Προ των πυλών οι νέες AMD Radeon

Με προτάσεις σε όλες σχεδόν τις ζώνες τιμών, ακόμη και... Titan-killer

Σημειώνοντας ενός είδους... έκπληξη - αν και όχι μεγάλη, αν συνυπολογίσει κανείς τις αντίστοιχες κινήσεις της nVidia - η AMD ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες την επόμενη γενιά καρτών γραφικών της, η οποία διαδέχεται την άκρως επιτυχημένη σημερινή της σειράς Radeon 7xxx. Με τρόπο ασυνήθιστο για τη συγκεκριμένη εταιρεία ανακοινώθηκαν όχι ένα ή δύο κορυφαία μοντέλα μόνο, αλλά πέντε διαφορετικά - δύο μεσαίας κατηγορίας, της σειράς R7, και τρία της ανώτερης κι ανώτατης, της σειράς R9. Το πλέον αξιοσημείωτο σε όλα αυτά, ωστόσο, είναι άλλο: η AMD δεν αποκάλυψε μόνο... "στα χαρτιά" (soft launch) τις νέες της προτάσεις, αλλά είναι έτοιμη για την ευρεία τους διάθεση μέσα στον Οκτώβρη!

Οι "μικρότερες" δύο κάρτες είναι οι R7 250 και R7 260 X, οι οποίες θα κοστίζουν γύρω στα €100 και €150 αντίστοιχα. Θα είναι εξοπλισμένη με 1 GB μνήμης η πρώτη, με 2 GB η δεύτερη, ενώ η δεύτερη θα υποστηρίζει επίσης τη νέα τεχνολογία TrueAudio της AMD, η οποία επιτρέπει ψηφιακή επεξεργασία και βελτίωση του ήχου με τη χρήση των... ίδιων των κυκλωμάτων της κάρτας γραφικών (!). Σαφώς περισσότερο ενδιαφέρον για τους PC gamers με απαιτήσεις, πάντως, αναμένεται να είναι οι δύο προσιτές κάρτες γραφικών της σειράς R9. Οι R9 270 και R9 280 δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία TrueAudio, προσφέρουν όμως 2 GB και 3 GB μνήμης αντίστοιχα, συμβατότητα με την επερχόμενη DirectX 11.2 των Windows 8.1, καθώς και υπολογίσιμη επεξεργαστική δύναμη - η AMD αναφέρει σκορ άνω των 5500 και 6800 μονάδων αντίστοιχα στις μετρήσεις του FireStrike, που περιλαμβάνεται στην πιο πρόσφατη έκδοση του περίφημου 3D Mark. To κόστος αυτών των καρτών γραφικών έχει τοποθετηθεί στα €199 και €299 αντιστοίχως.

Η AMD, πάντως, έχει επίτηδες "κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της" όσον αφορά στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της κορυφαίας της νέας κάρτας γραφικών, της R9 290 X. Δεν έχει αποκαλύψει ούτε τιμή πώλησης, ούτε... σκορ στο FireStrike - γνωρίζουμε, όμως, ότι την απαρτίζουν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δίοδοι (transistors), απόδοσης άνω των 5 TeraFLOPS συνολικά, ενώ ενσωματώνει 4 GB ταχύτατης μνήμης. H AMD, με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό να προωθήσει την R9 290 X ως... Titan-killer, αφού σε αυτά περίπου τα επίπεδα κινείται και η κορυφαία κάρτα γραφικών της nVidia. Υπό αυτήν την έννοια η R9 290 X κάτω από €499 αποκλείεται να κοστίζει - αν όμως κοστίζει υπολογίσιμα λιγότερο από τα €999 που κοστίζει μια Titan αυτή τη στιγμή, προσφέροντας παραπλήσιες επιδόσεις, ίσως η AMD έχει στα χέρια της όντως ένα ισχυρό "όπλο" εν όψει Χριστουγέννων. Περισσότερες λεπτομέρειες αμέσως μόλις γνωστοποιηθούν, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ