TP-Link Archer C80

Ασύρματα κι ενσύρματα, γρήγορα και αξιόπιστα

Πρακτικά, λοιπόν, πώς αποδίδει το TP-Link Archer C80 ως διαχειριστικό ενσύρματων κι ασύρματων συνδέσεων (router) ή ως απλό σημείο ασύρματης πρόσβασης (access point); Διαπιστώνεται με την χρήση των πρόσθετων κι "έξυπνων" τεχνολογιών που διαθέτει το C80, διαφορά ανάμεσα σε αυτό κι οποιοδήποτε πάμφθηνο ασύρματο router των €20; Οι αντίστοιχες απαντήσεις είναι "πάρα πολύ καλά" και "με ευκολία", καθώς η συσκευή της TP-Link... αρνήθηκε να πτοηθεί από τις αντίξοες συνθήκες χρήσης στις οποίες την υποχρεώσαμε να λειτουργήσει. Κάλυψε με άνεση τρεις ορόφους τυπικής αστικής οικίας - αυτόν στον οποίο είχε τοποθετηθεί, τον πάνω και τον κάτω της - κάλυψε... τον μισό κήπο μπροστά από τον ίδιο όροφο, έπρεπε δε να βγούμε εκτός σπιτιού και να περπατήσουμε αρκετά βήματα μακριά για να εξαφανιστεί το δίκτυο Wi-Fi του C80 απ' το κινητό μας. Κοινώς: κάλυψη... σούπερ!

Όσον αφορά στις ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων αυτές φυσικά εξαρτώνταν από απόσταση, τοίχους, διαρρύθμιση δωματίων κλπ. αλλά σε τυπικό σενάριο χρήσης - δηλαδή με το C80 κάπου όπου "να βλέπει ανοιχτά" μέσα στον χώρο τοποθέτησής του και μιλώντας για τον όροφο του σπιτιού όπου αξιοποιείται - μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι. Διαθέσιμη σε μας ήταν πάντοτε, ασύρματα κι ενσύρματα, όλη η ταχύτητα σύνδεσης που χαρακτηρίζει την γραμμή μας (50/5 Mbps) στην εκάστοτε συσκευή με την οποία δουλεύαμε, με απόλυτη σταθερότητα και κανέναν "δισταγμό" στην μεταφορά δεδομένων όταν περισσότερες συνδέονταν ταυτόχρονα στο C80. Από... διεστραμμένη δημοσιογραφική περιέργεια, δε, συγκεντρώσαμε σ' ένα δωμάτιο 12 ασύρματες συσκευές - smartphones, tablets, laptops, Nintendo Switch, PS Vita - και τις υποχρεώσαμε όλες να συνδεθούν στο νέο Archer. Η πρόταση της TP-Link τις διαχειρίστηκε όλες με άνεση, "μοιράζοντας bandwidth" βάσει των απαιτήσεων της κάθε μίας και χωρίς κάποια από αυτές να απωλέσει την σύνδεσή της με το Internet.


Οι έμπειροι χρήστες, φυσικά, θα ήθελαν να γνωρίζουν πώς αποδίδει το C80 σε απαιτητικές "αποστολές" δικτύωσης. Έχουμε και λέμε λοιπόν: τα Apple TV 4K και nVidia Shield TV άντλησαν ασύρματα περιεχόμενο 4Κ από το Apple TV Plus και το Netflix αντίστοιχα, ταυτόχρονα (σύνολο εύρους δεδομένων γύρω στα 45 Mbps δηλαδή), σαν να... ήταν συνδεδεμένα με Ethernet πρακτικά. Στο nVidia Shield TV η υπηρεσία GeForce Now - του λεγόμενου cloud gaming δηλαδή όπου έχει σημασία και η παραμικρή πρόσθετη καθυστέρηση (lag) πέραν αυτής της ίδιας της τηλεφωνικής γραμμής - απέδωσε ασύρματα με τον ίδιο τρόπο που το έκανε κι ενσύρματα. Σε μεταφορές αρχείων από desktop PC του τοπικού δικτύου Gigabit σε laptop του ίδιου δικτύου, και τα δύο με δίσκους SSD, είδαμε ταχύτητες της τάξης των 285 Mbps ασύρματα και των 440 (!) Mbps ενσύρματα. Είναι ταχύτητες υπεραρκετές για την πλειοψηφία των επαγγελματικών σεναρίων χρήσης που μπορούμε να σκεφτούμε. To σημαντικότερο όλων: καθ' όλη την διάρκεια των δοκιμών μας το Archer C80 ήταν απολύτως σταθερό στην λειτουργία του, χωρίς τις απρόβλεπτες "παύσεις" ή κι επανεκκινήσεις που έχουμε συναντήσει σε ουκ ολίγα router κάθε είδους στο παρελθόν.

Με τις επιδόσεις και την αξιοπιστία του C80 αποδεδειγμένες, ο μόνος άλλος σημαντικός τομέας αξιολόγησης του Archer C80 όπου αξίζει να αναφερθεί κανείς λεπτομερώς είναι αυτός της εγκατάστασης και διαχείρισης. Η πρώτη είναι πάρα πολύ εύκολη, ειδικά αν την κάνει ο καταναλωτής με το ειδικό app για smartphones που προσφέρει η TP-Link γι' αυτόν τον σκοπό. Την δεύτερη ξέρουμε πως οι... βετεράνοι μεταξύ μας προτιμούν να την κάνουν με PC είτε μέσα από τοπικό δίκτυο είτε με το PC συνδεδεμένο απευθείας στον router - και με αυτήν την προσέγγιση η TP-Link δεν απογοητεύει επίσης, καθώς το γραφικό περιβάλλον ρυθμίσεων και σωστά δομημένο είναι, και εκτενέστατες σε εύρος και λεπτομέρεια είναι οι επιλογές που προσφέρονται στον χρήστη. Όλα όσα θα ήθελε κανείς παρόντα στις ρυθμίσεις αυτές, όσο απαιτητικός και να είναι, θεωρούμε πως βρίσκονται στo ευπαρουσίαστo και κατανοητό αυτό περιβάλλον ρυθμίσεων.


Επειδή φυσικά το... μυθικό "τέλειο προϊόν" δεν υπάρχει, αν θέλει επί τούτου να εντοπίσει κανείς κάποιο μειονέκτημα στο Archer C80, μπορεί. Ορισμένα προϊόντα του είδους, για παράδειγμα, φέρουν θύρα USB όπου μπορεί να συνδέσει κανείς ένα εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο και τα δεδομένα του να είναι διαθέσιμα σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο C80. Αυτό δεν φέρει τέτοια θύρα μα, ενώ είναι σαφώς χρήσιμη επιλογή, δεν θεωρούμε πως η απουσία της είναι αυτό που οι Σάξονες αποκαλούν... deal breaker. Επίσης κάποιος θα μπορούσε να πει πως η συσκευή της TP-Link είναι επιπέδου Wi-Fi 5 και όχι του ολοκαίνουργιου Wi-Fi 6, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη εξασφάλιση σε βάθος χρόνου. Όμως είναι μέχρι στιγμής λίγες οι συμβατές συσκευές με Wi-Fi 6 και απαιτείται στην ουσία είτε οικιακή Δικτυακή σύνδεση του 1 Gbps για να αξιοποιηθούν οι ταχύτητες διαμεταφοράς που προσφέρει, είτε να μεταφέρει κανείς τόσο συχνά μεγάλα αρχεία στο τοπικό του δίκτυο, ώστε εν τέλει η ενσύρματη διασύνδεση να είναι στην πράξη προτιμότερη.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα μπορούμε να συστήσουμε το TP-Link Archer C80 δίχως δισταγμό σε οποιονδήποτε καταναλωτή θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο την οικιακή του Δικτυακή σύνδεση. Με προτεινόμενη λιανική τιμή τα €119.99, άλλωστε, δεν είναι ούτε η φθηνότερη πρόταση της κατηγορίας, ούτε κατά διάνοια η ακριβότερη - πρόκειται, όταν όλα έχουν ειπωθεί, για ακριβοδίκαιο και τίμιο κόστος για τις λειτουργίες και δυνατότητες που χαρακτηρίζουν το C80. Με μία σχετική έρευνα αγοράς, δε, μπορεί να βρεθεί και με ακόμη λιγότερα χρήματα και να προσφέρει ακόμη περισσότερη αξία. Τα εύσημα στην TP-Link σε κάθε περίπτωση: από μας είναι ναι!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ