Thunderbolt 4: προ των πυλών, μετεξελικτικό

Η νέα έκδοση του προτύπου ενσύρματης διασύνδεσης της Intel περισσότερο ευέλικτη από ποτέ

Όσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη για ισχυρούς φορητούς Η/Υ με αυξημένες δυνατότητες και παράλληλα επιτακτική η ανάγκη για την χρήση εξελιγμένων περιφερειακών με αυτούς, οι σχετικές θύρες γίνονται αντίστοιχα περισσότερο σημαντικές. Και ενώ το επερχόμενο πρότυπο USB4 - που είχε ανακοινωθεί πέρυσι αλλά θα "κάνει πρεμιέρα" τελικά την φετινή εορταστική περίοδο - θα φροντίσει για την γενική διασυνδεσιμότητα προσωπικών υπολογιστών με σχετικά περιφερειακά, το επίσης καθιερωμένο πια πρότυπο Thunderbolt αποκτά σύντομα και αυτό την δική του αναβάθμιση εστιάζοντας κυρίως στην εικόνα και την επέκταση αποθηκευτικού χώρου.

Η έκδοση Thunderbolt 4 είναι απλώς μετεξέλιξη της σημερινής έκδοσης 3, μεν, χωρίς να φέρνει στο προσκήνιο κάποιο... συνταρακτικό νέο χαρακτηριστικό, εμφανίζεται ωστόσο ως περισσότερο ευέλικτη και χρήσιμη σε πρακτικό επίπεδο. Ενώ το εύρος διαμεταγωγής δεδομένων της παραμένει στα 40 Gb/s, απαιτεί ο Η/Υ που χρησιμοποιεί την έκδοση 4 να παραπέμπει την σχετική θύρα σε δίαυλο επικοινωνίας ταχύτητας 32 GB/s και όχι 16 όπως ο προκάτοχός του. Με αυτόν τον τρόπο από θύρα Thunderbolt 4 μπορεί να έχει κανείς εικόνα από δύο οθόνες ανάλυσης 4Κ ταυτόχρονα ή μία ανάλυσης 8Κ, κάτι που δεν είναι εφικτό με την σημερινή έκδοση Thunderbolt.

Η νέα έκδοση υποστηρίζει με τον ίδιο ή καλύτερο τρόπο όλες τις λειτουργίες της έκδοσης 3.0, όπως την φόρτιση περιφερειακών απαίτησης 15 Watt και πάνω, την ενσύρματη δικτύωση και την παροχή επαρκούς εύρους δεδομένων για την ταυτόχρονη σύνδεση πολλαπλών περιφερειακών είτε σε διάταξη "αλυσίδας" είτε "παράλληλα" (μέσω π.χ. κάποιου dock). Είναι, πάντως, αυστηρότερη η πιστοποίηση των θυρών και καλωδίων που θα χρησιμοποιεί. Το Thunderbolt 4 είναι πλήρως συμβατό με το πρότυπο USB4, κάτι λογικό (αφού και τα δύο θα στηρίζονται σε διασύνδεση USB-C) αλλά όχι και απαραίτητα... αυτονόητο στον ενίοτε ιδιότροπο κόσμο των προσωπικών υπολογιστών.

Το πρώτο chipset της Intel που θα υποστηρίζει επίσημα το Thunderbolt 4 είναι το λεγόμενο Tiger Lake, το οποίο θα εμφανιστεί πρώτα σε ισχυρά laptops στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε. Το αντίστοιχο chip ελέγχου που θα πρέπει να φέρουν οι αντίστοιχες περιφερειακές συσκευές έτσι ώστε να αξιοποιούν όλα τα πλεονεκτήματα μιας θύρας Thunderbolt 4 στο έπακρο θα παραδοθεί στους κατασκευαστές μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Θα χρειαστεί κάποιος καιρός, με άλλα λόγια, μέχρις ότου να δούμε διαθέσιμα στην αγορά αρκετά περιφερειακά που εκμεταλλεύονται την νέα έκδοση Thunderbolt σύμφωνα με τις προδιαγραφές της. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ