PC, σε αρνητικό... 20ετίας

Συνεχίζεται η πτώση στις πωλήσεις των "παραδοσιακών" Η/Υ

Είναι μεγάλη και καθόλου απλή η συζήτηση σχετικά με το πού οφείλεται η μείωση των πωλήσεων στα προϊόντα που θεωρούμε "παραδοσιακής μορφής" προσωπικούς υπολογιστές. Δεν είναι μόνο η εξάπλωση των tablet, δεν είναι μόνο η εκτενής χρήση των smartphones παντού, δεν είναι μόνο οι αλλαγές τις συνήθειες χρήσης του Internet παγκοσμίως, δεν είναι μόνο η αποτυχία του software για PC να ακολουθήσει με τρόπο ανάλογο και ικανοποιητιοκό την αντίστοιχη πρόοδο στο hardware. Είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, η χρηματοοικονομική δυστοκία στις μεγάλες αγορές, οι περιορισμένες επενδύσεις σε νέους Η/Υ από τις επιχειρήσεις και άλλοι παράγοντες. Όμως το γεγονός παραμένει: τα PC δεν σημειώνουν τις πωλήσεις του παρελθόντος και τα έσοδα όλης της κατηγορίας είναι πτωτικά. Και αυτά του πρώτου τριμήνου του 2013; Τα χειρότερα... ever.

H γνωστή εταιρεία ερευνών IDC είχε βέβαια διαβλέψει την τάση - όπως όλοι μας - εδώ και καιρό, γι' αυτό και είχε προβλέψει πρώτη στις πωλήσεις PC της τάξης του 7.7% για το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012. Ακόμη και αυτή η πτώση, ωστόσο, ήταν... αισιόδοξη: μείωση πωλήσεων της τάξης του 14% (!) κατέγραψε τελικά η IDC για τις 5 μεγαλύτερες κατασκευάστριες PC - της HP, Lenovo, Dell, Acer και Asus - στατιστικό στοιχείο που δεν περιλαμβάνει τις πωλήσεις των Mac της Apple. Αυτή η πτώση του 14% είναι όχι μόνο η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην αγορά των PC τα τελευταία 20 χρόνια σχεδόν, αλλά και η τέταρτη στη σειρά για ισάριθμα τρίμηνα και τα αντίστοιχα προηγούμενά τους.

Αν τα 76 εκατομμύρια PC που πωλήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 είναι ενδεικτικά του τί θα ακολουθήσει σε όλη τη χρονιά, η συνολική ετήσια πτώση θα είναι επίσης πολύ μεγάλη (οι συνολικές πωλήσεις PC παγκοσμίως το 2011 είχαν ανέλθει σε πάνω από 350 εκατομμύρια για παράδειγμα). Μέσα από αυτό το πρίσμα, είναι μάλλον άδικο να αναζητούν τα μέσα ενημέρωσης και οι "οικονομικοί αναλυτές" βολικούς... "αποδιοπομπαίους τράγους" στα Windows 8 και τα iPad αυτού του κόσμου: το μοντέλο χρήσης των υπολογιστών κάθε είδους και του Internet έχει ολοφάνερα αλλάξει και το ζητούμενο είναι το πώς οι κατασκευαστές είτε θα προσφέρουν νέες, περισσότερο αληθινά ενδιαφέρουσες μορφές PC που θα έχει νόημα να αγοράσει κανείς, είτε νέες, αληθινά ενδιαφέρουσες λειτουργίες για τα "παραδοσιακά" PC, ώστε ο κόσμος να επιστρέψει σε αυτά. Άλλη οδός δεν υπάρχει. Ή μήπως... όχι;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ