Samsung: ξεκινά παραγωγή οθονών OLED για laptop

Υπέροχη απεικόινιση για φορητούς Η/Υ στον ορίζοντα, κάποια ερωτήματα ακόμη αναπάντητα

Στην αγορά του home cinema, όπως και στην αγορά των smartphones, είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό το κύριο πλεονέκτημα που χαρακτηρίζει την τεχνολογία απεικόνισης OLED συγκριτικά με την αντίστοιχη LCD (και τις διαφορετικές υλοποιήσεις της δεύτερης): αυτόνομος έλεγχος σε κάθε ένα pixel της οθόνης, άρα τέλειο μαύρο και πάρα πολύ υψηλή αντίθεση, άρα περισσότερο πειστικά, φυσικά χρώματα και γενικότερα ρεαλιστική (και σαφώς περισσότερο κινηματογραφική για την περίπτωση των τηλεοράσεων) εικόνα. Στα smartphones που αξιοποιούν οθόνες OLED/AMOLED, άλλωστε, η πολύ υψηλή αντίθεση βοηθά πάρα πολύ στην χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Ε, αυτά τα πλεονεκτήματα η Samsung ξεκινά σε λίγες ημέρες την προσπάθεια να τα φέρει στους φορητούς υπολογιστές με τις νέες της οθόνες, τις πρώτες ειδικά κατασκευασμένες γι' αυτόν τον σκοπό.

Οι οθόνες OLED για laptop της Samsung είχαν επιδειχθεί σε μορφή πειραματική στην αμερικανική έκθεση CES του Ιανουαρίου - όπως στον εικονιζόμενο φορητό υπολογιστή - και είναι διαγωνίου 15.6 ιντσών και ανάλυσης 4Κ (3840x2160 pixels). Ο κορεατικός κολοσσός τοποθετεί τον λόγο αντίθεσης που προσφέρει η οθόνη αυτή στο 120.000:1 και την φωτεινότητά της ανάμεσα στα 0.0005 και τα 600 nits, επαρκή με άλλα λόγια για να πιστοποιηθεί και ως HDR "για τα μέτρα και σταθμά" των laptops (όχι των τηλεοράσεων δηλαδή). Όπως είναι φυσικό η οθόνη αυτή μπορεί να απεικονίσει την διπλάσια χρωματική γκάμα ακόμη και από τις καλύτερες οθόνες LCD σε φορητούς υπολογιστές σήμερα.

Όλοι μας περισσότερο απ' όλα για την έξοχη, ξεκούραστη και υψηλής αντίθεσης εικόνα που θα προσφέρει αυτή η οθόνη OLED θα θέλαμε να χρησιμοποιούμε laptop που την ενσωματώνει, προφανώς, αλλά... υπάρχουν δύο σημεία που θα πρέπει να εξακριβωθούν πριν ενθουσιαστούμε ασυγκράτητα. Ένα: το κόστος κατασκευής αυτής της οθόνης λέγεται πως είναι ασυνήθιστα υψηλό (υπήρχε λόγος που ως τώρα μόνο σε διαγωνίους μέχρι tablet προσφερόταν η συγκεκριμένη τεχνολογία), κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά ακριβότερα τέτοια premium laptop - θα πρέπει λοιπόν να διαπιστώσουμε... πόσο ακριβότερα. Δύο: με τις οθόνες OLED τίθεται πάντοτε το θέμα της δημιουργίας "σκιών" όπου προβάλλεται κάτι σταθερά για πολύ καιρό (burn-in) και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πώς σκοπεύουν οι κατασκευαστές να το αντιμετωπίσουν, καθώς στα PC π.χ. με Windows είναι ουκ ολίγα τα στοιχεία γραφικών που μένουν ακριβώς στην ίδια θέση μόνιμα.

Η κατασκευή των οθονών αυτών τεχνολογίας OLED της Samsung ξεκινά στο τέλος Μαρτίου (ήταν προγραμματισμένη για νωρίτερα αλλά προφανώς προέκυψαν προβλήματα της τελευταίας στιγμής) και ήδη εταιρείες όπως η HP και η Dell έχουν ανακοινώσει μοντέλα laptop με τέτοιας τεχνολογίας οθόνες για το 2019. Οι Lenovo και Razer, που είχαν πειραματιστεί με μικρότερες διαγωνίους στο παρελθόν, έχουν κάνει το ίδιο. Αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε θα λέγαμε πως περιμένουμε τα πρώτα εμπορικά προϊόντα τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο για την γνωστή περίοδο έναρξης της σχολικής κι ακαδημαϊκής χρονιάς (back to school), οπότε... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ