PowerDVD 17, για Ultra HD Blu-ray σε PC

Λογισμικό για μικρό και απαιτητικό κοινό, βελτιωμένο ωστόσο σημαντικά

Η αναπαραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών σειρών ή ντοκυμαντέρ από οπτικούς δίσκους DVD, Blu-ray ή Ultra HD Blu-ray θα συνεχίσει, βεβαίως, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων να γίνεται με καταναλωτικές συσκευές όπως τα σχετικά player, τα PlayStation, τα Xbox κλπ. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό καταναλωτών το οποίο προτιμά να χρησιμοποιεί γι' αυτόν τον σκοπό προσωπικούς υπολογιστές και δη Media Center PC, στα οποία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερες ρυθμίσεις και να προσαρμόσει την λειτουργία τους σε διάφορα επίπεδα (με την κατάλληλη τεχνογνωσία ως προϋπόθεση βέβαια). Γι' αυτό το ποσοστό του κοινού το PοwerDVD έχει αναδειχθεί στην δημοφιλέστερη εμπορική επιλογή προγράμματος αναπαραγωγής - και μόλις κυκλοφόρησε η νέα του, 17η έκδοση, με πλήθος νέων χαρακτηριστικών και προσθηκών.

Όπως περιμένει, φυσικά, κανείς στο δεύτερο πια τρίμηνο του 2017, το καινούργιο PowerDVD υποστηρίζει για πρώτη φορά κι επίσημα τους οπικούς δίσκους Ultra HD Blu-ray για αναπαραγωγή υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας. Εννοείται πως γι' αυτό απαιτείται η ύπαρξη drive που θα αναγνωρίζει και θα αξιοποιεί τους δίσκους αυτούς, με μόνη κατασκευάστρια τέτοιων μοντέλων μέχρι στιγμής την Pioneer. Έχουμε ήδη εξηγήσει βέβαια πως η Microsoft, η Intel και τα κινηματογραφικά studio έχουν καταστήσει... εξαιρετικά συγκεκριμένες τις προδιαγραφές των PC όπου επιτρέπουν την αναπαραγωγή του υλικού 4Κ από αυτήν την πηγή (τα τελευταία φοβούμενα την δημιουργία κλεψίτυπων αντιτύπων ταινιών προφανώς), όμως αυτοί οι περιορισμοί με το πέρασμα του χρόνου θα αμβλύνονται. Στην υποστήριξη της εικόνας 4Κ βεβαίως περιλαμβάνεται και η απόδοση των χρωμάτων με την βοήθεια της τεχνολογίας HDR - στο πρότυπο HDR10 για την ώρα, χωρίς τίποτε να εμποδίζει το PowerDVD να υποστηρίξει και το πρότυπο Dolby Vision αργότερα μέσω αναβάθμισης λογισμικού.

Άλλες αξιόλογες προσθήκες περιλαμβάνουν την υποστήριξη υλικού εικονικής πραγματικότητας (τόσο μέσω του Oculus Rift όσο και του HTC Vive), και την υποστήριξη φωτογραφιών 3D και υψηλής ανάλυσης, καθώς και την απευθείας συνεργασία με player συνδεδεμένα σε τηλεοράσεις όπως τα Apple TV, Roku και Google Chromecast. Βελτιωμένες εμφανίζονται και οι λειτουργίες περαιτέρω επεξεργασίας και βελτίωσης της εικόνας και του ήχου από διάφορες πηγές (για όποιον δεν θέλει να τις αξιοποιεί είναι επιλέξιμη η απενεργοποίησή τους φυσικά). Το PowerDVD 17 Ultra με όλες τις παραπάνω δυνατότητες κοστίζει $99.99 (υπάρχουν και εκδόσεις χαμηλότερου κόστους αλλά με λιγότερα χαρακτηριστικά) και μπορεί να αποκτηθεί από την σχετική σελίδα της εκδότριας Cyberlink, ενώ οι κάτοχοι προηγούμενων εκδόσεων PowerDVD έχουν την επιλογή αναβάθμισης στην νεότερη με μειωμένο κόστος επίσης. Μέχρι να καταφέρει να βρει κανείς κάποιο από τα πολύ λίγα μέχρι στιγμής UHD BD drives της Pioneer, πάντως, ενδέχεται και το "αντίπαλο δέος" του Power DVD, το Win DVD, να δεχθεί σχετική αναβάθμιση - στην οποία περίπτωση φυσικά θα επιστρέψουμε στο όλο θέμα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ