Toshiba Kirabook: οθόνη Retina, Windows 8

Το πρώτο... αντι-MacBook Pro Retina με λειτουργικό της Microsoft σύντομα διαθέσιμο

Η Apple δεν χάνει... καμία ευκαιρία για να προωθήσει στο καταναλωτικό κοινό το "καινοτομικό" και πρωτοποριακό της πρόσωπο, σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο έχει απόλυτο δίκιο - όπως στην περίπτωση του MacBook Pro Retina, του πρώτου laptop με ανάλυση οθόνης τόσο υψηλή, που το ανθρώπινο μάτι "εισπράττει" πλέον από αυτήν εικόνα που θυμίζει τυπωμένη σελίδα (τα pixel δηλαδή δεν διακρίνονται). Οι ανταγωνίστριες της Apple εταιρείες προσπάθησαν να προσφέρουν κάτι αντίστοιχο στο μεσοδιάστημα (από πέρυσι τον Ιούνιο) με περιορισμένη επιτυχία και ελάχιστες περιπτώσεις άξιες αναφοράς. Η Toshiba πάντως - η οποία έχει μεν σχετικά μικρό μερίδιο αγοράς στα laptop αλλά πολύχρονη εμπειρία στην κατηγορία συνολικά - κατάφερε να προσφέρει πρώτη τον αντι-MacBook Pro Retina φορητό υπολογιστή με Windows. το όνομα αυτού: Kirabook.

Το Kirabook δείχνει να είναι από τα ποιοτικότερα laptop κατηγορίας Ultrabook των τελευταίων μηνών: ένας συνδυασμός MacBook Pro 13 και MacBook Air, στηριγμένος όμως σε Windows 8. Το Kirabook φέρει οθόνη διαγωνίου 13.3 ιντσών, μεν, αλλά εκεί που σχεδόν όλα τα άλλα laptop προσφέρουν ανάλυση 1366x768 pixel, αυτό προσφέρει 2560x1440 pixel, ελάχιστα λιγότερα από τα 2560x1600 του MacBook Pro 13 (η διαφορά οφείλεται ουσιαστικά στους διαφορετικούς λόγους πλευρών οθόνης). H οθόνη, δε, μπορεί να είναι και αφής. Το Kirabook είναι επίσης λεπτότερο κι ελαφρύτερο από το μοντέλο της Apple και σημαντικά ισχυρότερο, αφού προσφέρεται σε εκδόσεις με επεξεργαστή έως και Core i7, 8 GB μνήμης και δίσκο τεχνολογίας SSD των 256 ΜΒ. Τα υλικά και η κατασκευή του είναι προσεγμένα, ο ήχος έχει να επιδείξει τη φροντίδα της Harman Kardon και η Toshiba έχει συμπεριλάβει στην τιμή πώλησης (ο,τιδήποτε ανάμεσα στα $1600 και τα €2000) ακόμη και ειδική ομάδα υποστήριξης μόνο για τους κατόχους Kirabook, 24 ώρες το 24ωρο (!).

Και μόνο η ύπαρξη του συγκεκριμένου laptop ως απάντηση στα MacBook Pro Retina είναι σημαντική, προφανώς. Είναι κάτι που έλειπε από την αγορά - έστω και ως απόδειξη πως δεν μπορούν μόνο οι χρήστες του OS-X ή του ChromeOS (με το πολυσυζητημένο Chromebook Pixel) να έχουν... πάρα πολλά pixel σε οθόνες laptop. Τα Windows 8 όμως δεν παύουν να στερούνται ακόμη το ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει η Apple για τα δικά της laptop, το οποίο αξιοποιεί τις υψηλές αυτές αναλύσεις ώστε να αποδώσει τη συμπαγή, λεπτομερή εικόνα που έχουμε συνδέσει με τον όρο "Retina". Τα Windows 8 στο νέο γραφικό περιβάλλον τους (το κάποτε γνωστό ως Metro) δείχνουν πάρα πολύ όμορφα, στο καθιερωμένο του desktop όμως οι πολύ υψηλές αναλύσεις απλώς... μικραίνουν τα πάντα και η χρήση των προγραμμάτων γίνεται προβληματική (ειδικά σε μικρών διαγωνίων οθόνες) ακριβώς επειδή αυτό δεν σχεδιάστηκε για "πολλά dpi". Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κάτι, λέγεται πως η Microsoft ήδη αναπτύσσει τρόπους για να ξεπεράσει αυτόν τον περιορισμό και να προσφέρει αντίστοιχες δυνατότητες - ίσως ακόμη και με την αναβάθμιση των Windows Blue αργότερα μέσα στη χρονιά. Θα έχουμε τότε ένα αληθινά αντι-MacBook Pro Retina; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ