Sharp: τo πρώτο monitor ανάλυσης 8Κ

Σε πειραματική βεβαίως μορφή, με πυκνότητα pixel αντίστοιχη... των iPhone!

Η τεχνολογία πάντοτε εξελισσόταν με γρήγορους ρυθμούς, φυσικά, όμως... είναι εντύπωσή μας πως όσον αφορά στις οθόνες - τηλεοπτικές και για Η/Υ - οι ρυθμοί της είναι , πλέον; Από τις 576 γραμμές τυπικής ανάλυσης κάναμε... "χρόνια και ζαμάνια" να μεταβούμε στις 720 γραμμές "περίπου" υψηλής ευκρίνειας, κάποια χρόνια να μεταβούμε στις 1080 γραμμές "πραγματικής" υψηλής ευκρίνειας, μόλις τέσσερα χρόνια να μεταβούμε στις 2160 γραμμές υπερυψηλής ευκρίνειας και μόλις δύο χρόνια να μεταβούμε στις 4320! Πράγματι: τηλεοράσεις υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας, αλλιώς ανάλυσης 8Κ, υπάρχουν ήδη από πέρυσι αλλά μόλις φέτος άρχισαν να πωλούνται στην Ιαπωνία - και πάλι σε μεγάλες διαγωνίους μόνο (85-110 ίντσες). Η πρώτη οθόνη για Η/Υ ανάλυσης 8Κ, δε, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά φέτος. Με αυτούς τους ρυθμούς, "οι έχοντες" θα μπορούσαν να το αποκτήσουν... τα Χριστούγεννα του 2017!

Πρόκειται για απλή εικασία βέβαια - και όχι ιδιαίτερα μεγάλη πιθανότητα - όμως η Sharp, η πιθανώς εμπειρότερη κατασκευάστρια οθονών στον κόσμο και σίγουρα αυτή με την εκτενέστερη τεχνογνωσία, οδεύει προς τα εκεί. Η εταιρεία παρουσίασε σε πρωτότυπη μορφή στην ιαπωνική έκθεση CEATEC μία οθόνη 27 (!) ιντσών ανάλυσης 8Κ, εξοπλισμένη μάλιστα με όλα τα προηγμένα χαρακτηριστικά των καλύτερων οθονών 4Κ της αγοράς αυτή τη στιγμή: σάρωση σε ρυθμό 120 Hz και υποστήριξη για την τεχνολογία υψηλών χρωματικών δυναμικών HDR... και μάλιστα ταυτόχρονα. Για να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο μεγάλο όγκο πληροφορίας συνθέτει μία εικόνα ανάλυσης 7680x4320 pixels, βάθους χρώματος 10-bit που ανανεώνεται 120 φορές το δευτερόλεπτο, αρκεί να σημειώσουμε πως η οθόνη αυτή συνδέεται με ειδικό PC χρησιμοποιώντας 8 καλώδια Displayport έκδοσης 1.4 ή... 16 καλώδια HDMI έκδοσης 1.4!

Η ανάλυση 8Κ σε διαγώνιο οθόνης μόλις 27 ιντσών συνθέτει, φυσικά, απίθανα υψηλή πυκνότητα pixel για τα δεδομένα οθονών PC: για την ακρίβεια αυτή αγγίζει τα 326 pixel ανά ίντσα, την πυκνότητα δηλαδή που χαρακτηρίζει τις οθόνες των iPhone 6/6S/7! Αν και για την ώρα μία οθόνη όπως αυτή - που η Sharp στην ουσία κατασκεύασε περισσότερο για να αναδείξει την τεχνολογία IGZO των δικών της οθονών παρά για να την προτείνει προς πώληση - δεν έχει πρακτικό νόημα ύπαρξης, με το περιεχόμενο 8Κ σχεδόν ανύπαρκτο και τα λειτουργικά συστήματα των Η/Υ ανέτοιμα να αξιοποιήσουν τόσο υψηλή ανάλυση, είναι αναμφίβολα μία πρόγευση του τί επιφυλάσσει το μέλλον της απεικόνισης. Ως τέτοια, την χαιρετίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ