Τα Windows δωρέαν... υπό προϋποθέσεις

Για συσκευές συγκεκριμένων προδιαγραφών, ευνοϊκά νέα για εισαγωγικά tablet και smartphones

Οι πολύ μεγάλες αλλαγές που έχουν κυριολεκτικά "σαρώσει" την αγορά των συσκευών με τις οποίες έχουμε πρόσβαση στο Internet φαίνεται πως, τελικά, δεν άφησαν ανεπηρέαστο το τελευταίο ίσως... προπύργιο της αγοράς των λειτουργικών συστημάτων. Η Microsoft στο πλαίσιο της εκδήλωσης Build επιβεβαίωσε αυτό που ως φήμη "είχε ακουστεί στο Web" εδώ και κάποιο καιρό: από το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει να προσφέρει τα Windows δωρεάν σε όλους τους κατασκευαστές φορητών - κυρίως αλλά όχι μόνο - συσκευών. Είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικός κολοσσός κάνει κάτι τέτοιο και, από κάποιες απόψεις, πρόκειται για μία από τις πλέον τολμηρές επιλογές της πολύχρονης πορείας του.

Προκειμένου να μην... παρεξηγηθούμε, βέβαια - και για να σκιαγραφήσουμε τη συλλογιστική με την οποία η Microsoft παραχωρεί χωρίς αντίτιμο το σημαντικότερό της προϊόν - η διάθεση των Windows δωρεάν γίνεται μέσα σε συγκεκριμένες παραμέτρους. Αφορά τόσο στα Windows 8.x όσο και στα Windows Phone 8.1, μεν, αλλά για συσκευές με οθόνη διαγωνίου 9 ιντσών ή μικρότερη. Αυτό σημαίνει πως η αμερικανική εταιρεία "προστατεύει" το τμήμα της αγοράς απ' όπου αντλεί τα περισσότερα έσοδά της με τα Windows - τα desktop PC, τα laptop PC, τα tablet με "κανονική" οθόνη 9.7/10/11 ιντσών και τα υβριδικά μεταξύ τους μοντέλα - όμως παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε κατασκευαστή smartphone, phablet, μικρού tablet, ακόμη και... πολύ μικρού laptop μελλοντικά, να αξιοποιήσει είτε το ένα λειτουργικό σύστημα, είτε το άλλο, χωρίς να καταβάλλει κάποιο ποσό σε αυτήν (το οποίο αναπόφευκτα αντικαθρεπτίζεται και στην τιμή του εκάστοτε προϊόντος βέβαια).

Η κίνηση αυτή της Microsoft "δρομολογεί εξελίξεις" σε δύο επίπεδα. Πρώτον, όπως αναφέρθηκε, καθιστά εφικτή την πώληση smartphones και μικρών tablets σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές απ' ότι σήμερα - στα $249, $199 ή και $149 σε κάποιες περιπτώσεις. Δεύτερον, ανοίγει το δρόμο για την παρουσία των Windows σε αυτό που θεωρούμε το επόμενο μεγάλο "κύμα συσκευών" και το επόμενο "μεγάλο πεδίο μάχης" ανάμεσα στις Microsoft, Google και Apple: το λεγόμενο The Internet of Things, την πρόσβαση δηλαδή στο Δίκτυο "παραδοσιακών" κατά μία έννοια καταναλωτικών συσκευών, από τους τηλεοπτικούς αποκωδικοποιητές και τα απλούστερα player, μέχρι τα ψυγεία, τους κεντρικούς συναγερμούς και... τα ξυπνητήρια! Ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος της Microsoft, ο Satya Nadella, αν μη τί άλλο καταλαβαίνει πως όσο περισσότερες συσκευές "εκεί έξω" στηρίζονται σε Windows, τόσο περισσότερες εφαρμογές θα εμφανιστούν για το λειτουργικό της και τόσο περισσότεροι θα είναι οι λόγοι για να επιλέξει ο κάτοχος τέτοιας συσκευής, και άλλες με Windows. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ