Οθόνη υπολογιστή; So... last year!

H Oculus φέρνει στην εικονική πραγματικότητα δημοφιλείς εφαρμογές των Windows σύντομα

Δεν είναι ακριβώς μυστικό το γεγονός ότι τα περιφερειακά εικονικής πραγματικότητας - δηλαδή το Oculus Rift και το HTC Vive - δεν έχουν τύχει ακόμη της αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό που θα τα χαρακτήριζε ως επιτυχή. Οι λόγοι είναι ουκ ολίγοι, όμως τουλάχιστον το Facebook (που έχει εξαγοράσει την Oculus από το 2014) δείχνει αποφασισμένο να εξερευνήσει διαφορετικούς τρόπους για να... βοηθήσει την κατάσταση - και έναν ενδιαφέροντα από αυτούς αποκάλυψε μόλις: πρόκειται για το Oculus Dash, έναν εικονικό χώρο που το ομώνυμο περιφερειακό συνθέτει όχι με τρισδιάστατα γραφικά που αποδίδουν φανταστικά περιβάλλοντα, αλλά μεταφέροντας... το desktop του εκάστοτε προσωπικού υπολογιστή, "γύρω" από τον χρήστη!

Πράγματι: με την αναβάθμιση λογισμικού Oculus Core 2.0 - που το Facebook θα καταστήσει διαθέσιμη δωρεάν τον Δεκέμβριο - οι χρήστες του Rift θα είναι σε θέση να "φέρουν" μέσα στο εικονικό περιβάλλον του "κεντρικού χώρου ελέγχου" του περιφερειακού (VR Home space) εφαρμογές των Windows και να τις χρησιμοποιούν με τα ειδικά χειριστήρια ανίχνευσης κίνησης. Ναι, η εικόνα θυμίζει πάρα πολύ αυτή του εμβληματικού πλέον φιλμ επιστημονικής φαντασίας Minority Report, όπου ο Tom Cruise χειρίζεται "στον αέρα" με κινήσεις των χεριών διάφορα παράθυρα, με την διαφορά πως τα παράθυρα αυτά τον Δεκέμβριο δεν θα είναι άλλα από το Facebook, το YouTube, το Spotify, το Instagram, τoν Messenger, ακόμη και τον δημοφιλέστερο Web browser, δηλαδή τον Chrome.

Φυσικά για να είναι εφικτός ο χειρισμός του Dash χωρίς... mouse έχει ανασχεδιαστεί ριζικά όλο το γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας του VR Home Space, ώστε να επιτρέπει την διαχείριση παραθύρων και τον ορισμό επιλογών εύκολα, με κινήσεις των χεριών και των δακτύλων. Το Facebook έχει στηρίξει το νέο περιβάλλον στην υποδομή React VR, πράγμα που σημαίνει πως και άλλοι, ανεξάρτητοι προγραμματιστές θα είναι σε θέση να διαμορφώσουν τις εφαρμογές τους έτσι, ώστε να είναι χρησιμοποιήσιμες σε προβολή εικονικής πραγματικότητας. Για την ακρίβεια ο αμερικανικός κολοσσός έχει καταστήσει εφικτή την δημιουργία τέτοιων apps (κυριολεκτικά την συγγραφή προγραμματιστικού κώδικα!)... μέσα στο ίδιο το περιβάλλον VR, αξιοποιώντας το διαδεδομένο Visual Studio και προηγμένα υποσυστήματα 3D γραφικών όπως το Unity ή την Unreal Engine, κορυφαία στον τομέα τους.

Με το Dash το Oculus Rift δεν φιλοδοξεί, φυσικά, να... αντικαταστήσει τελείως το monitor του εκάστοτε PC που χρησιμοποιούν οι χρήστες του καθημερινά - θα είναι πρακτικά πολύ δύσκολο έως αδύνατο, για παράδειγμα, να δουλέψει κανείς σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με παραδοσιακές εφαρμογές ή να παίξει games που δεν έχουν σχεδιαστεί για να προβάλλονται έτσι - αλλά περισσότερο να προσφέρει έναν ακόμη τρόπο χρήσης και αλληλεπίδρασης φουτουριστικής και διασκεδαστικής με λειτουργίες που το κοινό ήδη γνωρίζει, αλλά μέσα σε πλαίσιο απεικόνισης VR. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους. Την αναμένουμε με ενδιαφέρον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ