Samsung: νέοι δίσκοι SSD, ταχύτατοι, σύντομα

Οι 980 Pro οι πρώτοι του είδους που προσφέρουν πιθανή συμβατότητα με το PlayStation5

Είχαν ανακοινωθεί στην έκθεση CES του Ιανουαρίου, η φημολογία σχετικά με αυτούς οργίαζε το καλοκαίρι αλλά επιτέλους επισημοποιούνται έστω και... κατά λάθος: η σειρά δίσκων SSD Samsung 980 Pro, η νεότερη σε μία κατηγορία όπου ο κορεατικός κολοσσός διακρίνεται για τις δημοφιλείς προτάσεις του, εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες στο επίσημο site της εταιρείας με κάθε λεπτομέρεια. Η νέα σειρά θα διαδεχθεί την παρούσα των 970 (Pro και Evo) η οποία είχε αποδειχθεί άκρως επιτυχημένη στο κοινό των δημιουργών περιεχομένου και των PC gamers.

H σειρά των 980 Pro απαρτίζεται από τρία μοντέλα (σε χωρητικότητες των 250/500/1000GB), υιοθετεί την μορφή των γνωστών "sticks" (Μ.2 2280) και εκμεταλλεύεται πλήρως πλέον το πρότυπο PCIe NVMe 4.0. Αυτό σημαίνει πως για ν' αξιοποιηθεί στο έπακρο απαιτεί μητρικές με συγκεκριμένα chipsets κι επεξεργαστές (X570/B550 για AMD ή Z490 για Intel), αλλά σημαίνει επίσης πως προσφέρει ταχύτητες ανάγνωστης δεδομένων της τάξης των 7000 MB/sec, κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του σημερινού "πρωταθλητή" Sabrent Rocket (5000 MB/sec).

Δίσκοι SSD συνδεσμολογίας M.2 εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα στην αγορά των PC, φυσικά, μα οι συγκεκριμένοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν πρόσθετο λόγο: είναι οι πρώτοι (και μέχρι στιγμής οι μόνοι) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επέκταση του αποθηκευτικού χώρου των επερχόμενων PlayStation5 της Sony. Οι Ιάπωνες έχουν γνωστοποιήσει πως στα 825GB αποθηκευτικού χώρου ενός PS5 θα μπορούν να προστεθούν περισσότερα μέσω SSD PCIe, αρκεί αυτά τα drives να είναι ίσης ή ανώτερης ταχύτητας με αυτήν του ενσωματωμένου δίσκου (5500 MB/sec σε μεταφορά raw data) προκειμένου να πιστοποιηθούν ως κατάλληλα. Και τα τρία μοντέλα 980 Pro ξεπερνούν αυτήν την ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένων, θα μπορούσαν να είναι λοιπόν η πρώτη τέτοια επιλογή που θα έχουν οι κάτοχοι PS5 τον Νοέμβριο.

Η Samsung δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει επίσημες τιμές πώλησης και ημερομηνία διάθεσης των νέων 980 Pro, αλλά υποθέτουμε πως δεν θα αργήσει πλέον (το πιθανότερο είναι το κόστος τους να κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο με το αρχικό των 970 Pro). Πολλοί κάτοχοι PC με εξοικείωση στις τεχνικές λεπτομέρειες έχουν ήδη υπογραμμίσει σε forum και σχόλια πολλών websites πως ο τύπος των chip μνήμης που χρησιμοποιούν οι 980 Pro είναι TLC και όχι MLC (ο δεύτερος εξασφαλίζει περισσότερη αντοχή στον χρόνο και εμμέσως ασφάλεια για τα δεδομένα του χρήστη). Όμως εκείνη η ταχύτητα των 7000 ΜΒ/sec... παραείναι υψηλή για να αγνοηθεί, περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν επαληθεύεται και στις σχετικές πρακτικές μετρήσεις. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ