Ταχύτερη τοπική δικτύωση... στην ίδια υποδομή

Εγκρίνεται το πρότυπο IEEE 802.3bz, 2-5 φορές πιο γρήγορη η χρήση Ethernet με τα ίδια τυπικά καλώδια

Είναι εξαιρετικά σπάνιο στην αγορά της τεχνολογίας να προσφέρεται στο κοινό κάτι σημαντικό... εντελώς δωρεάν, όμως αυτό ακριβώς φαίνεται να συνέβη πριν από λίγες μέρες: το ινστιτούτο ΙΕΕΕ, το οποίο - ανάμεσα σε πολλά άλλα - διαμορφώνει και πιστοποιεί τις προδιαγραφές για τους διάφορους τύπους ενσύρματων και ασύρματων συνδέσεων, ανακοίνωσε την έγκριση της τελικής μορφής του προτύπου IEEE 802.3bz-2016, ευκολότερα περιγεγραμμένου ως 2.5G/5GBASE-T ή... ακόμη ευκολότερα, ως 2.5 and 5 Gigabit Ethernet. Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση: το νέο πρότυπο υπερδιπλασιάζει έως πενταπλασιάζει την (πάντοτε θεωρητική) σημερινή ταχύτητα του 1 Gigabit Ethernet, αλλά με τα... ίδια τυπικά καλώδια!

Πράγματι, οποιαδήποτε επιχείρηση ή σύγχρονο σπίτι τα τελευταία χρόνια διαθέτει δομημένη καλωδίωση - καλώδια Ethernet μέσα στους τοίχους που καταλήγουν σε "πρίζες" έτοιμες προς χρήσης με άλλα λόγια - χρησιμοποιεί κατά πάσα πιθανότητα καλώδια επιπέδου Cat5e ή Cat6: είναι τα καλώδια που επιτρέπουν την διαμεταφορά δεδομένων σε (θεωρητικούς) ρυθμούς των 1000 MB/δευτερόλεπτο, έστω κι αν πρακτικά διάφοροι εξωγενείς παράγοντες περιορίζουν την ταχύτητα αυτή σε κάποιο βαθμό. Το νέο πρότυπο επιτρέπει την διαμεταφορά δεδομένων με τα ίδια αυτά τα καλώδια Cat5e/Cat6, αλλά σε ταχύτητες 2500 ΜΒ/5000 ΜΒ το δευτερόλεπτο, πάντοτε θεωρητικά, σε απόσταση έως και 100 μέτρων.

Για να αξιοποιηθεί το IEEE 802.3bz, βέβαια, δεν αρκεί μόνο τα υπάρχοντα καλώδια να είναι συμβατά, αλλά να χρησιμοποιείται και ο κατάλληλος εξοπλισμός που αναγνωρίζει το νέο πρότυπο και προσφέρει αυτές τις ταχύτητες. Ο εξοπλισμός αυτός - routers, switches και βέβαια Η/Υ με μητρικές που φέρουν αντίστοιχα συμβατές θύρες Ethernet - σε εταιρικές σειρές προϊόντων θα εμφανιστεί, αφού τα 2.5 και 5 Gigabit παγιώθηκαν, σχετικά σύντομα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν καταναλωτικές τέτοιες συσκευές που είναι ήδη συμβατές με Gigabit Ethernet είναι με κάποιο τρόπο αναβαθμίσιμες σε 2.5 ή 5 Gigabit, αλλά... δεν θα στοιχηματίζαμε και πολλά στο ενδεχόμενο οι κατασκευαστές να αφιερώσουν πόρους σε κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν αυτό είναι εφικτό. Όχι όταν μπορούν να προωθήσουν νέα προϊόντα και να στηρίξουν νέες πωλήσεις στο καινούργιο πρότυπο. Μακάρι... κάποιος από αυτούς να μάς διαψεύσει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ