OneDrive, δωρεάν αποθηκευτικός χώρος... διπλός

Από τα 7 GB στα 15 GB χωρίς κόστος, ένα TB (!) χώρου για συνδρομητές Office 365

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων του καθενός μας "κάπου στο Internet" (το περίφημο cloud storage) είναι από τις χρησιμότερες μεθόδους που μπορεί να αξιοποιήσει κανείς για να τα εξασφαλίσει - και να τα έχει διαθέσιμα οπουδήποτε έχει Δικτυακή σύνδεση, από οποιαδήποτε συσκευή. Όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου προσφέρουν πια κάποιον Δικτυακό αποθηκευτικό χώρο δωρεάν στο κοινό, η Microsoft ωστόσο έκανε πριν από λίγες μέρες μία κίνηση... προσπέρασης των άμεσα ανταγωνιστικών της με την αναβάθμιση του OneDrive. Οι Αμερικανοί "εν μία νυκτί" όχι μόνο διπλασίασαν τον αποθηκευτικό χώρο που λαμβάνει οποιοσδήποτε χωρίς κόστος έχοντας απλώς ένα Microsoft profile - π.χ. διεύθυνση e-mail στα MSN.com, Outlook.com, Hotmail.com κλπ. - αλλά πολλαπλασίασαν και τον αντίστοιχο χώρο που προσφέρουν στους συνδρομητές του Office 365 σε ύψη... δυσθεώρητα!

Συγκεκριμένα: από τη Δευτέρα 23/6 όλοι οι ιδιώτες που έχουν ήδη ή αποκτούν λογαριασμό σε μία από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες της Microsoft έχουν στη διάθεσή τους 15 GB αποθηκευτικού χώρου και όχι 7 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το ποσό αυτό του Δικτυακού χώρου προκύπτει, σύμφωνα με τη Microsoft, από το γεγονός ότι - βάσει των στοιχείων χρήσης που συλλέγει από τα Windows - το 75% των χρηστών δεν έχει αποθηκευμένα στο PC του περισσότερα από 15 GB δεδομένων. Με αυτό η εταιρεία εννοεί, υποθέτουμε, πως δεν υπάρχουν παραπάνω από τόσα δεδομένα στον περίφημο "εξ ορισμού" φάκελο αποθήκευσης My Documents, φυσικά, γιατί 15 GB αποθηκευτικού χώρου δεν είναι πια... ασύλληπτο ποσό αν συνδεθεί με υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, ασυμπίεστη μουσική ή ταινίες σε ανάλυση HD. Για αρχεία π.χ. εφαρμογών όπως το MS Office, φυσικά, τα 15 GB είναι όντως πολλά.

Φέρνοντας τον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο που προσφέρει η Microsoft στα 15 GB, ξεπερνά τον αντίστοιχο της Google (8 GB) και της Apple (5 GB), χωρίς μάλιστα να χρειάζονται έξτρα "βήματα" για να αποκτηθεί αυτό το ποσό. Το OneDrive, δε, είναι η καλύτερα υλοποιημένη Δικτυακή υπηρεσία αποθήκευσης για τα Windows 7/8/8.1, όντας παρούσα σε αυτά τα λειτουργικά με τον ίδιο τρόπο που είναι οι πρώτες υπηρεσίες αυτού του τύπου, οι Dropbox και Box.net - δηλαδή ως εικονικός "σκληρός δίσκος" του οποίου τα περιεχόμενα "συγχρονίζονται" με συγκεκριμένους φακέλους του εκάστοτε PC αυτόματα. Υπάρχουν μικρότερες σε δημοτικότητα υπηρεσίες που προσφέρουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο δωρεάν μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους (προώθησή τους σε φίλους κλπ.) όμως η επίσημη Δικτυακή υπηρεσία της Microsoft έχει άλλο "ειδικό βάρος", αν μη τί άλλο γιατί μπορεί να αξιοποιείται από πλειάδα άλλων συσκευών που ποικίλλουν από smartphones και tablets με Windows Phone 8, έως το... Xbox One!

Στο ίδιο πλαίσιο καλύτερης τοποθέτησής της στην αγορά η αμερικανική εταιρεία προσφέρει ήδη 1 ΤΒ (!) αποθηκευτικού χώρου στους συνδρομητές των Δικτυακών εκδόσεων του Microsoft Office, του Office 365 δηλαδή. Αυτό ίσχυε από τον Απρίλιο για την έκδοση Business του Office 365, από προχθές ωστόσο ισχύει και για την απλούστερη, εισαγωγική, καταναλωτική Office 365 Personal. Έτσι μπορεί να έχει κανείς το MS Office και 1 ΤΒ αποθηκευτικού χώρου για πολλαπλές συσκευές με μόλις... $7 μηνιαίως, ενώ με την έκδοση Office 365 Home επίσης το MS Office αλλά για 5 χρήστες και με 1 ΤΒ χώρου στον καθένα (!), αντί $10 μηνιαίως. Οι τιμές είναι άκρως ανταγωνιστικές και στόχο έχουν όχι μόνο να "χτυπήσουν" τις αντίστοιχες προτάσεις της Google για ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να αυξήσουν τη χρήση του OneDrive στο οικογενειακό περιβάλλον. Ο κόσμος που χρησιμοποιεί τις δημοφιλέστατες εφαρμογές του Office έχει έτσι ένα επιπλέον κίνητρο να μεταβεί στο συνδρομητικό μοντέλο που η Microsoft προωθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου. Ε, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, ένα TB διαθέσιμο από παντού - και για οποιοδήποτε είδος αρχείου, όχι μόνο π.χ. για φωτογραφίες όπως προσφέρει το Flickr της Yahoo - είναι για πολλούς από μας υπεραρκετό για πάρα, πάρα πολλά πράγματα. Και τα 15 GB, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, για ουκ ολίγα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ