Sony: νέα καλά, νέα... όχι και τόσο

Άνοδος των PlayStation, τέλος στη σειρά των Vaio, αλλαγές στις τηλεοράσεις

Ανάμεσα στις εξαγορές, τις ανακατατάξεις, τις αναδείξεις νέων ηγετών και άλλες εξελίξεις που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα στις πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας, η Sony έκανε - στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων που περιμένει στα τέλη Μάρτη - μερικές δικές της ανακοινώσεις σχετικά με κινήσεις και επιλογές που θα επηρεάσουν τη μελλοντική της πορεία από το 2014 και μετά. Σε συνδυασμό με τον απολογισμό του προηγούμενού της τριμήνου η πορεία αυτή διαγράφεται καλύτερη απ' ότι σε περασμένες χρονιές - παρά το γεγονός ότι, συνολικά, το οικονομικό έτος 2013 για τη Sony κατά πάσα πιθανότητα θα "κλείσει" με μικρές απώλειες και όχι κέρδη.

Πρώτον κι αρχή, η έντονη σχετική φημολογία των τελευταίων ημερών αποδεικνύεται αληθινή: η Sony πωλεί το τμήμα της κατασκευής PC στο επενδυτικό σχήμα Japan Industrial Partners αντί άγνωστου χρηματικού αντιτίμου, θέτοντας ουσιαστικά τέλος στο brand των φημισμένων Vaio - των καλύτερων ίσως laptop και μερικών εκ των καλύτερων desktop στηριγμένων σε Microsoft Windows, τα οποία όμως δεν απέφεραν κέρδη στην εταιρεία για χρόνια. Τα τελευταία μοντέλα Vaio που θα εμφανιστούν στην αγορά θα είναι τα ελάχιστα που επέδειξε στην έκθεση CES το Γενάρη - από κει και πέρα δεν θα ξανασχεδιάσει και κατασκευάσει PC με την τυπική έννοια του όρου. Αντιθέτως θα εστιάσει στις συσκευές "Post PC", τα smartphones και τα tablets με άλλα λόγια, όπου και εμπορικά επιτυχημένα προϊόντα έχει παρουσιάσει την τελευταία τριετία, και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους διακρίνει μελλοντικά.

Κατά δεύτερον, η Sony αυτονομεί το τμήμα σχεδιασμού και κατασκευής τηλεοράσεων σε ξεχωριστή εταιρεία, κρατώντας την στην πλήρη της κυριότητα. Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι οι τηλεοράσεις της Sony, αν και κατά περίπτωση εξαιρετικές, αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σκληρό ανταγωνισμό από τις Samsung και LG τιμολογιακά, επιφέροντας ζημίες και "κρατώντας πίσω" το γενικό δείκτη της Sony. Η ιαπωνική εταιρεία με το αυτονομημένο της πια τμήμα θα επικεντρωθεί στις υψηλών προδιαγραφών τηλεοράσεις και στην υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ), χωρίς τα οικονομικά του αποτελέσματα να "χρεώνονται" αρνητικά στα συνολικά της Sony. Στόχος είναι η αυτονόμηση του τμήματος τηλεοράσεων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Θετικά πάντως είναι τα νέα από το τμήμα του PlayStation, το ένα εκ των τριών που και η ίδια η Sony χαρακτηρίζει ως σημαντικότερες δραστηριότητές της (τα άλλα δύο είναι οι φορητές συσκευές και η ψηφιακή φωτογραφία). Υποβοηθούμενο και από την εμπορική διάθεση του PlayStation4, το τμήμα αυτό της Sony εμφάνισε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 65% σχεδόν σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, καθώς και αύξηση κερδών της τάξης του 300% . Τα στοιχεία πώλησης όλων των οικιακών της συστημάτων (ακόμη και του PS2!) ήταν βελτιωμένα, τα αντίστοιχα συνδυαστικά στοιχεία των φορητών της ωστόσο (των PSP και PS Vita μαζί δηλαδή) σημείωσαν μικρή πτώση. Εντυπωσιακή ήταν πάντως η αύξηση και στις πωλήσεις games της Sony: από τα 84 εκ. αντίτυπα (υλικά και ψηφιακά) στο τρίτο τρίμηνο του 2012, ανήλθαν σε 126 εκ. στο ίδιο τρίμηνο του 2013 - προφανώς και πάλι λόγω PlayStation4.

Οι αναλυτές, πάντως, υπογραμμίζουν πως η εικόνα της Sony του χρόνου τέτοιο καιρό ενδέχεται να είναι σημαντικά διαφορετική: με την διακοπή της δραστηριότητας κατασκευής PC, την αυτονόμηση των τηλεοράσεων και τη σχετική κατάθεση 5.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, η ιαπωνική εταιρεία στο επόμενο 12μηνο θα εμφανιστεί περισσότερο ευέλικτη και εστιασμένη στα πράγματα που τής αποφέρουν κέρδη. Η Sony, πάντως, συνεχίζει να χρειάζεται έναν αριθμό από προϊόντα καινοτομικά και διαφορετικά - όχι απλώς τεχνολογικά πλήρη, αλλά... sexy και ξεχωριστά από τα ανταγωνιστικά τους - προκειμένου να επαναφέρει το όνομά της στις παλιότερες δόξες του. Όπως έχουν διαπιστώσει επί σειρά ετών και άλλοι κατασκευαστές με θετικότερα οικονομικά αποτελέσματα, όπως οι Apple και Samsung, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Θα έχουμε εκπλήξεις από τους Ιάπωνες μέσα στη χρονιά; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ