TP-Link Cloud Camera NC450

Παρακολούθηση χώρου μέρα και νύχτα, από παντού, εύκολα

Η εγκατάσταση και τ' αρχικά βήματα λειτουργίας της NC450 δεν θα μπορούσαν να είναι ευκολότερα (επιλέξαμε συνειδητά την χρήση μέσω Wi-Fi για τους σκοπούς των δοκιμών μας): συνδέσαμε την τροφοδοσία, ενεργοποιήσαμε την κάμερα και στην συνέχεια εκτελέσαμε το σχετικό app (διατίθεται δωρεάν από την TP-Link για συσκευές iOS/Android). Ενεργοποιώντας τον σχετικό λογαριασμό εκεί (μπορεί να δημιουργηθεί και στο ειδικό site της εταιρείας), μπορεί να δει κανείς αμέσως τί καλύπτει το οπτικό πεδίο της κάμερας - και αυτό είναι εφικτό οπουδήποτε κι αν είναι ο χρήστης, εκτός σπιτιού δηλαδή και του τοπικού του δικτύου, αρκεί να έχει βασικού επιπέδου πρόσβαση στο Internet. Το app της TP-Link ανανεώθηκε πρόσφατα (Ιανουάριος 2017) και δεν μάς δημιούργησε κανένα θέμα. Για τους... παραδοσιακούς χρήστες PC, πάντως, είναι πάντοτε εφικτή η είσοδος στις ρυθμίσεις της NC450 και μέσα από browser, όπως συνηθίζεται στους routers, όπου μπορούν να αλλάξουν τις παραμέτρους της λειτουργίας της.

Η εταιρεία προσφέρει και πρόγραμμα διαχείρισης για Windows που θα φανεί σαφέστατα χρήσιμο σε όσους προσθέσουν περισσότερες από μία κάμερες, καθώς θα είναι σε θέση να τις ελέγχουν όλες μέσα από αυτό. Οι ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν αφορούν τόσο στις παραμέτρους προβολής του live video - φωτεινότητα, αντίθεση, κορεσμός χρωμάτων κλπ. - όσο και στην λειτουργία της για τις ώρες της ημέρας ή της νύχτας (εννοείται πως υπάρχει και αισθητήρας που τις αντιλαμβάνεται αυτόματα) και την γωνία της κάμερας (που όπως αναφέραμε προσφέρει μεγάλο τόξο μετακίνησης και προς τους δύο άξονες). Ρυθμίσιμα είναι και τα επίπεδα "ευαισθησίας" για την ανίχνευση κίνησης ή ήχων, ενώ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να δέχεται ειδοποιήσεις μέσω e-mail αν η κάμερα εντοπίσει αλλαγές μέσα σε αυτό το πλαίσιο των ορίων ευαισθησίας που επιλέχθηκαν (θα ήταν χρησιμότερο να δέχεται ειδοποιήσεις στο app όμως). Στο σενάριο που... δεν θα ευχόμασταν σε κανέναν - να ανιχνεύσει δηλαδή η NC450 κάποιον στο οπτικό της πεδίο που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον χώρο που αυτή καλύπτει - η υποδοχή κάρτας microSD θ' αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς η κάμερα ξεκινά να καταγράφει αμέσως εκεί video και φωτογραφίες, αυτόματα.


Είναι αλήθεια πως στον τομέα του software η TP-Link χρειάζεται να καταβάλλει περαιτέρω προσπάθεια, καθώς δεν είναι όλες οι επιλογές της NC450 διαθέσιμες με όλους τους τρόπους πρόσβασης στις ρυθμίσεις της - και θα έπρεπε, καθώς έτσι και σύγχυση δημιουργείται στον καταναλωτή, και περιορίζεται η χρηστικότητα του προϊόντος της: κακά τα ψέματα, ο πιο πολύς κόσμος θα ήθελε να έχει όλες τις ρυθμίσεις διαθέσιμες στο κινητό ή το tablet του. Επίσης για το επίπεδο κόστους στο οποίο κινείται η συγκεκριμένη κάμερα παρακολούθησης (προτεινόμενη λιανική τιμή στα €124.99 αν και σε e-shops μπορεί να βρεθεί και κάτω από €85 σε μερικές περιπτώσεις) ανταγωνιστικά προϊόντα προσφέρουν live video και φωτογραφίες σε ανάλυση 1080p και όχι 720p. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, αυξάνονται σημαντικά οι απαιτήσεις σε αποθηκευτικό χώρο για την καταγραφή, αφενός. Αφετέρου... δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι πως είναι απαραίτητο το υλικό των 1080 γραμμών για την συντριπτική πλειοψηφία των σεναρίων χρήσης. Αντιθέτως σαφώς περισσότερη σημασία έχει η αξιοπιστία της λειτουργίας, οι πολλαπλοί τρόποι σύνδεσης και η ευελιξία στην τοποθέτηση, όλα εκ των οποίων η NC450 τα προσφέρει.

Με λίγη περισσότερη προσοχή στον προαναφερθέντα τομέα του software, λοιπόν, η TP-Link θα είναι σε θέση να διεκδικήσει όχι μόνο με την NC450, αλλά με όλες τις Cloud Cameras (λαμβανομένων στα υπ' όψιν των δυνατοτήτων της κάθε μίας) περίοπτη θέση στην κατηγορία των οικιακών καμερών παρακολούθησης. Για όσους κι όσες χρειάζονται, ωστόσο, να έχουν εικόνα ενός εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου από οπουδήποτε και δεν σκοπεύουν να ασχολούνται συχνά με τις ρυθμίσεις της κάμερας, η NC450 παραμένει πολύ καλή επιλογή που μπορούμε να προτείνουμε χωρίς δισταγμό (ειδικά για νυχτερινή λειτουργία). Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ