Υπολογιστής για το σχολείο: desktop, laptop ή all-in-one;

Τα υπέρ και τα κατά, για να διαλέξεις σωστά!

Η περίοδος έναρξης μιας νέας σχολικής χρονιάς είναι συχνά περίοδος... σύγχυσης για τους γονείς: ο μαθητής ή η μαθήτρια χρειάζεται πλέον τον δικό του/της προσωπικό υπολογιστή - αλλά ανάμεσα σε τόσα διαφορετικά μοντέλα και τύπους PC που υπάρχουν στην αγορά, πώς να τούς διαλέξει κανείς τον σωστό;

Γνωστό το πρόβλημα, μα έχουμε τη λύση: εξηγούμε τί προσφέρουν τα πιο δημοφιλή είδη Η/Υ και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του καθενός. Έπειτα προτείνουμε για διαφορετικά κόστη, συγκεκριμένους τύπους PC που ενδείκνυνται σε σχέση με τους υπόλοιπους. Για να δούμε όλα, ένα-ένα λοιπόν!

Η/Υ desktop: οι δοκιμασμένοι
Κύρια μονάδα, ξεχωριστή οθόνη, πληκτρολόγιο και mouse: υπάρχει λόγος που η "κλασική" μορφή προσωπικού υπολογιστή "αντέχει" μετά από τόσες δεκαετίες. Είναι η φθηνότερη ν' αποκτηθεί, μιλώντας πάντα για αντίστοιχα τεχνικά χαρακτηριστικά μοντέλα των άλλων ειδών. Σού επιτρέπει να κάνεις "συμβιβασμούς" σε όποια υποσυστήματα του Η/Υ θέλεις, ώστε να δώσεις έμφαση σε αυτά που... πραγματικά θέλεις. Σού επιτρέπει επίσης να επενδύσεις σε όσο καλύτερη οθόνη μπορείς αρχικά και, αν χρειαστείς ικανότερη, να την αντικαταστήσεις στο μέλλον. Όλη η συλλογιστική του Η/Υ desktop, άλλωστε, είναι αυτή: σε βάθος χρόνου και βάσει των όσων θέλεις να κάνεις, να τον βελτιώνεις και να τον "φτιάχνεις" ώστε να τα κάνει με άνεση.

Η αλήθεια είναι πως τα desktop δεν είναι πια το... ομορφότερο είδος PC που μπορείς να έχεις σήμερα. Τα παραπάνω όμως έχουν περισσότερη σημασία για πολλούς γονείς και μαθητές: τόσο το χαμηλότερο κόστος, δηλαδή, όσο και η μελλοντική επεκτασιμότητα. Μοντέλα Η/Υ desktop προσφέρονται από διάφορους κατασκευαστές σε διάφορες τιμές και με ποικιλία δυνατοτήτων, ώστε ανάλογα με τα διαθέσιμα χρήματα να έχει κανείς αντίστοιχα καλύτερες επιλογές.

Η/Υ laptop: οι ευέλικτοι
Αντίστοιχα με τους Η/Υ desktop, υπάρχει επίσης λόγος που οι φορητοί Η/Υ είναι τόσο δημοφιλείς στο κοινό. Ναι μεν τα καλά μοντέλα κοστίζουν πιο πολύ από τα αντίστοιχα σε μορφή desktop, αλλά είναι ομορφότερα ως συσκευές, τα παίρνεις μαζί σου οπουδήποτε και μπορείς να τα χρησιμοποιείς μακριά από δωμάτια και πρίζες για ώρες. Είναι οι Η/Υ με τον περισσότερο "προσωπικό" χαρακτήρα και αυτό αρέσει σε όλους. Θα πρέπει ωστόσο να έχει κανείς στα υπ' όψιν πως στην πλειοψηφία τους οι φορητοί Η/Υ δεν αναβαθμίζονται εύκολα, καθώς και ότι η οθόνη με την οποία τούς αγοράζεις, θα είναι αυτή για πάντα. Η φορητότητά τους, δε, αυξάνει τις πιθανότητες κλοπής ή "ατυχημάτων" όταν χρησιμοποιούνται συχνά "εκεί έξω".

Βλέπεις, ωστόσο, τόσα εκατομμύρια χρήστες κάθε χρόνο να... αποθαρρύνονται και να μην προτιμούν laptop; Εννοείται πως όχι! Δεν είναι τυχαίο που κατασκευαστές όπως η HP, η Lenovo, η Asus, η Dell και η Apple παρουσιάζουν νέα μοντέλα συνεχώς, με τόσα διαφορετικά σετ χαρακτηριστικών, για τόσες διαφορετικές χρήσεις και σε τόσες διαφορετικές ζώνες κόστους. Αρέσουν, αφού!

Η/Υ All-in-one: οι κομψοί
Η εξέλιξη της τεχνολογίας πάντως έχει προσφέρει και μία τρίτη λύση: προσωπικούς υπολογιστές που συνδυάζουν χαρακτηριστικά desktop και laptop... μαζί! Οι λεγόμενοι Η/Υ "Αll-in-one" ενσωματώνουν ολόκληρη την κεντρική μονάδα των desktop μέσα στην οθόνη τους, ώστε να καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο και να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε γραφείο. Όπως και τα laptop, έτσι και οι Η/Υ "All-in-one" είναι ακριβότεροι από Η/Υ desktop αντίστοιχων προδιαγραφών, στην πλειοψηφία τους δεν αναβαθμίζονται εύκολα (και αν γίνεται χρειάζονται κάποιες γνώσεις τεχνικές) ενώ φυσικά η οθόνη τους δεν μπορεί να αλλάξει.

Όλα αυτά κατά την αγορά λαμβάνονται φυσικά στα υπ' όψιν. Τα All-in-One PC είναι, όμως, απείρως ομορφότερα ως συσκευές από τα "τυπικά" desktop PC, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και προσφέρουν συνήθως περισσότερες δυνατότητες από τα πιο πολλά laptop. Οι iMac της Apple έχουν... καθιερώσει σχολή στην κατηγορία αυτή με τον σχεδιασμό τους, όμως μοντέλα Η/Υ All-in-Οne θα βρεις και στον κόσμο των Windows 10 από κατασκευαστές όπως π.χ. η Lenovo και η MSI.

Βάσει κόστους, λοιπόν, τί είδους Η/Υ;
Όλα καλά ως εδώ - κι υποψιαζόμαστε πως πολλοί γονείς ίσως έχουν ήδη μία ιδέα του τί θα ήταν καλύτερο να επιλέξουν για το παιδί τους - αλλά σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι, καλώς ή κακώς, πάντοτε το κόστος απόκτησης. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, κάνουμε όμως μερικές... υπεραπλουστευμένες παραδοχές και σημειώνουμε τα παρακάτω:

Για τα λιγότερα δυνατά χρήματα - σε σχέση πάντοτε με τις προσφερόμενες δυνατότητες - οι Η/Υ desktop είναι μονόδρομος, παραμένοντας αναβαθμίσιμοι. Τα laptop ζητούν πιο πολλά χρήματα για παρόμοιες δυνατότητες, προσφέρουν όμως την πολύτιμη φορητότητα (για την οποία όμως θυσιάζουν επιλογές αναβάθμισης). Για ισχυρότερα laptop, όπως π.χ. αυτά που είναι κατάλληλα για games και άλλες απαιτητικές "αποστολές", το κόστος αυξάνεται σημαντικά χωρίς να προσφέρει κάτι παραπάνω για τις μαθητικές ή φοιτητικές εργασίες.


Τα All-in-One PC είναι αυτά που - σε γενικές γραμμές - ζητούν τα περισσότερα χρήματα αναλογικά, αντιπαραθέτουν ωστόσο στο αυξημένο τους κόστος όχι μόνο τον ομορφότερο σχεδιασμό και την ευκολότερη τοποθέτηση, αλλά και τον πληρέστερο εξοπλισμό συνολικά. Αμιγώς... κοστολογικά λοιπόν: "κρατώντας σταθερά" τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η ακολουθία είναι All-in-One > Laptop > Desktop. Μόνο αλλάζοντας κλίμακα στις δυνατότητες αλλάζει και η... ακολουθία!

Έχοντας κάνει μία σχετική έρευνα αγοράς αυτές τις προσχολικές ημέρες, θεωρούμε πως μοντέλα Η/Υ desktop με αξιοπρεπείς επιδόσεις για μαθητική χρήση μπορούν να βρεθούν με €500 περίπου (συμπεριλαμβανομένης όμως της οθόνης), τα καλά μοντέλα Η/Υ laptop ξεκινούν από τα €600-€650 και πάνω, ενώ οι "σωστοί" Η/Υ All-in-One ξεκινούν από τα €900 (με καλύτερα συνήθως χαρακτηριστικά από τους desktop ή laptop). Όπως πάντοτε όσα περισσότερα χρήματα μπορεί να διαθέσει κανείς, τόσο το καλύτερο - αν και για αμιγώς μαθητική χρήση δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να ξοδευτούν περισσότερα από π.χ. €1000-€1250 σε καμία περίπτωση.

...και μερικές γενικές συμβουλές
Αυτές ισχύουν σε οποιαδήποτε περίσταση αγοράς ενός Η/Υ μέσα στο έτος, όχι μόνο στην έναρξη της σχολικής περιόδου - έλα όμως που τώρα αγοράζονται τόσα νέα PC! Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Πρώτον, αντιλαμβανόμαστε πλήρως το κλίμα της αγοράς στη χώρα αυτόν τον καιρό, όσον αφορά όμως στους H/Y αληθινά έχει νόημα να διαθέσει κανείς όσα πιο πολλά χρήματα γίνεται για την απόκτησή τους: ειδικά με αυτούς, όσα πιστεύεις πως "γλιτώνεις" αγοράζοντας φθηνό μοντέλο, "τα βρίσκεις μπροστά σου" αργότερα και ανακαλύπτεις πως "έχεις κάψει χρήματα" εν τέλει.

Δεύτερον, η σημασία της οθόνης δεν μπορεί να υποτιμηθεί για όποιου είδους Η/Υ κι αν μιλάμε. Ο μαθητής ή η μαθήτρια θα είναι μπροστά της για κάποιες ώρες σχεδόν κάθε μέρα. Καλύτερα να χειρίζεται έναν Η/Υ που χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω για να ολοκληρώσει κάτι, παρά έναν Η/Υ που τον/την εμποδίζει να δουλέψει με άνεση λόγω μέτριας οθόνης.


Τρίτον, στην περίπτωση που επιλέξεις laptop - σε κάθε περίπτωση μα σίγουρα σε αυτήν - απέφυγε να αγοράσεις μοντέλο με 4 GB μνήμης ή/και με μηχανικό σκληρό δίσκο. Το ξέρουμε πως υπάρχουν πολλά τέτοια laptop με τιμές ιδιαίτερα ελκυστικές αυτές τις μέρες εκεί έξω, αλλά τα Windows 10 προσφέρουν (και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο μέλλον) αξιοπρεπείς επιδόσεις με 8 GB μνήμης και δίσκο SSD το λιγότερο. Υπογραμμίζουμε την περίπτωση laptop γιατί οι αναβαθμίσεις σε αυτά είτε είναι μπελάς να γίνουν είτε δεν γίνονται καθόλου. Και στους Η/Υ desktop ή All-in-One υπάρχει αυτό το θέμα, μα συνήθως είναι ευκολότερη η διαδικασία.

Τέταρτο και τελευταίο... επίκαιρο αυτόν τον καιρό: ναι, κάνοντας την απαραίτητη έρευνα αγοράς σαφώς θα κοιτάξεις προσεκτικά και τις προσφορές, αλλά μην επιλέγεις βάσει αυτών. Πρώτα ιεραρχείς τις ανάγκες του μαθητή/μαθήτριας, στη συνέχεια λαμβάνεις στα υπ' όψιν τα διαθέσιμα χρήματα και στο τέλος κρίνεις την προσφορά: αν σού κάνει, πολύ ωραία. Αν όχι... προσπερνάς διακριτικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ