Σταθεροποίηση εν όψει για τα PC... ίσως

Οι Gartner και IDC αναγνωρίζουν θετικά σημάδια, από τη νέα χρονιά προοπτικές ακόμη καλύτερες

Δεν είναι κανενός είδους... μυστικό το γεγονός ότι οι "τυπικοί" προσωπικοί υπολογιστές ως προϊοντική κατηγορία έχουν σημειώσει μεγάλη εμπορική πτώση τα τελευταία χρόνια - τόσο λόγω της ανόδου των smartphones και των tablets, όσο και λόγω της απροθυμίας του καταναλωτικού κοινού να αναβαθμίσει PC με Windows XP/7 τα οποία "κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους". Απ' ότι φαίνεται, ωστόσο, υπάρχει... φως στο βάθος του τούνελ για τους "παραδοσιακούς" Η/Υ - αν όχι για θεαματική ανάκαμψη, τότε πιθανότατα για σταθεροποίηση της εμπορικής τους πορείας μέσα στο 2014 και το 2015. Αν, φυσικά, δώσει κανείς περισσότερη βάση στις προβλέψεις της Gartner και λιγότερη στις αντίστοιχες προβλέψεις της IDC για το ίδιο περίπου χρονικό πλαίσιο.

Η Gartner στις αναφορές της για την πορεία των συστημάτων desktop PC και laptop PC καταγράφει στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 οριακή άνοδο της τάξης του 0.1% για την παγκόσμια αγορά και 7.4% για την αμερικανική, πάντοτε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Η IDC, από την άλλη, καταγράφει για το ίδιο τρίμηνο σε παγκόσμιο επίπεδο μείωση της τάξης του 1.7% (ενώ όμως είχε κάνει πρόβλεψη για μείωση 7.1%), ενώ για την αμερικανική αγορά άνοδο της τάξης του 6.9%, πάντοτε σε σχέση με τα περυσινά.

Υπάρχουν, προφανώς, διαφορές στις εκτιμήσεις των δύο εταιρειών, συμφωνούν όμως στο εξής: οι ανεπτυγμένες αγορές (ΗΠΑ, Ευρώπη) και όχι οι αναπτυσσόμενες (Κίνα, Ινδία) είναι αυτές που θα στηρίξουν την όποια σταθεροποίηση ή μικρή ανάκαμψη της κατηγορίας των προσωπικών υπολογιστών. Ο λόγος δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά και κοινωνικά ή πολιτικά πράγματα των χωρών αυτών, αλλά και με την αποδεκτή πλέον επιβράδυνση στις πωλήσεις των tablets, η οποία ερμηνεύεται ως μικρή "επιστροφή στα βασικά" (τόσο για δουλειά όσο και για ψυχαγωγία) με την αγορά δεύτερου ή νέου PC. Με τα Windows 9 στον ορίζοντα - είναι γνωστό το πόσο έχουν "κατηγορηθεί" τα Windows 8 για την στασιμότητα στις πωλήσεις των PC - το 2015 όντως διαγράφεται ως μία χρονιά σταθεροποίησης για την κατηγορία των προσωπικών υπολογιστών. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ