OS-X 10.10: νέα αισθητική, παλιές ιδέες

Ανασχεδιασμένη η 10η έκδοση του λειτουργικού για Mac, πολλές οι προσθήκες που... κάπου έχουμε ξαναδεί

Η Apple έχει καθιερώσει την τελευταία τετραετία την αποκάλυψη της επόμενης έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος για Η/Υ Mac κάθε είδους στην εκδήλωση WWDC 2014 του Ιουνίου... και η φετινή δεν αποδείχθηκε - όπως περιμέναμε άλλωστε - εξαίρεση. Το επετειακό, δέκατο OS-X όντως έχει το κωδικό όνομα Yosemite (από την περίφημη τοποθεσία στην California), όπως ψιθυριζόταν, και φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά από ευπρόσδεκτες αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Οι προσθήκες νέων λειτουργιών και δυνατοτήτων, ωστόσο, χωρίς να είναι λιγότερο ευπρόσδεκτες, δεν παύουν να δημιουργούν ερωτηματικά για την... καινοτομική διάθεση που τόσο συχνά η Apple επικαλείται πως την χαρακτηρίζει.

Το OS-X 10.10 θα δώσει την αίσθηση του διαφορετικού όταν κυκλοφορήσει - κάποια στιγμή το φθινόπωρο, δωρεάν, για όλα τα Mac που φιλοξενούν τις εκδόσεις 10.9 και 10.8 - σε σχέση με τους προκατόχους του από την πρώτη κιόλας στιγμή: ο σχεδιασμός του έχει απλουστευθεί, αφενός, έχει "ευθυγραμμιστεί" σε έναν βαθμό με αυτόν του iOS 7. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι σαφώς περισσότερο καλαίσθητο και μοντέρνο, έστω κι αν συγκεκριμένα στοιχεία - όπως οι μεταβλητές διαφάνειες των ενεργών παραθύρων - τα έχουμε ξαναδεί εδώ και χρόνια σε παρελθόντα Windows και διανομές Linux. Ας ελπίσουμε πως η απλούστευση του γραφικού περιβάλλοντος στο OS-X Yosemite θα έχει θετική επιρροή και στην ταχύτητα χρήσης και την ανταπόκρισή του, καθώς το OS-X 10.9 Mavericks δεν... φημίζεται ακριβώς για τις επιδόσεις του "στα απλά και καθημερινά", ακόμη και σε ισχυρότατους Mac.

Η Apple έχει κάνει μία σειρά από βελτιώσεις και προσθήκες στις δυνατότητες του νέου OS-X, πολλές από τις οποίες έχουν επίσης ολοφάνερα επηρρεαστεί από άλλα λειτουργικά συστήματα. H περιοχή ειδοποιήσεων (Notification Bar) όχι μόνο μεταφέρεται σχεδόν αυτούσια από το iOS, αλλά μπορεί να φιλοξενεί και "εφαρμογίδια" (widgets) με συγκεκριμένες λειτουργίες. Το iCloud Drive είναι αυτό ακριβώς που "ακούγεται" πως είναι: ένας τρόπος για να έχει ο κάτοχος κάθε Mac τον εικονικό του αποθηκευτικό χώρο της υπηρεσίας iCloud, προσβάσιμο σαν να είναι ένας ακόμη φάκελος στο desktop. H αναζήτηση μέσω του μηχανισμού Spotlight εμφανίζει πλέον αποτελέσματα από διάφορες πηγές - όχι μόνο τοπικά αρχεία, όχι μόνο σελίδες του Web από τη Google - ενώ η ιδέα της επικοινωνίας ανάμεσα σε Mac και iPhone/iPad (η Apple την αποκαλεί πλέον Continuity) έχει υλοποιηθεί καλύτερα από ποτέ, επιτρέποντας την επικοινωνία ανάμεσα στις εφαρμογές διαφορετικών συσκευών και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο.

Το OS-X 10.10 έχει να επιδείξει χρηστικές βελτιώσεις στην εφαρμογή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του, σε λειτουργίες του Safari, στην επικοινωνία με κινητά (iPhone και μη) ή iPad μέσω iMessage, στην κατανάλωση ενέργειας και σε άλλα στοιχεία του. Η συνολική του εικόνα δείχνει αυτή τη στιγμή θετικότατη, με την προϋπόθεση η Apple να δώσει τόση έμφαση στις επιδόσεις του νέου λειτουργικού, όση φαίνεται πως θα δώσει στην αισθητική του. Ως δωρεάν αναβάθμιση για τόσα εκατομμύρια κατόχων Η/Υ Mac η... "επιτυχία" του θεωρείται δεδομένη, θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο να διαπιστώσουμε σε ποιό βαθμό κάνει - μέσα από τις παραπάνω και άλλες προσθήκες - όντως ευκολότερη τη ζωή των χρηστών του. Κάποιοι από αυτούς, πάντως, θα έχουν αυτή τη φορά την ευκαιρία να εξάγουν τα πρώτα τους συμπεράσματα νωρίτερα, αφού για πρώτη φορά η Apple θα διαθέσει μέσα στο καλοκαίρι και δημόσια δοκιμαστική έκδοση (το αντίστοιχο των εκδόσεων Public Preview των Windows) προκειμένου να συγκεντρώσει παρατηρήσεις σχετικές από τους φανατικούς της - και θαρραλέους - φίλους. Εμείς οι υπόλοιποι... αναμονή μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ