτες γραφικών και τις μητρικές που θα φέρουν σχετικές εξόδους. Και πριν από λίγες μέρες γνωστοποιήθηκε ένα ακόμη στοιχείο: η υποστήριξη αναλύσεων έως... 8Κ από την πρώτη μέρα διάθεσής τους!

H ανάλυση 8Κ - ή... υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια, αν θέλει κανείς να την συσχετίσει με την σημερινή ανάλυση 4Κ - "μετρά" όχι λιγότερα από 7680x4320 pixel στα σχετικά μέσα προβολής. Τα τελευταία υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά σε... πειραματικό στάδιο, στην ουσία μόνο ως ειδικά monitor για χρήση σε τηλεοπτικούς σταθμούς που κάνουν δοκιμές για μελλοντική χρήση. Κοινώς μόνο για ιαπωνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί ακόμη πειραματίζονται με τη μετάδοση προγράμματος σε εικόνα 4Κ. Με αυτά ως δεδομένα είναι... περισσότερο από προφανές το γεγονός ότι οι καταναλωτικές ή και ημιεπαγγελματικές οθόνες ανάλυσης 8Κ βρίσκονται πολύ μακριά από το εμπόριο - πόσω μάλλον αφού δεν υφίσταται καν περιεχόμενο που θα τις αξιοποιούσε ακόμη. Για προβολείς ανάλυσης 8Κ, δε, ούτε... καν κουβέντα ακόμη.

Η Μicrosoft, πάντως, θέλει να είναι έτοιμη για το χρονικό εκείνο σημείο που οι πρώτοι κατασκευαστές θα παρουσιάσουν οθόνες ανάλυσης 8Κ και, από την πλευρά της, καλά κάνει. Φυσικά συνεχίζει να τίθεται το... μάλλον ακανθώδες θέμα του πώς ακριβώς θα αξιοποιούσαν τα Windows 10 μία οθόνη ανάλυσης 8Κ, από τη στιγμή που ακόμη δεν προσαρμόζονται σωστά και αποτελεσματικά (OS adaptive scaling) σε μία οθόνη ανάλυσης 4Κ, όπως κάνει το OS-X της Apple για παράδειγμα. Η αμερικανική εταιρεία έχει υποσχεθεί πρόοδο και σε αυτόν τον τομέα με τα Windows 10, οι εκδόσεις Technical Preview πάντως που έχουν μέχρι στιγμής γίνει διαθέσιμες δεν παρουσιάζουν τέτοια. Θα έχουμε κάτι θετικό ή και εντυπωσιακό να αναφέρουμε για το θέμα έως ότου τα καινούργια Windows κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι; Το ελπίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ