Philips: υψηλής ανάλυσης... υπερπλατύ monitor μέσα στο έτος

Διαγωνίου 49 ιντσών και για παραγωγική κυρίως χρήση, με άγνωστο μέχρι στιγμής κόστος

Η εξέλιξη της τεχνολογίας κατασκευής των οθονών για monitor προσωπικών υπολογιστών προσφέρει πλέον στους κατασκευαστές πολλές επιλογές διαγωνίων, αναλογιών και αναλύσεων- ελάχιστες όμως είναι τόσο εντυπωσιακές όσο οι "πλατειές" (wide) ή "υπερπλατειές" (ultrawide) οθόνες που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. Το μόνο πρόβλημα των οθονών αυτών: αναλογικά με τις "κανονικές", αναλογιών 16:9, δεν είχαν κατακτήσει μέχρι πρότινος αρκετά υψηλές αναλύσεις. Όταν ένα monitor προσφέρει π.χ. 1080 γραμμές ανάλυσης σε διαγώνιο 34, 38 ή και 49 (!!!) ιντσών, αναπόφευκτα η απεικόνισή τους δεν θα είναι τόσο λεπτομερής και συμπαγής όσο αυτή που προσφέρουν monitor ανάλυσης 4Κ (2160 γραμμές) ή και 5Κ (2880 γραμμές).

Αυτό το ζήτημα φιλοδοξεί ν' αντιμετωπίσει η Philips με το επερχόμενο Brilliance 492P8. Πρόκειται για ένα κυρτό, υπερπλατύ (ultrawide) monitor αναλογιών 32:9 και διαγωνίου 49 ιντσών, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της IFA στο Βερολίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στην αρχική του τότε μορφή το 492P8 προσέφερε ανάλυση 3840x1080 pixels, η οποία ακούγεται μεγάλη μεν, αλλά "απλωμένη" σε 49 ίντσες καθιστά δύσκολο να... "κρυφτούν" αυτά τα pixels από κανονική (για την συγκεκριμένη οθόνη) απόσταση θέασης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μοναδικό άλλο monitor αντίστοιχης διαγωνίου και ανάλυσης που κυκλοφορεί στην αγορά αυτή τη στιγμή, το Samsung CHG90, σε όλες τις αξιλογήσεις "χάνει βαθμούς" γι' αυτόν τον λόγο ακριβώς: τα δεδομένα στην πυκνότητα των pixel μιας οθόνης για PC έχουν τα τελευταία χρόνια αλλάξει άρδην.

Η Philips καθυστερεί λοιπόν την κυκλοφορία του 492P8 (είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2018), ώστε να αυξήσει την ανάλυση του δικού της μοντέλου στα 5120x1440 pixels. Η διαφορά μπορεί να μην "ακούγεται" τόσο μεγάλη, αλλά σε διαγωνίους τόσων πολλών ιντσών παίζει σαφέστατα ρόλο. Κυκλοφορώντας αυτό το μοντέλο η Philips με αυτήν την ανάλυση αφενός θα έχει το προϊόν με την υψηλότερη της κατηγορίας ultrawide, αφετέρου σχεδόν θα "αγγίζει" την υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ) σε ωφέλιμο χώρο εργασίας του desktop των Windows, σημαντικό για συγκεκριμένες επαγγελματικές εφαρμογές (άλλωστε το εν λόγω monitor δεν υποστηρίζει υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης οθόνης οπότε δεν ενδείκνυται για gaming όπως το εικονιζόμενο Samsung).

Το Brilliance 492P8 θα διατηρήσει πάντως την πληθώρα των θυρών σύνδεσης με την οποία είχε ανακοινωθεί - πολλαπλές HDMI, πολλαπλές DisplayPort, VGA, USB-C, Ethernet (!) και USB 3.0 - και φυσικά το κυρτό της σχήμα. Συγκεκριμένη ημερομηνία διάθεσης και τιμή πώλησης για το αναβαθμισμένο μοντέλο της Philips δεν έχει ανακοινωθεί - όσον αφορά στην δεύτερη, όμως, με δεδομένο το γεγονός ότι η αντίστοιχη οθόνη της Samsung πλησιάζει σε κόστος τα €1500, το πιθανότερο είναι να κοστίζει... κάτι παραπάνω. Αν σε πρακτικό επίπεδο διευκολύνει την δημιουργία κι επεξεργασία περιεχομένου σε επίπεδο... ανάλογο της διαγωνίου της, χαλάλι της!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ