Tech-ανασκόπηση 2015: όσα... μέτρησαν, θα μείνουν!

Εξελίξεις, τάσεις και προϊόντα που χαρακτήρισαν τεχνολογικά το τελευταίο δωδεκάμηνο, σε ένα αφιέρωμα

Δεν είναι ιδέα μας: ακόμη κι ο κόσμος που δεν ασχολείται με την τεχνολογία έχει καταλάβει πια πως αυτή έχει... δική της, διαφορετική σχέση με το χρόνο. Δώδεκα μήνες αναδρομής στα όσα συνέβησαν στο δικό της πλαίσιο φαντάζουν περισσότερα απ' όσα συμβαίνουν σε άλλες αγορές, ακριβώς επειδή είναι οι ρυθμοί της τέτοιοι - και το 2015 ήταν χρονιά πλούσια σε συμβάντα: ευχάριστα και δυσάρεστα, αναμενόμενα κι απρόσμενα, μικρής σημασίας ή μεγαλύτερης για το μέλλον. Δεν ήταν η χρονιά των απίθανων ανατροπών - σπάνια έχουμε τέτοιες είναι η αλήθεια - αλλά εξελικτική, ναι, ήταν. Και σίγουρα όχι βαρετή!

Σε όλη τη διάρκεια του 2015 είχαμε παρουσιάσεις καινούργιων προϊόντων - από τα απολύτως αναμενόμενα, όπως τα νέα Galaxy S ή iPhone, έως τα απρόσμενα και γι' αυτό περισσότερο ενδιαφέροντα, όπως τα Hololens και Surface Book. Είχαμε σημαντικά "ορόσημα" στην εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών, όπως τη διάθεση των Windows 10, αλλά και αδιάφορες επετείους ή ανούσιες πρωτιές, όπως αυτή της οθόνης ανάλυσης 4Κ σε 5.5 ίντσες. Είχαμε απόπειρες για καινοτομία με... κυρτές ακμές συσκευών και κυρτές οθόνες τηλεοράσεων, αλλά και απόπειρες για καινοτομία με κάποιο ενδιαφέρον και προοπτική, από οθόνες πολλαπλών επιπέδων πίεσης μέχρι media player που παίζουν δημοφιλή, πλήρη games. Είχαμε, κυριολεκτικά, "απ' όλα" αυτή τη χρονιά!

Στην Ελλάδα - που δεν είναι βέβαια το κέντρο των εξελίξεων στην αγορά της τεχνολογίας - είχαμε πρόοδο σε άλλους τομείς. Όπως, για παράδειγμα, στην υποδομή για γρήγορη επικοινωνία με το Internet εντός και εκτός σπιτιού με ταχύτερες από ποτέ συνδέσεις VDSL και 4G+ αντίστοιχα ή στο τηλεοπτικό συνδρομητικό περιεχόμενο που βελτιώθηκε αισθητά σε ποιότητα και ποικιλία. Ως αγορά δεν στερηθήκαμε - παρά το κακό οικονομικό κλίμα και την γενικότερη ατμόσφαιρα της αβεβαιότητας επί σειρά μηνών - τα περισσότερα από τα προϊόντα που ξεχώρισαν στον τεχνολογικό κόσμο φέτος, αντιθέτως "αγκαλιάσαμε" αρκετά από αυτά με ενθουσιασμό... πέραν του αναμενομένου για τα δεδομένα της εποχής. Γιατί μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ, φυσικά!

Όλα τα παραπάνω, και πολλά περισσότερα, συγκεντρώνουμε σε αυτό το ειδικό αφιέρωμα-ανασκόπηση για τη χρονιά που εκπνέει σε μερικές μέρες. Όλες οι τάσεις που επικράτησαν στον κόσμο της τεχνολογίας, όλα τα προϊόντα που ξεχώρισαν, όλες οι εξελίξεις που έχει νόημα να "κρατήσει" κανείς ως σημαντικές στην αγορά του home cinema, του hardware, των gadgets και των games το τελευταίο δωδεκάμηνο. Μαζί με αυτές ο σχολιασμός μας, καθώς και οι προβλέψεις μας σχετικά με το τί θα ακολουθήσει, βάσει του 2015, τους επόμενους δώδεκα μήνες στην αγορά της τεχνολογίας παγκοσμίως. Όλα τα σχετικά άρθρα βρίσκονται στην ειδική ενότητα που δημιουργήσαμε για το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Και... καλή χρονιά σε όλους και όλες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ