Seagate, Western Digital, δίσκοι των 60 TB

Στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, με χρήση λέιζερ

Λίγες μόλις μέρες έχουν περάσει από την ανακοίνωση των σκληρών δίσκων UltraStar He6 της HGST/Western Digital - οι οποίοι αξιοποιούν το στοιχείο ήλιο για να "χωρέσουν" 6 TB χωρητικότητας δεδομένων σε τυπικό περίβλημα σκληρών δίσκων 3.5 ιντσών - και η αμερικανική εταιρεία... απειλεί να καταστήσει αυτό το "άλμα" των 2 TB σε σχέση με τους σημερινούς σκληρούς δίσκους, πρακτικά ασήμαντο. Μία νέα τεχνολογία (την οποία επέδειξε όμως πρώτη η ανταγωνίστρια Seagate σε έκθεση πριν από λίγες εβδομάδες) φιλοδοξεί να πενταπλασιάσει την πυκνότητα αποθήκευσης που προσφέρουν οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι, ανεβάζοντας τη χωρητικότητα ενός τυπικού δίσκου σε περίβλημα 3.5 ιντσών σε ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 20 και τα... 60 TB!

Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται HAMR - ακρωνύμιο από τον όρο heat assisted magnetic recording - και αξιοποιεί ένα λιλιπούτειο... laser, το οποίο θερμαίνει τη μαγνητική επιφάνεια στο εσωτερικό του σκληρού δίσκου λίγο πριν η κεφαλή εγγράψει στο εκάστοτε σημείο δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο η πυκνότητα της εγγραφής αυξάνεται από το 1 terabit ανά τετραγωνική ίντσα (που είναι το ανώτερο δυνατό με τις σημερινές μεθόδους) στα 5 terabit. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Seagate μπορεί να "στριμώξει" σε έναν σημερινό σκληρό δίσκο για laptop, διαστάσεων 2.5 ιντσών, περίπου 20 TB , ενώ η Western Digital πιστεύει πως με την υλοποίηση της δικής της αντίστοιχης τεχνολογίας θα αγγίξει τα 60 TB (!) σε τυπικό σκληρό δίσκο διαστάσεων 3.5 ιντσών για υπολογιστές γραφείου.

Φυσικά όλα αυτά βρίσκονται σε στάδιο πειραματικό για την ώρα, καθώς ούτε η μία ούτε η άλλη εταιρεία έχουν ακόμη προχωρήσει αρκετά στο πώς η ανάγνωση των δεδομένων αυτών θα γίνεται με ακρίβεια, ταχύτητα και ασφάλεια. Τόσο η Seagate όσο και η Werstern Digital στοχεύουν στη διάθεση των πρώτων σκληρών δίσκων HAMR μέσα στο 2016, εννοείται αρχικά για χρήση σε επιχειρησιακά και επαγγελματικά περιβάλλοντα με υψηλές απαιτήσεις σε μεγάλο όγκο δεδομένων προς αποθήκευση. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι οι "παραδοσιακοί" σκληροί δίσκοι, παρά την άνοδο των δίσκων τεχνολογίας SSD, είναι... "πολύ σκληροί για να πεθάνουν", αφού μπορεί τα δεδομένα του καταναλωτικού κοινού να μεταφέρονται "κάπου στο Internet" (cloud) και να μειώνεται η ανάγκη για πολύ τοπικό αποθηκευτικό χώρο, όμως και εκείνα τα δεδομένα του cloud... κάπου πρέπει να αποθηκεύονται. Εν αναμονή εξελίξεων, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ