TP-Link AV500 Powerline Wi-Fi

Internet σε όλο το σπίτι, γρήγορα κι αξιόπιστα

Η σύνδεση και ρύθμιση των δύο τμημάτων του kit δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη: απλώς τα βάζεις στην πρίζα, συνδέεις το πρώτο με τον router/modem και πρακτικά... αυτό ήταν! Περιμέναμε πως θα χρειαζόταν οπωσδήποτε η χρήση του συνοδευτικού software για να λειτουργήσουν, αλλά όχι απλώς αυτό δεν χρειάστηκε, αλλά ούτε να τις "ζευγαρώσουμε" με τα δύο ειδικά κουμπιά που φέρουν η μία στην πρόσοψη και η άλλη στο κάτω μέρος της: οι δύο συσκευές "είδαν" η μία την άλλη δίχως πρόβλημα κι επικοινώνησαν αυτόματα. Υπάρχουν επιλογές που μπορούν να ρυθμίσουν οι έμπειροι χρήστες ώστε η επικοινωνία μεταξύ των δύο συσκευών να είναι ασφαλέστερη από πλευράς ανεπιθύμητης "ανάγνωσης" των δεδομένων που διακινούνται μεταξύ τους, από τρίτους, αλλά σε ένα εσωτερικό οικιακό δίκτυο ακόμη κι αυτές δεν είναι πρακτικά απαραίτητες.

Φυσικά τα δύο περιβάλλοντα ρυθμίσεων που προσφέρουν οι δύο συσκευές είναι πλήρη όσον αφορά στις σχετικές επιλογές (θυμίζουν στην ουσία τα αντίστοιχα των router/modem). Παρούσες είναι όλες οι αναμενόμενες λειτουργίες, από την θέσπιση κωδικών πρόσβασης και τον περιορισμό πρόσβασης σε συγκεκριμένες συσκευές, μέχρι τον ορισμό καναλιών μετάδοσης κλπ. κλπ. Και οι δύο συσκευές είναι αναβαθμίσιμες (firmware update), ενώ η TP-Link έχει προνοήσει ώστε η διαχείριση περισσότερων του ενός "δεύτερων τμημάτων" (Δικτυακών access points ουσιαστικά) να μην χρειάζεται... πτυχίο αστροφυσικής για να γίνει. Στα συν και το γεγονός ότι η πρόταση της TP-Link δεν απαιτεί οι δύο πρίζες όπου θα τοποθετηθούν οι συσκευές αυτές να ανήκουν στην ίδια "φάση" ρεύματος - έστω κι αν αυτό ενδείκνυται ώστε να λειτουργούν στην ανώτερη δυνατή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.

Μιλώντας, δε, για ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων - οι οποίες ενδιαφέρουν πάρα πολύ όχι μόνο τους λεγόμενους power users πλέον, αλλά και τους καθημερινούς οικιακούς χρήστες που αξιοποιούν τις Δικτυακές τους συνδέσεις για πολλά διαφορετικά πράγματα - το σετ AV500 που αξιολογήσαμε μάς άφησε απόλυτα ικανοποιημένους κατά τις δοκιμές μας. Εννοείται πως οι ταχύτητες που αναφέρει η TP-Link (και οποιοσδήποτε άλλος κατασκευαστής) στη συσκευασία του είναι... απολύτως θεωρητικές, όμως και πάλι οι πρακτικές κινούνται στο πλαίσιο που περιμέναμε: ενσύρματα δεν λαμβάνει κανείς... 500 Mbps προφανώς (αφού οι ίδιες οι θύρες Ethernet είναι τύπου Fast και άρα μέγιστης ταχύτητας 100 Mbps), αλλά και πάλι τα 80-85 ανάμεσα σε δύο PC είναι εξαιρετική επίδοση. Στη διαμεταφορά δεδομένων ασύρματα η TP-Link αναφέρεται σε ταχύτητες της τάξης των 300 Mbps και πάλι... θεωρητικά, πρακτικά όμως είδαμε σχεδόν 100 Mbps από κοντινή απόσταση και 70-75 Mbps περίπου από μέση. Ταχύτητες ικανοποιητικότατες για Wi-Fi N.

Και στις δύο περιπτώσεις διασύνδεσης, την ενσύρματη και την ασύρματη, οι ταχύτητες είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν την σήμανση "AV" στο προϊόν της TP-Link: αυτήν δηλαδή που υποννοεί πως αυτό μπορεί να διαμεταφέρει εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας. Ο δοκιμές μας το επιβεβαίωσαν και πρακτικά. Με τα παραπάνω ως δεδομένα (και την τιμή πώλησης του στην έκδοση που δοκιμάσαμε να ανέρχεται στα €79.99 μόλις) το TP-Link AV500 πραγματοποιεί όσα υπόσχεται και το κάνει εύκολα, απροβλημάτιστα και προβλέψιμα (πάντοτε καλό αυτό σε θέματα δικτύωσης). Προτάσεις αντίστοιχες υπάρχουν ουκ ολίγες στην αγορά και από άλλους κατασκευαστές, αλλά το AV500 συνδυάζει όλα τα θετικά των καλύτερων από αυτές, χωρίς να αμαυρώνεται από κανένα πρακτικό αρνητικό και χωρίς να κοστίζει περισσότερο απ' όσο οφείλει να ζητά ένα προϊόν που δίνει λύση σε ένα πρόβλημα καθημερινό και για πολλούς σημαντικό. Συνιστάται, λοιπόν, πώς αλλιώς;... Ανεπιφύλακτα!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ