Sound BlasterX H5 Tournament Edition

Αναβαθμισμένα, ποιοτικά, αξιοπρόσεκτα

Όσον αφορά στην απόδοση των H5 Tournament Edition δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο στο πλαίσιο όλων των σεναρίων χρήσης που τούς... επιβάλλαμε για δέκα μέρες περίπου - για την ακρίβεια ήταν ευχάριστη έκπληξη το πόσο κοντά βρίσκονται όσον αφορά στο εύρος ηχητικού πεδίου, την διαύγεια και το "βάθος" του παραγόμενου ήχου συγκριτικά με το επίπεδο ακουστικών κατά πολύ ακριβότερων. Στα PC games μάλιστα, όπου κυρίως θα χρησιμοποιηθούν, είναι ρυθμίσιμος σε σημαντικό βαθμό μέσω του πρόσθετου λογισμικού BlasterX Acoustic Engine που η Creative προσφέρει δωρεάν στην έκδοση Lite. Αυτό προσφέρει μία σειρά από προκαθορισμένα σετ ρυθμίσεων τα οποία αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα είδη games και όντως "κάνει δουλειά", με την έννοια πως ο ήχος μεταβάλλεται αισθητά και σε γενικές γραμμές ευεργετικά για π.χ. τίτλους σπορ, οδήγησης, δράσης κλπ., έστω κι αν ο χρήστης δεν μπορεί να επηρεάσει επιμέρους στοιχεία των σετ αυτών (όπως π.χ. την απόδοση του μπάσου).

Ο... "ελέφαντας στο δωμάτιο" βέβαια, όπως λένε και οι Σάξονες, όσον αφορά στην βελτιωμένη έκδοση των H5 παραμένει το γεγονός ότι πρόκειται για αυστηρά αναλογικά, στερεοφωνικά ακουστικά των οποίων η πιστότητα δεδομένα φτάνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Η αλήθεια είναι πως το συνολικό επίπεδο των ημιεπαγγελματικών και επαγγελματικών προϊόντων του είδους βρίσκεται πλέον τόσο ψηλά, ώστε για το αρχικό κόστος των H5 Tournament Edition να μπορεί να ζητήσει κανείς αφενός αμιγώς ψηφιακή σύνδεση με PC (μέσω θύρας USB), αφετέρου απόδοση ήχου 7.1 καναλιών σε games που τον υποστηρίζουν. Η Creative το γνωρίζει, γι' αυτό και έχει μειώσει την τιμή των νέων ακουστικών σε €89.99 από €129.99: με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να αξιοποιήσει την διαφορά της τιμής στην αγορά εξωτερικής κάρτας ήχου USB, από την οποία θα λάβει στη συνέχεια και τα δύο, τον διαυγή και πολυκάναλο ήχο δηλαδή.

Ακόμη και χωρίς αυτήν την προσθήκη, ωστόσο, τα H5 Tournament Edition δεν δυσκολεύονται να "κερδίσουν τις εντυπώσεις" τόσο βάσει του design, της ποιότητας κατασκευής και της άνετης χρήσης τους, όσο και της απόδοσής τους ως στερεοφωνικά ακουστικά αυτά καθ' αυτά σε PC games όλων των ειδών και... όχι μόνο. Το γεγονός ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και από το PlayStation4 και από το Xbox One, δε, είναι σαφώς ευπρόσδεκτο και άλλος ένας λόγος απόκτησης των νέων H5. Οι ιδιαιτέρως απαιτητικοί χρήστες, άλλωστε, που εννοούν να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο μπορούν πάντοτε να τα συνδυάσουν με μία εξωτερική κάρτα ήχου USB όπως αυτή που προαναφέραμε (διαθέτει και η Creative τέτοιες) ή, αν δεν τούς καλύπτει κάτι τέτοιο, μπορούν ενδεχομένως να μεταβούν πια στον "μεγάλο αδελφό" που η ίδια κατασκευάστρια προτείνει για επαγγελματική χρήση, το Sound BlasterX H7. Εκεί φυσικά μιλάμε για ευδιάκριτα περισσότερα χρήματα, κάτι που αναιρεί τον δείκτη κόστους/αξίας που έχουν να επιδείξουν τα H5 Tournament Edition. Για τους απαιτητικούς μεν, αλλά... συνειδητοποιημένους δε, με άλλα λόγια, τα νέα H5 είναι πιθανό να αποδειχθούν αρκετά. Και κάτι παραπάνω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ