Oculus Rift: θεαματική μείωση τιμής

Στο πλαίσιο προσωρινής προώθησης, προκύπτουν όμως ουκ ολίγα ερωτήματα σχετικά

H αγορά της εικονικής πραγματικότητας τυπικά και πρακτικά ξεκίνησε να έχει καταναλωτική διάσταση το 2016, μεν, με την "κανονική" (έστω και με προβλήματα διαθεσιμότητας) κυκλοφορία σ' εκείνο το δωδεκάμηνο των Oculus Rift, HTC Vive και PlayStation VR - όμως η αλήθεια είναι πως περιμέναμε στην ουσία πως θα ήταν το 2017 η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό θα έδειχνε το περισσότερο ενδιαφέρον. Για το PS VR οι σχετικές αναφορές δεν είναι καθόλου κακές, για το Oculus Rift όμως - το οποίο είχε εξαγοραστεί από το Facebook με πολλές ελπίδες για μελλοντική επέκταση του κοινωνικού δικτύου στο περιβάλλον της εικονικής πραγματικότητας από τον Mark Zuckerberg - τα νέα μάλλον δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Αυτό αποκομίζει κανείς από την σημαντική μείωση, για δεύτερη φορά φέτος, του Rift στα $399 (και μάλιστα μαζί με τα περιφερειακά χειριστήριά του), από τα $499 που κόστιζε τον Μάρτιο και τα $599 με τα οποία ξεκίνησε να πωλείται πέρυσι.

Η προσφορά θα ισχύσει για τις επόμενες πέντε εβδομάδες με την αγορά του Rift απευθείας από το site της Oculus και, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες όπου το e-shop της εταιρείας στέλνει προϊόντα απευθείας, είναι πολύ πιθανό να συμφέρει οικονομικά τους καταναλωτές της χώρας μας να χρησιμοποιήσουν κάποια από τις υπηρεσίες "προώθησης" προϊόντων σε αμερικανική διεύθυνση κι εν συνεχεία στην Ελλάδα (ή κάποιον συγγενή σε μία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες): το ίδιο προϊόν εδώ συνεχίζει να έχει προτεινόμενη λιανική τιμή τα €799 (χωρίς τα δύο χειριστήρια), οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η διαφορά είναι αρκετά σημαντική ώστε κάθε ενδιαφερόμενος για ένα σετ Rift τουλάχιστον να... διερευνήσει την πιθανότητα για την συγκεκριμένη προσφορά!

Με αυτά και μ' εκείνα, πάντως, η εικονική πραγματικότητα μέσω PC - έχοντας διανύσει πια το μεγαλύτερο τμήμα του 2017 - δείχνει αυτή τη στιγμή περισσότερο προσιτή από ποτέ: όχι μόνο μπορεί να αποκτήσει κανείς το Rift αντί $399, αλλά και ο απαραίτητος Η/Υ δεν είναι απαραίτητο να κοστίζει πια άνω των €1000 για να αξιοποιηθεί το εν λόγω περιφερειακό ή το HTC Vive. Με την κυκλοφορία των AMD Ryzen και την άνοδο της ισχύος που προσφέρουν οι "μέσης κατηγορίας" κάρτες γραφικών (π.χ. η δημοφιλής nVidia GTX 1060) είναι πλέον εφικτό να έχει κανείς ένα πλήρες σύστημα VR σε PC για περίπου €1200-€1400. To ποσό απέχει ακόμη από τα περίπου €900 που χρειάζεται ένα αντίστοιχο πλήρες σύστημα σε PlayStation (PS4 Pro+PS VR+controllers), αλλά ο χρόνος δείχνει να κυλά προς όφελος των PC gamers αυτή τη στιγμή. Θα έχουμε περαιτέρω εξελίξεις και ανατροπές στον τομέα αυτόν από Σεπτέμβριο; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ