Τα Windows 11 έχουν ήδη, σε πολλαπλά επίπεδα, αποτύχει

Καταμετρούμε τους λόγους, υπενθυμίζουμε τις υποσχέσεις, σχολιάζουμε σχετικά

Έχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα που η Microsoft διέθεσε επίσημα στο κοινό το νεότερο λειτουργικό της σύστημα για Η/Υ, τα Windows 11 - και τώρα που, λίγο-πολύ, "έχει κατακάτσει η σκόνη" των αρχικών ημερών, μπορούμε όλοι να "κάνουμε ένα βήμα πίσω" και να αξιολογήσουμε τις επιλογές του αμερικανικού κολοσσού όσον αφορά στο συγκεκριμένο λογισμικό. Ο διάδοχος των Windows 10 αντιμετώπισε ομολογουμένως πολλά προβλήματα στην διαδρομή από την ανακοίνωσή του μέχρι την κυκλοφορία του, για μία σειρά από λόγους που αποδίδονται σε αποφάσεις της ίδιας της Microsoft. To νέο λειτουργικό σύστημα έχει πια αξιολογηθεί από τον ειδικό Τύπο και το κοινό, έχει αναλυθεί, υποστεί μετρήσεις και σχολιασμό... όλων των ειδών.

Τα Windows 11 είναι, λοιπόν, γνωστά από κάθε άποψη πλέον. Είναι, επίσης, αποτυχημένα βάσει οποιουδήποτε κριτηρίου σημαντικού.

Τόσο ως διάδοχος των Windows 10 όσο και ως λειτουργικό σύστημα αυτό καθ' αυτό ασχέτως όλων των άλλων, αυτή η νέα έκδοση των Windows είχε συγκεκριμένους στόχους. Να γίνει διαθέσιμη με επίπεδο ποιότητας κώδικα το λιγότερο αποδεκτό. Να προσφέρει κάποιες βελτιώσεις στις επιδόσεις στην λειτουργία του (τουλάχιστον στα PC διετίας που θεωρητικά στόχευε εξ αρχής). Να φέρει στο προσκήνιο έστω ορισμένα νέα στοιχεία, ικανά να δικαιολογήσουν την αναβάθμιση υπολογιστών από Windows 10. Εν πολλοίς: να είναι ένα αξιόλογο "βήμα μπροστά" για το οικοσύστημα του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος για PC στον κόσμο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην αξιολόγηση των Windows 11 από διάφορα μέσα ενημέρωσης. Ο Steven Vaughan-Nichols του Computer World χαρακτηρίζει το λειτουργικό σύστημα της Microsoft ως "νέα έκδοση δίχως νόημα", σημειώνοντας πως, μετά από εβδομάδες χρήσης, "δεν έχει βρει ακόμη κανέναν πραγματικό λόγο να το χρησιμοποιεί". Οι Wes Fenlon και Dave James στο PC Gamer συμπαθούν μεν τα Windows 11, όμως "δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να τα εγκαταστήσει κανείς άμεσα, μα υπάρχουν πολλοί για να περιμένει". Ο Alex Wawro στο Tom’s Guide παραδέχεται πως είναι "απλούστερα και περισσότερο κατανοητά", υπογραμμίζει όμως πως "η ανάπτυξή τους δεν έχει ολοκληρωθεί". Την ίδια άποψη έχει ο Tom Warren του The Verge: τα Windows 11 "προσφέρουν ένα σύγχρονο γραφικό περιβάλλον" αλλά "τούς λείπουν ακόμη λειτουργίες που είχαν ανακοινωθεί και δεν υλοποιήθηκαν" ενώ "χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά".

Αξίζει να σταθεί κανείς σε αυτές τις δύο παρατηρήσεις και να συνειδητοποιήσει τί σημαίνουν. Ένα λειτουργικό σύστημα που προσφέρεται σε δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτές για να τα εγκαταστήσουν σε PC που χρησιμοποιούν καθημερινά "δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί" και "χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά". Πέρα από αυτό, πρακτικά όλοι οι δημοσιογράφοι που αξιολόγησαν τα Windows 11, αν και δεν τούς άρεσαν διαφορετικά πράγματα - οι αλλαγές στην taskbar, οι ανακολουθίες στον σχεδιασμό του γραφικού περιβάλλοντος, τα widgets της μηδενικής πρακτικής αξίας κλπ. - συμφώνησαν σε ένα συγκεκριμένο: αυτό το λειτουργικό σύστημα δεν είναι συνιστώμενη, "υποχρεωτική" βάσει ποιότητας, αναβάθμιση από Windows 10. Σίγουρα όχι τώρα, που σχεδόν όλες οι νέες ανακοινωμένες λειτουργίες τους - από τα apps για Android και το DirectStorage μέχρι τα Dynamic Refresh Rate και Audio/Visual Input Management - ακόμη δεν προσφέρονται στο κοινό και θα έλθουν... κάποια στιγμή.

Ας επανέλθουμε λοιπόν σε εκείνη την λίστα με τους αρχικούς στόχους των Windows 11. Προσφέρθηκαν στο κοινό σε επίπεδο ποιότητας αποδεκτό; Βάσει του τί υποσχέθηκε η Microsoft, όχι: δεν χαρακτηρίζονται από κάποιο πρόβλημα που αλλοιώνει δεδομένα ή καταστρέφει συστήματα, αλλά και άμεση επίλυση χρειάστηκαν διάφορα "θέματά" του (όπως το σχετικό με επεξεργαστές της AMD ή εκείνο με την διαχείριση μνήμης του Windows Explorer), και συνεχίζει να χρειάζεται δουλειά το γραφικό τους περιβάλλον και ένας αριθμός από λειτουργίες ανακοινωμένες "κόπηκε" τελικά. Προσέφεραν τα Windows 11 βελτιώσεις στις επιδόσεις παρόντων PC; Όλοι οι δημοσιογράφοι και οι καταναλωτές που καταθέτουν σχόλια σε forums και sites, συμφωνούν: όχι. Ασχέτως των (παρόντων πάντοτε) PC που συγκρίνονται, τα Windows 10 και 11 αποδίδουν πρακτικά το ίδιο σε ρεαλιστικά σενάρια χρήσης εφαρμογών ή σε games. Και υπάρχει μόνο ελπίδα - όχι βεβαιότητα - πως δεν θα ισχύει το ίδιο και σε μελλοντικά PC.

ΟΚ λοιπόν. Μήπως όμως, ακόμη και ημιτελή, ακόμη και χωρίς τις βελτιώσεις στις επιδόσεις που υποσχόταν η Microsoft, τα Windows 11 φέρνουν στο προσκήνιο αρκετά νέα στοιχεία ώστε να δικαιολογούν την αναβάθμιση; Με μία λέξη: όχι. Το νέο γραφικό περιβάλλον είναι όμορφο μα, επί του πρακτέου, δεν κάνει την χρήση των νέων Windows καλύτερη ή ευκολότερη (πολλοί έμπειροι χρήστες Windows θα έλεγαν... το αντίθετο). Η ενισχυμένη ασφάλεια είναι πάντοτε κάτι σημαντικό και εξαιρετικά θετικό, όμως τα Windows 11 δεν έχουν ακόμη προσφέρει απτές αποδείξεις όσον αφορά στο αν και κατά πόσο οι αυστηρές απαιτήσεις συστήματος που επέβαλλαν "κάνουν την διαφορά" σε σχέση με τα Windows 10. Και οι βελτιώσεις "στα σημεία" είναι πολύ μικρές για να καταστήσουν το νέο λειτουργικό σύστημα αναβάθμιση σημαντική.

Καμία απορία, λοιπόν, που τα Windows 11 απέτυχαν να δημιουργήσουν ενθουσιασμό στην αγορά. Κάνοντας κανείς μια επίσκεψη στα τεχνολογικά sites και forums εύκολα διακρίνει πως οι έντονες συζητήσεις γύρω από το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν διήρκησαν περισσότερες από λίγες ημέρες "γύρω από" την ημέρα της διάθεσής τους. Μόλις τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης - ανάμεσά τους και εμείς - σε γενικές γραμμές συμφώνησαν πως δεν προτείνεται μετάβαση σε αυτό σύντομα, το ενδιαφέρον του κοινού μειώθηκε θεαματικά. Έγινε προφανές, δε, αυτό που πολλοί υποστήριζαν εξ αρχής: ότι τα Windows 11 είναι κατά βάση εργαλείο marketing του οποίου ο στόχος είναι να δώσει ώθηση στις πωλήσεις των PC παρακινώντας (πιεστικά μάλιστα...) τους καταναλωτές στην αγορά νέων προσωπικών υπολογιστών.

Παρακολουθώντας όλη την προβληματική πορεία των Windows 11 από την ανακοίνωσή τους έως την τελική φάση της κυκλοφορίας τους, το Αθηνόραμα Digital είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο "Τα Windows 11 πρέπει να είναι τέλεια, αλλιώς απέτυχαν", με την έννοια πως η Microsoft χρωστούσε στους καταναλωτές ένα πάρα πολύ καλό λειτουργικό σύστημα μετά από όλα όσα αυτοί είχαν υποστεί τα τελευταία χρόνια με τα Windows 10. Αποδεικνύεται πως για κάτι τέτοιο δεν υπήρχε ποτέ σοβαρή πιθανότητα: τα Windows 11 είναι αυτό που σε άλλες εποχές θα αποκαλούσαμε "Windows 10 Service Pack 1" και, ως Service Pack, θα ήταν αξιολογότατο. Αλλά ως νέο λειτουργικό σύστημα τα Windows 11 είναι ήδη μία ολοφάνερη αποτυχία την οποία η Microsoft καλείται να διαχειριστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Και όλα δείχνουν ότι, δυστυχώς, αυτήν την διαχείριση - με όλα όσα αυτό σημαίνει - θα πρέπει να την υποστούμε εκ νέου κι εμείς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ