Ολόκληρο PC μέσα σε... πληκτρολόγιο

Το Raspberry Pi 400 χρειάζεται μόνο μια οθόνη κι ένα mouse, παραμένει φθηνό

Ελάχιστες εταιρείες και οργανισμοί έχουν βοηθήσει το... ερασιτεχνικό οικιακό computing, την εκμάθηση προγραμματισμού και την δημιουργία αυτοσχέδιων συστημάτων για όλων των ειδών τις χρήσεις περισσότερο από το Raspberry Foundation: οι Βρετανοί με τα πάμφθηνα και διάσημα λιλιπούτεια Raspberry Pi επιτάχυναν σε ανυπολόγιστο βαθμό τόσο την εξοικείωση πολλών ανθρώπων με τους Η/Υ, όσο και την μείωση στις τιμές των δεύτερων σε επίπεδα που όλοι μπορούν να αποκτήσουν. Ε, έχοντας συρρικνώσει σε μέγεθος παλάμης αξιοπρεπέστατα τέτοια PC το τελευταίο δωδεκάμηνο, το Raspberry Foundation προχώρησε στο επόμενο βήμα: "χώρεσε" ένα κανονικό, κανονικότατο ολόκληρο τέτοιο PC μέσα σε ένα... πληκτρολόγιο!

Πράγματι, το Raspberry Pi 400 είναι ένα - μικρού μάλιστα μεγέθους! - πληκτρολόγιο στο οποίο έχει ενσωματωθεί ένα Raspberry Pi 4, το μοντέλο Pi δηλαδή που κυκλοφόρησε πέρυσι με πολύ μεγάλη επιτυχία. Όλες οι θύρες σύνδεσης και επέκτασης εκείνου του μοντέλου (πρόκειται για την εκδοχή με τα 4GB μνήμης λειτουργίας) βρίσκονται στην "πρόσοψη" του πληκτρολογίου και, επειδή η "κεντρική πλακέτα" του Pi 4 έχει "απλωθεί σε όλο το μήκος του περιφερειακού αυτού, λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία και ταχύτερα. Το Raspberry Foundation πωλεί το Pi 400 προς μόλις $70 και μία ακόμη έκδοσή του "πακέτο" - που περιέχει και mouse, κάρτα μνήμης SD με το λειτουργικό σύστημα, εγχειρίδιο και άλλα - προς μόλις $100, τιμές σαφέστατα προσιτές.

Από πολλές απόψεις το Raspberry Pi 400 θυμίζει τους υπολογιστές της... "χρυσής εποχής των 8-bit", όπως τους ZX Spectrum, Commodore 64 και Amstrad 464/6128, οι οποίοι χρειάζονταν μόνο μία οθόνη και τίποτε άλλο για ν' αξιοποιηθούν (σήμερα χρειάζεται και το mouse μα... μικρό το κακό). Στην εποχή του COVID-019, πάντως, το Pi 400 είναι μία εξαιρετική λύση για φθηνό PC ικανό ν' αναλάβει όλα τα "απλά και καθημερινά" - Web, mail, επεξεργασία κειμένου, λογιστικές εφαρμογές κ.α. - ή και ως λύση για έναν δεύτερο οικιακό Η/Υ διαθέσιμο σε όλη την οικογένεια στην περίπτωση που ο πρώτος χρησιμοποιείται ήδη, είναι εταιρικός, περιέχει ευαίσθητα δεδομένα κλπ. Μπορεί να συνδεθεί ακόμη και με την τηλεόραση για απλά games. Με άλλα λόγια: σούπερ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ